Heb je naaste lief

01

aug

Alina van Rijn

Wat gaat er toch veel fout tussen mensen op deze wereld. Je hoeft het nieuws maar aan te zetten of de berichten over rassenhaat, uitbuiting, oorlog en vervolging vliegen je om de oren. Het zijn thema’s van alledag geworden. Misschien kijk je er niet eens meer echt van op. Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat in deze wereld je naaste liefhebben niet zo vanzelfsprekend is. Maar laten we nu net een God hebben die liefde voor je naaste erg hoog heeft staan.

Hoe ver reikt jouw liefde voor je naaste?

Met alles wat er op het wereldtoneel gebeurt, lijkt het soms ook een ver-van-je-bed-show. Maar ook heel dichtbij kun je merken dat liefde hebben voor de mensen om je heen niet altijd even gemakkelijk is. Wanneer er bijvoorbeeld weer iemand voordringt in de supermarkt of wanneer er veel verschillende meningen zijn binnen jouw kerkelijke gemeente. Dit zijn wat kleine voorbeelden, maar misschien is jou wel zoveel onrecht aangedaan in je leven door mensen dat er een diepe haat in je hart is gaan leven. En om dan te kunnen zeggen: ‘Maar ik heb jou wel lief’ is ongelooflijk zwaar. Zeker als je tot op de dag van vandaag nog steeds last hebt van al die beschadigingen. Nee, het is niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend om je naaste lief te hebben. Want als je diep in je hart kijkt, hoe ver reikt dan jouw liefde voor je naaste?

We hebben een God die liefde voor de ander erg hoog heeft staan

Maar God vraagt dit wel van ons. Sterker nog, het maakt onderdeel uit van zijn hoogste gebod. In Mattheüs 22:37-40 staat: ‘U zult de Heere, uw God liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit is het grote gebod. En het tweede hieraan gelijk is: u zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangt heel de wet, en de profeten.’ We hebben een God die liefde voor de ander erg belangrijk vindt. Maar hoe geven we daar dan vorm aan?

Ik moet denken aan dat bekende rijmpje: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ Jezus draait het om. In Mattheüs 7:12 staat: ‘Alles dan wat u wilt dat de mensen u doen, doet u hun ook zo.’ En daar zit echt een wezenlijk verschil in. In plaats van dingen ‘niet’ doen, moeten we juist dingen ‘wel’ doen. Behandel andere mensen zoals jij zelf behandeld wil worden. Dat vergt een actieve houding. Maar dit vergt ook absoluut een biddende houding. Want je naaste liefhebben zit niet echt in ons systeem.

Heb je naaste lief

Maar naast het feit dat we een God hebben die van ons vraagt: ‘Heb je naaste lief’, hebben we ook een God die ons deze liefde wil geven. Want wanneer wij er dan soms zo’n moeite mee hebben, is het goed om te beseffen dat God zelf je lief heeft met een liefde die reikt tot in de dood. Ja, ondanks al het onrecht dat wij Hem hebben aangedaan, hing Hij daar aan dat kruis. Hebben wij dat verdiend? Absoluut niet. Maar Jezus heeft ons lief met een eeuwige liefde. Dit zet ons weer op onze plek. Maakt dat we naar anderen kunnen kijken zoals Hij naar ons kijkt. In liefde zonder eind.

Aan de slag!

Luister het lied: Toon mijn liefde – Opwekking 705

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel voor deze mooie blog Alina!

    Liefde overwint alles!
    De tekst die je aanhaalt staat : Heb je naaste lief als jezelf! Om je naaste lief te kunnen hebben moet je eerst van jezelf houden. En dat vinden we soms al moeilijk! Maar dan is het inderdaad geweldig dat God ons die liefde wil geven, want Hij is Liefde❣️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap