Hardlopen – wat zegt de Bijbel over dit eeuwenoude fenomeen?

13

aug

Johanna Post

Je kent de uitspraak vast wel: niets nieuws onder de zon. En dat geldt ook voor hardlopen. Hardlopen is de laatste jaren een enorme hype, maar de Bijbel heeft het al over hardlopen. Het is niet mijn ding, zal ik je eerlijk vertellen. Alleen de kleding al, het moet zo strak mogelijk zitten! Zo vang je weinig wind en heb je minimale wrijving met de elementen. Dan de schoenen, ontzettend belangrijk natuurlijk. Eigenlijk moet je speciale schoenen hebben die aangepast zijn op jouw gewicht, lengte maar vooral op de manier waarop je loopt en rent. En uiteraard hangt daar een prijskaartje aan. Toch is dat allemaal nog tot daaraantoe. Maar dan is het toch echt zo ver: gaan met die loopbeentjes! Aldus de bekende hardloopster Evy.  

Na 150 meter kan ik al niet meer praten. Is het in- en uitademen door mijn neus een opgave van heb-ik-jou-daar en nog eens 50 meter verder beginnen mijn longen zowat te schreeuwen om adem. ‘Ja’, zeggen ze dan, ‘op een gegeven moment bereik je zo’n punt dat je gewoon door kunt gaan. Dan bereik je een stabiel punt…’ Ja, ja.
Wat ik veel leuker vind, is het aanmoedigen langs de lijn! Klappen, juichen en springen voor de bekende die langs komt! Een beetje steun is toch ook nodig? 

Langs de zijlijn  

Maar als ik langs die lijn sta en de lopers voorbij zie rennen krijg ik ergens toch respect voor die hardlopers. Ze geven niet zomaar op. Ze gaan door tot het eind. Het liefst willen ze als eerste die eindstreep behalen. Ja, ik bedoel, het draait toch om de snelste tijd! Eerst krijg je de toppers, Kenianen. Tjonge wat een snelheid! En of het peanuts is! Geen druppeltje zweet. Dan een groepje goede Hollanders en zo langzamerhand komt ‘de meute’ voorbij. En dan krijg ik pas echt respect! Rood aangelopen hoofden, zweetplekken op de borst, gehijg en gepuf van jewelste; maar ze gaan door! Dat zijn pas doorzetters! Wauw! Respect, hoor! 

Daar sta ik dan. Aan de zijlijn. Een getuige. De adrenaline ervaren, maar níet zelf voelen! 

Wat zegt de Bijbel over hardlopen? 

En dan begint het toch wel wat te wringen. Want ergens heb ik toch de opdracht gekregen om die wedstrijd te lopen. Ergens, in een boek van zo’n 2000 jaar oud staat dat ik moet hardlopen!  

In de tijd dat de Bijbel geschreven werd, was het ‘wedlopen’ al een bekend fenomeen. Hartstikke actueel, dus! Paulus zegt in de Bijbel over hardlopen:  

“Welnu dan, laten ook wij, nu wij door zo’n menigte van getuigen omringd worden, afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk verstrikt. En laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt.
– Hebreeën 12:1 (HSV).

Paulus vergelijkt hier het geloof in Jezus Christus met een hardloopwedstrijd. Laten we eerlijk zijn, geloven is soms best lastig! Van alles kan je tegenhouden om standvastig te zijn. Financiële zorgen, ziekte, onvervulde wensen en gebeden of gewoon je drukke baan en leven. Daarom spoort hij ons aan! Leg al je last af, leg al je zonde af – dat kan zo drukkend zijn en tussen ons en Jezus Christus staan. Leg het af en loop je wedstrijd! 

Dat lopen hoeven we niet alleen te doen. Net zoals er bij een hardloopwedstrijd toeschouwers zijn, zo hebben wij deze ook. De wolk van getuigen betekent hier de gelovigen uit het Oude Testament, maar nu voor ons ook die uit het Nieuwe Testament. Zij zijn een voorbeeld voor ons en moedigen ons aan om door te lopen. Door te gaan met hardlopen als je moe bent of als het tegenzit. Maar vooral ook om vooruit én omhoog te blijven kijken.  

“Ziende op de overste Leidsman en Voleinder des geloofs, Jezus, Dewelke voor de vreugde die Hem voorgesteld was, het kruis heeft verdragen en schande veracht, en is gezeten aan de rechterhand van de troon Gods.
– Hebreeën 12:2 (HSV). 

Ze houden ons op de been met het toeroepen en herinneren aan de prijs die ons te wachten staat! Als we struikelen en bijna vallen, vertellen ze ons dat we gekroond zullen worden met een levenskroon en dat we nieuwe, helderwitte kleding krijgen. Dat we als winnaar mogen zitten op dé troon met de grote Overwinnaar! 

Én dat houdt me overeind! Dat vooruitzicht, die prijs, zorgt dat ik niet blijf staan aan de zijlijn, maar zorgt ervoor dat ik óók ga hardlopen! 

Ren jij met me mee?  

Wees trouw tot in de dood, en Ik zal u de kroon van het leven geven.
– Openbaring 2:10 (HSV).

Wie overwint, zal bekleed worden met witte kleren.
– Openbaring 3:5 (HSV).

Wie overwint, zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon.
– Openbaring 3:21 (HSV).

Aan de slag! 

  • Herken jij het gevoel waar Paulus het in de Bijbel over hardlopen heeft? Dat geloven soms een hardloopwedstrijd is? 
  • Is er bagage die je af moet leggen en die tussen jou en God in staat? Leg dit biddend voor Hem neer, Hij zal je helpen! 

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Zó is hardlopen inderdaad mooi😍!
    Bedankt voor je aanmoediging!
    Ik geloof dat het als christenen onderling ook belangrijk is om elkaar aan te sporen om de weg achter de Here Jezus aan te blijven gaan , elkaar bemoedigen en aanvuren! We hebben elkaar zó nodig , in je eentje lopen is véél zwaarder .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap