Groot is God!

11

jan

Anne-Saar Kunz

Wie mij van dichtbij kent, weet dat ik me snel kan verwonderen. Ik kan versteld staan van de grootsheid van de schepping. Ik houd dan ook van avondluchten en kleurende zonsondergangen. De grootsheid die daaruit spreekt én tegelijkertijd de kleinheid van een mens die daarin zichtbaar wordt, vind ik fascinerend.

Over iets in dat gevoel dat mij kan bekruipen bij het zien van een avondlucht wordt geschreven in Psalm 8. De dichter geeft woorden aan de grootsheid van God bij het zien van zijn schepping. Lees maar mee:

Heer, onze Heere, hoe machtig is Uw Naam op de hele aarde!
Die Uw majesteit getoond hebt boven de hemel.
Uit de mond van kleine kinderen en zuigelingen
hebt U een sterk fundament gelegd, omwille van Uw tegenstanders,
om de vijand en wraakzuchtige te laten ophouden.
Als ik Uw hemel zie, het werk van Uw vingers,
de maan en de sterren, die U hun plaats gegeven hebt,
wat is dan de sterveling, dat U aan hem denkt,
en de mensenzoon, dat U naar hem omziet?
Toch hebt U hem weinig minder gemaakt dan de engelen
en hem met eer en glorie gekroond.
U doet hem heersen over de werken van Uw handen,
U hebt alles onder zijn voeten gelegd:
schapen en runderen, die allemaal,
en ook de dieren van het veld,
de vogels in de lucht en de vissen in de zee,   
Heer, onze Heere,
hoe machtig is Uw Naam op de hele aarde!

– Psalm 8:1-10 (HSV)

Deze Psalm begint eigenlijk heel groots. Er wordt gesproken over hoe machtig de naam van God is op de hele aarde, en over dat God zijn majesteit getoond heeft. Het roept een beetje het gevoel op wat ik weleens heb als ik naar een avondlucht kijk. De grootsheid van God is ondoorgrondelijk. Het gaat alle aardse afmetingen te boven. Het is groter dan groot. En dan kunnen we onszelf wel eens klein voelen. Als we de hemel zien, het werk dat God gemaakt heeft, het werk van zijn vingers, dan kan je denken: wie ben ik, dat U aan mij denkt?

Het vervolg plaatst ons weer in een nederige positie. Het geeft onze plaats in deze wereld weer. Deze psalm begint met de grootsheid van God en zet ons op ons eigen plek. Als we naar de hemel kijken, wie zijn wij dan, dat U naar ons omziet?

En toch.

Dat is het ‘en toch’ van het geloof dat alles in een omkeer verandert. Toch heeft U ons weinig minder gemaakt dan de engelen en hem met eer en heerlijkheid gekroond. Vanuit de grootsheid van God zien we onze plek, klein en nietig, en toch… En toch zag God naar ons om en heeft Hij ons met eer en heerlijk gekroond. Dat geeft ons een verantwoordelijkheid, lees maar. U doet hem heersen over de werken van Uw handen, U hebt alles onder zijn voeten gelegd. Middenin in de grootsheid van God geeft Hij ons een verantwoordelijkheid. Dat moet ons iets te zeggen hebben. Te midden van een klimaatcrisis mogen we weten dat God deze wereld in zijn hand houdt. Maar, laat dat je niet passief maken. Integendeel! Hij heeft alles onder onze voeten gelegd. Hoe kunnen wij op de plek die we hebben verantwoordelijk omgaan met dat wat ons is gegeven?

Psalm 8 laat ons zien dat we een verantwoordelijkheid hebben. Dat we niet zomaar kunnen zeggen, ‘ach, God zorgt er allemaal wel voor’. Nee, laten we zuinig zijn op dat wat we gekregen hebben en laten we een goede voorouder zijn voor hen die na ons komen.

En in dit alles, dat is óók het bevrijdende van Psalm 8 mogen we weten dat God het begin en het einde is. Psalm 8 begint met de grootsheid van God en eindigt ermee. Hoe machtig is uw Naam op de hele aarde!

Aan de slag!

Hoe kun jij op de plek die je hebt verantwoordelijkheid nemen voor dat wat je is gegeven?

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

  1. Marianne schreef:

    Prachtig!!
    Wat is God goed en wat zien we Zijn heerlijkheid in de schepping. Ik liep vanmorgen met de hond langs de vijver te genieten van de mooie luchten en inwendig God te danken voor wat Hij ondanks alles toch iedere dag geeft!

  2. Francisca van Starrenburg schreef:

    Zo ontroerend mooi. Hoe groot is God en toch geeft hij om ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap