De groeivoorwaarden van een plant

06

mrt

Belinda Bos

De groeivoorwaarden van een plant. Eén van de eerste dingen die je leerde in de biologielessen op de middelbare school. Wat heeft een plant nodig om te kunnen groeien? Onder andere water, licht en een goede bodem. In feite hebben wij deze dingen ook nodig, om te groeien in ons geloof, net als een plant. Wij hebben water van de Heilige Bron nodig, het licht op ons pad, afkomstig van God, en een stevige bodem, een fundament. God is onze bodem.

Weet je wat zo bijzonder is aan een plant? Je kunt je best doen om hem hard te laten groeien, maar hij doet vooral wat ‘ie zelf wil. Want zonder water, licht en een goede bodem komt het nergens. De ene plant heeft meer water nodig, de ander weer wat meer licht. De ene plant vereist nu eenmaal meer aandacht dan de andere. Maar wat voor elke plant geldt: je kunt ‘m langzaam harder laten groeien, maar je kunt het er niet uit trekken. Doe je dat wel, dan doodt je de plant. Oftewel, het groeien heeft tijd nodig. Net als ons geloof.

Ook ons geloof heeft verschillende elementen nodig om te kunnen groeien. Wij hebben God nodig als ons fundament, onze voedzame bodem. Wij hebben water nodig, van de Heilige Bron. En wij hebben licht nodig, het licht van God op ons pad, om te zien waar we heen moeten gaan. In de Bijbel wordt verteld wat voor plant je dan zult worden.

Als je leeft zoals God het wil, zal het goed met je gaan. Je zal groeien als een palmboom, hoog worden als een cederboom op de Libanon. Je bent dan geplant op het voorplein van het heiligdom van onze God. Zelfs als je oud bent geworden, zullen er nog vruchten aan je groeien. Je zal nog steeds fris en groen zijn.
(Psalmen 92: 13-15, BasisBijbel)

Wat een prachtig beeld wordt hier geschetst! Het voorplein van het heiligdom van onze God. Wauw, dat is pas een eer!

Maar net als bij iedere plant, komen er nog vele andere omstandigheden bij kijken die van invloed zijn voor de groei van een plant. Denk aan de temperatuur, de wind, de sterkte van het licht. Ga jij bijvoorbeeld naar de kerk, om te luisteren naar God? Of heb jij vrienden die ook gelovig zijn, of mensen waarmee je over God kunt praten? Neem jij de tijd om te bidden of Bijbel te lezen? Verschillende manieren en omstandigheden, om beter te kunnen groeien. En hoe sterk is het licht eigenlijk bij jou? Zijn de gordijnen dicht of staan ze wagenwijd open om Gods licht te laten schijnen in jouw leven?

Natuurlijk kunnen er ook juist omstandigheden aanwezig zijn die van negatieve invloed zijn op het groeien van een plant. Te hoge temperaturen, te hoge luchtvochtigheid, teveel plantjes te dicht op elkaar geplant. De plant kan moeilijk groeien, weinig vrucht dragen of gaat zelfs dood. Zo kan het ook bij ons zijn. Dingen die tegen jouw groei in werken. Een te volle agenda, mensen die altijd negatief zijn over jouw geloof, noem het maar op.

En ken je toevallig ook nog het proces van fotosynthese? Ook geleerd bij biologie? Het proces waarbij een plant, onder invloed van zonlicht, water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose. En van die zuurstof blijft de mens leven! Stel je nou eens voor, dat jij ook zo’n plant bent. Jij bent zo’n sterke plant, je hebt de juiste benodigdheden en het licht, dat jij in staat bent om datgene terug te geven aan de aarde, wat de mens nodig heeft. Dat zal geen zuurstof zijn, maar dat kan wel iets zijn wat de mensheid nodig heeft. Liefde, respect, een helper van God.

Hoe dan ook: jij bent een prachtig mooie plant, met prachtige vruchten. Je hebt al het juiste fundament: God. Drink van zijn Heilige Bron. Doe de gordijnen open zodat zijn licht op jouw pad kan schijnen. Houd je omstandigheden in de gaten. Dan zal je altijd fris en groen zijn, en er zullen prachtige vruchten aan je groeien.

Aan de slag! 

Naar aanleiding van deze tekst komen er verschillende vragen bovendrijven. Probeer ze eens voor jezelf te beantwoorden.
1. Welke extra omstandigheden zijn er bij jou aanwezig die je helpen om te groeien?
2. Welke omstandigheden missen er juist of zijn van negatieve invloed voor jouw groei?
3. Wat ‘produceer’ jij als plant? Straal jij de liefde van God uit? Of ben jij die barmhartige Samaritaan voor iemand? Geef jezelf complimenten, voor al die mooie dingen die jij produceert, klein of groot.

God als bodem
De Heilige Bron
Zijn licht op jouw pad
————————— +
Een groeiende plant

Deel deze overdenking

  1. Marietta schreef:

    Dit kan ik wel gebruiken deze maanden, druk druk druk druk stress stress met mijn scriptie!
    Hierdoor lijken de gordijnen wel eens helemaal dicht en vraag ik me af of het wel goedkomt. Bedankt voor de blog, zeker een inzicht voor mij! Thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap