Diamonds are a girl’s best friend

07

mrt

Eline

De glitterende glittersteentjes vangen toch iedere keer weer mijn blik als ik langs de juwelier loop. Niet dat ik in de nabije toekomst genoeg geld bij elkaar zal hebben om ook maar een ministeentje te kopen, maar een meisje mag toch dromen? Stiekem hoop ik nog steeds dat ik een knappe prins tegen het lijf ga lopen en ik dan een echte prinses mag zijn met diamanten in haar oren op de verjaardag van Máxima. Maar aangezien dit niet de meest realistische droom is, moet ik het doen met een ander soort diamanten. De diamanten die ik vind in mijn relaties met anderen, en de diamanten die ik achterlaat voor de mensen om mij heen.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel we voor de mensen om ons heen betekenen. We hebben vrienden, vriendinnen en familie waar we altijd voor klaar staan, wat ze ook nodig hebben. Misschien kan je hier wel een optelsom van maken en er een formule overheen gooien (ik studeer in Eindhoven, formules komen dagelijks voorbij hier) en heb je dan een beeld van de objectieve waarde van je inspanningen. Maar écht weten hoe de ander jouw aandacht, tijd en inzet waardeert, weet je niet.

Toen ik hierover praatte met een vriendin zei zij: “Je laat continu diamantjes vallen. Je hebt zelf niet door dat ze vallen en je loopt door. Maar andere mensen rapen deze diamantjes op en houden ze bij zich. Daar merk je helemaal niks van.” Het kan dus zijn dat er iemand heel veel van jouw diamantjes opraapt terwijl jij daar niks van merkt. En deze diamantjes zijn voor de persoon die ze opraapt natuurlijk heel veel waard.

Is het erg dat we nooit zullen weten hoeveel van onze diamantjes iemand opraapt? Zouden we vaker achter ons moeten kijken om te zien wie de diamantjes opraapt? Ik denk van niet. Het gaat namelijk niet om ons. De diamantjes die wij laten vallen, laten we niet vallen om vervolgens op te scheppen hoeveel mensen jouw diamantjes nodig hebben. In Matteüs zegt Jezus:

Wees goed voor andere mensen. Maar doe dat niet om iedereen te laten zien hoe geweldig je bent. Want dan krijg je geen beloning van je hemelse Vader. 2 Als je een bedelaar iets geeft, laat dat dan niet aan iedereen weten. De schijnheilige mensen in de synagogen en op straat doen dat wél. Want zij willen graag door de mensen geprezen worden. Luister goed! Ik zeg jullie dat ze hun hele beloning al hebben gekregen.
(Matteus 6:2, BasisBijbel)

Het is een vers dat ik echt wel ken. Help mensen omdat ze hulp nodig hebben, niet omdat je op wilt scheppen over hoe behulpzaam je bent. Maar toch vind ik het soms lastig dat ik niet weet hoe mijn diamantjes er aan toe zijn. Ik weet niet hoeveel diamantjes ik laat vallen en wie ze oprapen. Ik ben een zorgzaam type en ik wil mijn omgeving graag helpen met alles wat ze nodig hebben. Maar hebben ze wel iets aan de hulp die ik bied? Of hebben ze iets anders nodig? Mijn onzekerheid kaapt vaak mijn gedachten. Voeg ik wel iets toe aan met vriendschappen? Zou iemand het merken als ik zou verdwijnen? Zou iemand me missen? Waarom zou iemand een vriendschap met mij aan willen gaan?

Juist wanneer ik die gedachten bij mezelf opmerk probeer ik te denken aan het volgende vers:

Omdat Ik je zo kostbaar vond, heb Ik jou uitgekozen. Ik houd heel veel van je.
(Jesaja 43:4, BasisBijbel)

Na het lezen van dit vers komen mijn gedachten weer tot rust. God heeft ons allemaal persoonlijk uitgekozen om op deze aarde te komen wonen. Wij mogen weten dat wij ontzettend waardevol zijn. God vond dat de wereld ons nodig had. Hij vond ons als baby waardevol en al sinds voor onze geboorte maakt God ons iedere dag beter.

Het maakt niet uit hoeveel diamantjes ik laat vallen of wie ze oprapen. Ik weet dat er mensen zijn die mijn diamantjes nodig hebben en hoewel ik er op deze aarde nooit iets voor terug zal krijgen, weet ik dat mij een geweldige schat wacht in de hemel.

Aan de slag!

Mijn voornemen voor dit jaar is om het uit te spreken als ik iets waardeer. Er zijn vaak momenten dat een vriend of vriendin iets voor me doet wat voor hem of haar misschien vanzelfsprekend is, maar wat mij ontzettend helpt. Als je vandaag merkt dat een vriend, collega, familielid of partner iets voor jou doet wat je waardeert, spreek dit dan uit. Laat de ander weten dat jij hun diamantje opraapt!

Deel deze overdenking

  1. Rixt schreef:

    Wauw, herkenbaar! Bedankt voor dit diamantje 🙂

  2. Lea schreef:

    Ja herkenbaar inderdaad. Vooral ook diamantjes bij mensen die je niet meer tegenkomt, van die korte bijzondere momenten, daar kan ik dan aan twijfelen en moet ik idd tegen mezelf zeggen laat het maar bij God! Toch de beste plaats?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap