Groeien als een plant

27

nov

Renske Tijhof

Urban Jungle. Een groene woontrend die draait om al het goede van buiten: van planten tot bomen en van cactussen tot bloemen. Ik hou er wel van: veel planten in huis. Het gaat alleen niet altijd even lekker tussen mij en mijn planten. Op dit moment kijk ik met een schuin oog naar de plant die ik aan het eind van vorig schooljaar van een leerling uit mijn klas kreeg. Een plant met witte bloemetjes, althans, dat was oorspronkelijk het geval. Nu zijn ze bruin. Eigenlijk zijn wij ook een soort planten in ons geloof. Planten die moeten groeien, die wortels nodig hebben om voedsel binnen te krijgen. Want groeien lukt niet zonder voedsel, dat wordt me weer pijnlijk duidelijk als ik naar m’n plantjes kijk.

Google is your best friend en kan je precies vertellen wat planten nodig hebben om te groeien. Dat blijkt niet eens gek veel te zijn. Een plant heeft water, aarde en licht nodig. That’s it, valt mee. Toch zijn deze drie aspecten zó belangrijk, dat een plant niet kan groeien als er ook maar één van deze drie dingen wegvalt. Ik geloof dat dit ook voor ons geldt, in ons geloof.

Voeding

Zoals een plant water nodig heeft om te groeien, hebben wij ook voedsel nodig. Geestelijk voedsel. De Bijbel. We lezen hierover in Matteüs, wanneer Jezus verzocht wordt door de duivel. Jezus bleef 40 dagen in de woestijn zonder te eten. En Hij kreeg honger. Dat was het moment waar de duivel op wachtte, want nu kon hij Jezus eindelijk op de proef stellen! Tenminste, dat dacht hij… Hij zei: “Als U Gods Zoon bent, zeg dan tegen deze stenen dat ze in broden moeten veranderen.”

“Maar Jezus antwoordde: “In de Boeken staat: Je kan niet alleen van brood leven. Alles wat God zegt, heb je óók nodig om te leven.””
(Matteüs 4: 4, BasisBijbel)

Tegen kinderen wordt het vaak gezegd: “Eet jij dat laatste koekje maar op, jij moet er nog van groeien!” En regelmatig klinkt er – iets minder enthousiast – achteraan: “Ik groei alleen nog maar in de breedte…” Geestelijke voeding, het lezen van de Bijbel, zorgt niet voor groei in de breedte én niet voor groei in de lengte. Het lezen van Gods woord zorgt voor groei in de diepte. Je leert God steeds beter kennen. Je leert jezelf kennen als Koningsdochter. Je leert hoe je met God kunt wandelen, hoe je zijn weg kunt gaan. Dat is de beste manier om te groeien!

Aarde

Planten en bomen zich kunnen wortelen in de aarde. Zonder wortels sta je niet stevig. Paulus schrijft hierover aan de gelovigen in Kolosse.

“Net zoals een boom met zijn wortels stevig in de grond staat, zo moeten jullie stevig in Hem geworteld staan. Dan zullen jullie in Hem opgebouwd worden. En jullie zullen stevig blijven staan in het geloof dat we jullie geleerd hebben. Wees ook dankbaar.”
(Kolossenzen 2: 7, BasisBijbel)

Maar, hoe zit dat dan? Wie of wat zijn dan onze wortels in het geloof? Dat kunnen de mensen om je heen zijn. Je familie, je vrienden. Mensen die je ondersteunen in je geloof. Zeker, dat kunnen wortels zijn. De profeet Jeremia noemt alleen nog iets veel belangrijkers.

“Maar als iemand op Mij vertrouwt, zal Ik goed voor hem zijn. Met hem zal het goed gaan. Hij lijkt op een boom die langs het water is geplant. Zijn wortels groeien tot aan de beek. Hij merkt de hitte niet eens. Zijn bladeren blijven altijd fris en groen. Als er een jaar geen regen valt, maakt hij zich geen zorgen. Er groeien altijd vruchten aan hem.”
(Jeremia 17: 7-8, BasisBijbel)

Vertrouwen op God! Wortelschieten is je vertrouwen op God stellen. Het alleen van Hem verwachten. Dan sta je stevig, kun je de geestelijke voeding tot je nemen en ben je klaar om te groeien.

Licht

Dan komen we bij het laatste – essentiële – puntje. Een plant heeft licht nodig. En ik geloof dat wij ook licht nodig hebben om te groeien. Dat Licht heeft een naam: Jezus.

“Hij zei: “IK BEN  het licht voor de mensen. Iemand die Mij volgt, hoeft nooit meer in het donker te leven. Hij zal wandelen in het licht dat leven geeft.””
(Johannes 8: 12, BasisBijbel)

Jezus, ons voorbeeld, ons licht. Als we Jezus volgen, lopen we niet meer in het donker en leven we zoals God het bedoeld heeft. Met elke stap die we zetten, achter Hem aan, groeien we. Vertrouw op dat Licht. Wie op God vertrouwt, zal groeien als een sterke plant (Spreuken 11:28).

Aan de slag!

Denk eens na over jouw eigen groei. Krijg je genoeg voedsel en licht binnen en is er genoeg aarde om in te wortelen? Mist er iets? Bedenk hoe je dit kunt aanvullen en bid of God je hierbij wil helpen.

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Bemoedigend die tekst uit Jeremia:
    ‘Als er een jaar geen regen valt maakt hij zich geen zorgen. Er groeien altijd vruchten aan hem.’
    Soms doen christenen net alsof je elke dag op de top van het geluk zal leven als je met Christus leeft. Maar veel Christenen kennen ook ‘Jobstijden’. En wat een rust om dan gewoon maar in vertrouwen door te gaan, je niet te laten ontmoedigen, maar(al is het met tranen) vast te blijven houden aan Gods beloften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap