Groeien als een boom – hoe je dichter naar het licht toe kunt groeien

11

nov

Lydia Hiemstra

Tijdens onze reis door Europa, zien we zoveel mooie natuur. Laatst verwonderde ik me over de bomen die op een rots groeien. Ondanks dat het een moeilijke ondergrond is om op te groeien, zaten de wortels stevig in de rots en groeide de boom kaarsrecht omhoog. Dat zette me aan het denken… zijn wij als christenen ook niet als bomen, en horen wij ook niet te groeien als een boom? 

Wat heeft een boom nodig om te groeien? 

Eerst even een basic biologie-les. Wat hebben bomen nodig om te groeien? 

 1. Voedingsstoffen en water 
 2. CO2 
 3. Licht 

Naast deze benodigdheden is het ook belangrijk dat bomen in goede grond staan. Lees maar in Psalm 1:3 (NBV): 

Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei.

Als een boom geplant staat in grond waar water en voedingsstoffen rijkelijk aanwezig zijn, dan zal hij veel vrucht dragen en zal hij niet verdorren. Goede grond is dus belangrijk! Daarnaast herken je een goede boom aan zijn vruchten. Als je bijvoorbeeld een boom ziet met veel lekkere appels eraan, dan weet je dat hij het goed doet, maar je hebt niks aan een boom die verrotte vruchten heeft hangen. 

Als laatste zijn sterke bomen heel veerkrachtig. Veerkracht betekent je je (snel) kunt herstellen na een tegenslag. Wij zijn door een gebied gereden dat getroffen is door een aardbeving. Alle huizen in een straal van 30km waren compleet verwoest, maar de bomen? Die stonden nog! En heb je wel eens een bos gezien na een bosbrand? Na een tijdje herstelt het bos zich en komen er gewoon weer groene blaadjes aan de bomen.  

Wat hebben wij nodig om te groeien als een boom? 

Om te groeien als een boom hebben wij ongeveer hetzelfde nodig: 

 1. Voedingsstoffen: We hebben het woord van God nodig om te kunnen groeien. In de Bijbel staan voorschriften hoe we het best ons leven in kunnen richten, zodat we gezond en gelukkig worden met Jezus als ons grote voorbeeld.  
 2. CO2: Voor ons mensen is CO2 een afvalstof, iets slechts dat uit ons lichaam moet. Bomen zetten dit slechte om in iets goeds: zuurstof! Als we onze Bijbel lezen, weten we hoe we moeten omgaan met het slechte wat op ons af komt en kunnen we er goed mee omgaan.  
 3. Licht: Bomen groeien naar het licht en als wij willen groeien als een boom hebben wij het Licht nodig: Jezus. Contact met het Licht is enorm belangrijk en zorgt ervoor dat we dichter naar Hem toe groeien. Laat het Licht in je leven schijnen! 

Laten we opmerkzaam blijven en elkaar aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen.
– Hebreeën 10: 24-25 (NBV).

Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.
– Matteüs 18: 20 (NBV).

Zoals voor bomen goede grond belangrijk is, is het voor ons mensen ook enorm belangrijk dat we geplant zijn in goede grond. Als we in goede grond staan, krijgen we de beste voedingsstoffen. Zoals Paulus zegt in Hebreeën 10: 24-25 kunnen we in de kerk elkaar bemoedigen en elkaar aansporen het goede te doen. Daarnaast krijgen we Gods woord te horen en is Hij in het midden, waardoor we weer dichter naar het Licht kunnen groeien. Als we dus geplant zijn in Gods vruchtbare grond – zijn kerk – krijgen we de goede voedingsstoffen binnen.  

Soms kan je niet in de gelegenheid zijn om naar een kerk te gaan, dan is het nog steeds belangrijk om regelmatig Gods woord te lezen of te horen. Je kunt je Bijbel lezen, maar bijvoorbeeld ook een christelijke podcast luisteren of een christelijk boek lezen, waardoor je ook aan je voedingsstoffen kunt komen.  

Als we denken aan hoe we kunnen groeien als een boom, kijken we ook naar de vruchten.  

Matteüs 7: 16a (NBV):
Aan hun vruchten zul je hen herkennen.

Galaten 5: 22-23 (NBV):
Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. 

Als we in Gods woord duiken, en we dichter naar Jezus toe groeien, gaat er iets in je veranderen. Je wordt er mooier door en je zult het ook aan andere mensen kunnen uitdelen. De vrucht van de Geest is de beste vrucht die je maar aan je boom kunt hebben hangen! 

Groeien als een boom betekent ook groeien in het veerkrachtig zijn, in het vertrouwen op God. Als wij al ons vertrouwen stellen op God, dan zijn wij hetzelfde als een boom: stevig geworteld in een goede ondergrond of zelfs op een rots. Als om je heen de aarde schudt dan zul je niet omvallen, want Hij is met je, Hij geeft je kracht! 

Ik ben tegen alles bestand door Hem die mij kracht geeft.
– Filippenzen 4: 13 (NBV).

Aan de slag! 

Ben jij aan het groeien als een boom? Sta jij in goede grond geplant? Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen? Ben jij veerkrachtig? Draag jij goede vruchten? Allemaal vragen om eens goed over na te denken, want als wij willen groeien als een boom moeten we wel zorgen dat we in al deze dingen investeren. Zie jij nog punten van verbetering? Bid tot God of Hij je wil helpen dichter naar Hem toe te groeien en goede vruchten te dragen. 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Mooie bemoediging èn aanmoediging! Dankjewel Lydia.

 2. Nathalie Engberts schreef:

  Mooi stukje. Doet mij beseffen dat ik dankbaar mag zijn op de plek binnen mijn gemeente. Waar mijn wortels zich gevestigd hebben. De levensbron ( naast mijn bijbel ) om mij te voeden. Waarbij groei aanpassingen en genieten samen komen en mij tot een persoon maken zoals God het bedoeld heeft. Het verlangen om mijn voeding te delen wordt dan ook steeds groter. Blessed to be a blessing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap