Gooi je smartphone in de sloot

05

okt

Eline

Een beetje rigoureus misschien, maar eigenlijk geen slecht idee. Ik leer op mijn studie enorm veel over schermtijd bij kinderen. De meeste wetenschappers zeggen dat het goed is om de schermtijd van kinderen te beperken. Hoe wetenschappers hierover denken bij volwassenen wordt veel minder belicht. Een snelle zoeksessie door wat literatuur brengt vooral positieve mogelijkheden van smartphones zoals gezondheidsapps en andere levenskwaliteit-verbeterende apps. Maar één van de onderzoeken springt er uit. Technostress. De stress en bijkomende psychische klachten naar aanleiding van technologiegebruik. Misschien een goed idee om dit ‘first-word-problem’ bij God te brengen.  

Ik kan je vast vertellen: God heeft in de Bijbel nul keer het woord ‘smartphone’ gebruikt. 😉 Compleet letterlijke richtlijnen voor het gebruik van smartphones kunnen we hier natuurlijk dus niet vinden. Wel heb ik het volgende kunnen vinden wat zo maar eens over smartphones zou kunnen gaan:  

U zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.
– Exodus 20: 3 (HSV). 

Ha. Het is niet eens een zomaar-uit-de-context-geplukt-vers, het is één van de tien geboden die God sprak tot Mozes. De ‘andere goden’ die in de HSV-vertaling genoemd worden, worden ook wel eens ‘afgoden’ genoemd. Een afgod is iets wat de aandacht krijgt die onze God eigenlijk van ons zou moeten krijgen. Die de plaats krijgt die onze God eigenlijk van ons zou moeten krijgen. Die soms zelfs de macht krijgt die onze God eigenlijk van ons zou moeten krijgen.  

Eerlijk is eerlijk, mijn smartphone krijgt op een dag echt meer aandacht dan God. Ik spendeer gemiddeld 3 à 4 uur per dag op mijn iPhone, volgens de confronterende app die alles bij houdt. Nu heb ik op dit moment wel vakantie en heb ik weinig beters te doen, maar toch vind ik het erg veel. Ik ben namelijk niet 3 à 4 uur met God bezig op een dag. Laatst was mijn telefoon stuk. Geloof mij maar: ik schoot in de stress. Ik zou mijn zusje ophalen op het station, maar zij wist niet waar ik zou staan. Ik wilde naar mijn moeder, maar dat kon ik haar niet even laten weten. Ik heb die dag alles via e-mail gedaan.

Mijn huisgenoten, zusje, moeder en vrienden heb ik via e-mail moeten vertellen dat ik niet bereikbaar, maar wel levend was. En dat ik levend was moest ik wel ook echt vertellen, want maanden eerder had ik een dag mijn telefoon uitstaan en toen waren mijn familie, vrienden én huisgenoten in rep en roer omdat ze dachten dat er iets met me aan de hand was. Ik was gewoon niet lekker en had de hele dag geslapen. Niks aan de hand.  

Deze anekdotes deel ik niet voor niets. Het laat zien hoe bijna hulpeloos ik ben als ik geen smartphone met bereik heb. Ben ik ook zo hulpeloos als ik geen bereik naar God heb?  

Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de Heere, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienaar, noch uw dienares, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de Heere de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de Heere de sabbatdag, en heiligde die.
– Exodus 20: 8-11 (HSV).

Ook dit is één van de tien geboden. Eén dag in de week is de dag van God. Eén dag moet niet hetzelfde zijn als de andere zes dagen. De invulling van de sabbatdag of rustdag wordt verschillend gedaan in verschillende stromingen. Maar ook hierover moet ik zeggen dat ik er niet altijd aan voldoe. Ik heb niet iedere week een dag voor God. Ik maak, zeker in de vakantie, geen verschil in dagen. En als ik naar de statistieken in mijn smartphone kijk, zie ik ook geen verschil. Dus ook op de dag van God staar ik uren naar dat draagbare schermpje. En dat terwijl er zo veel andere dingen zijn die ik kan doen. Bijbellezen, preken luisteren, naar de kerk, bidden, om er maar een paar te noemen. Zo veel dingen waarmee ik God zou kunnen eren en ik doe het niet. In ieder geval niet altijd. Niet zo vaak als ik zou willen, of zou moeten.  

Ik ga het delen met God. Ik ga Hem om hulp vragen en om leiding. Want ik raak gestrest van hoe afhankelijk ik ben van mijn smartphone. Dat is niet wat ik wil. Ik wil alleen en volledig afhankelijk zijn van God!  

Aan de slag! 

Kijk eens naar jezelf. Misschien heeft jouw smartphone ook de optie om je schermtijd bij te houden. Hoeveel van je tijd besteed jij achter je schermpje? Wees kritisch naar jezelf. Ik heb het in deze overdenking niet over je smartphone gebruiken voor de Bijbel-app, of om te luisteren naar worship-muziek of preken. Waar gebruik jij je smartphone echt voor?  

Wanneer je dit in beeld hebt voor jezelf, geef jezelf dan een tijdslimiet. Veel telefoons hebben de optie een tijdslimiet in te stellen waardoor bepaalde apps worden geblokkeerd als je hier teveel tijd aan hebt gespendeerd. Hoe veel tijd wil je aan je smartphone geven, en hoeveel aan God?  

Deel deze overdenking

 1. Marcelino schreef:

  Ik denk al een tijdje over dit en letterlijk heb je de hammer op de spijkers koppen geslagen.ik besteed mijn dag aan onodige dingen en de eewigheid kan uit mijn handen glippen dus aan de slag ik ga mijn cel minder vaak gebruiken.en probeert ik de tien geboden in acht nemen.

 2. Henk Adema schreef:

  @ Marcelinho, de 10 geboden? Het enige probleem met de 10 geboden is het feit dat ze opgeschreven zijn! “Gij zult niet stelen” etc…. echt waar??? Ik was er nooit op gekomen……..
  Gelet op de rest van je geraaskal, lijkt me aandacht voor spelling en interpunctie meer op z’n plaats.

 3. Marc Pex schreef:

  Bedankt Eline voor jouw verhaal over de smartphone. Graag wil ik hier iets over zeggen, al jaren denk en overdenk ik het woord van God en elke keer komt de citaat uit openbaring in mijn gedachte namelijk er staat geschreven ‘ en een ieder zal het beeld aanbidden, zowel gelovigen als ongelovigen, en het beeld komt tot leven”.
  In die tijd leven wij nu naar mijn inziens, we gedragen ons ook anders als mens nu de smartphone ons steeds meer invloed en tijd opslokt en veel mensen en vooral jongeren gaan ook zo leven en dus komt inderdaad het beeld tot leven in onze samenleving. Kijk maar naar het geweld onder jongeren , steek en schietpartijen zijn aan de orde van de dag en in Nederland worden dagelijks bommen gelegd in de wijken, dit in combinatie met een overvloed aan drugs wat in dit land als normaal wordt beschouwd.
  Mijn vader zei vroeger dat de mens aan het degenereren is en hij had helemaal gelijk.
  We moeten onze kinderen waarschuwen en beschermen en ze de waarheid vertellen, en ik hoop dat ik dit ook mag gaan doen waar God mij heen zend.
  Een tegenbeweging is noodzakelijk, en het kwaad probeert via de het wereldwijde internet nog zoveel mogelijk slachtoffers te maken maar wij als kinderen van God kunnen via hetzelfde wapen ons weerbaar maken.
  Ik hoop dat de kerk hier ook eens aandacht aangeeft want hier laten ze duidelijk steken in vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap