Gods stem verstaan – tekenen van God

11

apr

Irene Poot

Gisteren hebben we het gehad over gedachten en gevoelens en hoe dat mogelijk een manier kan zijn om Gods stem te verstaan. Toch kan het alsnog verwarrend zijn of dit nou ook echt van God komt of niet. Het zou soms fijn zijn om dit te kunnen toetsen. Daarom wil ik het vandaag hebben over een manier die ook in de Bijbel wordt genoemd: vragen om tekenen van God. Maar wat houdt dat in, hoe ziet dat er uit, en hoe doe je het?

Eliëzer vraagt tekenen van God

In de Bijbel vragen mensen soms ook tekenen van God, zoals Eliëzer. Eliëzer is de belangrijkste dienaar van Abraham (in dit bijbelgedeelte staat er geen naam van de knecht, maar volgens de Joodse traditie heet hij Eliëzer). Op een dag wordt hij er op uit gestuurd naar Abrahams vaderland om een vrouw te vinden voor Izak. Waarschijnlijk zal hij daar veel vrouwen tegenkomen, maar wie is nou de juiste vrouw voor Izak? Dus vraagt Eliëzer om een teken van God.

“Buiten die stad liet hij de kamelen neerknielen bij een waterput, tegen de avond, tegen de tijd waarop de vrouwen water komen putten. Toen zei hij: HEERE, God van mijn heer Abraham, laat het mij vandaag toch gebeuren en bewijs Uw goedertierenheid aan Abraham, mijn heer. Zie, ik sta bij deze waterbron en de dochters van de mannen van de stad komen om water te putten. Laat het zo zijn dat het meisje tegen wie ik zeg: Laat toch de kruik van uw schouder zakken, zodat ik kan drinken, en dat zal zeggen: Drink, en ik zal ook uw kamelen te drinken geven, dat zij het meisje is dat U voor Uw dienaar Izak bestemd hebt.

Daaraan zal ik dan weten dat U mijn heer goedertierenheid bewezen hebt. En het gebeurde, voordat hij uitgesproken was, dat, zie, Rebekka de stad uit kwam, die bij Bethuel geboren was, de zoon van Milka, de vrouw van Nahor, de broer van Abraham; zij had haar kruik op haar schouder. Het meisje was erg knap om te zien, een maagd: geen man had gemeenschap met haar gehad. Zij daalde af naar de bron, vulde haar kruik en klom weer naar boven. Toen liep de dienaar snel naar haar toe en vroeg: Laat mij toch wat water uit uw kruik drinken. Zij zei: Drink, mijn heer; en zij haastte zich en liet haar kruik op haar hand glijden en gaf hem te drinken. Toen zij hem genoeg had laten drinken, zei zij: Ik zal ook voor uw kamelen water putten, totdat ze genoeg gedronken hebben.” – Genesis 24: 10-19 (HSV)

Precies zoals Eliëzer had gevraagd, gebeurt het. Rebekka komt langs en zegt precies de woorden waar hij om had gevraagd. God geeft een duidelijk teken, zodat Eliëzer zeker weet wie hij als vrouw voor Izak moet kiezen. God helpt hem door hem het teken te geven waar hij om vraagt.

Luchtballonnen als tekenen van God

Dit verhaal heeft zich natuurlijk heel lang geleden afgespeeld, maar nu nog steeds wil God jou helpen zijn stem te verstaan. Hij wil ook jou tekenen geven om jou te helpen naar hem te luisteren als je twijfelt over wat God van je vraagt.

Een tijd geleden had ik het idee dat ik weer contact met iemand moest zoeken die ik een lange tijd niet had gesproken. Maar ik wist niet zeker waarom of hoe, dus besloot ik het met God te overleggen. Ik dacht slim te zijn door te zeggen tegen God dat ik wel een teken wilde als ik deze persoon moest contacten, omdat ik dacht dat dit toch wel niet zou komen.

Dus ik zei tegen God: “God ik zal contact opnemen met deze persoon als ik een luchtballon in de lucht zie. Oh nee, dat is misschien wat te makkelijk (ik zag de bui al hangen namelijk), doe dan maar een blauwe en een rode luchtballon! Nou ja, dat komt misschien ook nog wel te vaak voor… Oké, dan wil ik een hele lucht vol luchtballonnen zien!”

Ik was zeer tevreden met mezelf, want dit zou toch nooit gebeuren, dus kon ik rustig doorgaan met m’n leven. Tot ik op een dag naar de lucht keek en een groene luchtballon zag… Nee, dacht ik, dat is te weinig en ook nog eens de verkeerde kleur. Opgelucht ging ik verder met wat ik aan het doen was. Een paar weken later keek ik uit het raam en zag ik opeens een blauwe en een rode luchtballon. Oh nee, wat is dit nu weer! Maar gelukkig zijn dat er veel te weinig, want ik wil een hele lucht vol zien. Maar toen keek ik naar links en zag opeens een hele lucht vol luchtballonnen! Heel irritant!

Eigenwijs als ik ben heb ik hier toen toch niks mee gedaan, maar later werd ik door deze persoon zelf gecontact. Achteraf bleek dat het goed was geweest als ik toen zelf al een bericht had gestuurd. Volgende keer zal ik een teken vragen en er ook echt wat mee doen!

Durf jij tekenen van God te vragen?

Zoals mijn voorbeeld laat zien, is God nog steeds bereid om tekenen te geven. Misschien zit je al lang met een bepaald dilemma en heb je het idee dat God iets van je wil. Een studie- of baanswitch, een relatievraag of gewoon het idee om bij je zieke buurvrouw langs te gaan. Je weet niet zeker wat God hierin van je wil of je twijfelt of God echt spreekt of het meent. Durf God dan gewoon eens om een teken te vragen.

Het kan gewoon iets heel simpels zijn zoals luchtballonnen. Natuurlijk is het wel handig als het iets opvallends is en niet iets wat je toch al bijna dagelijks meemaakt.

Wees niet zo als ik, maar doe ook echt iets met dat teken als je het krijgt! En wie weet, is dit een hele mooie manier voor jou om te groeien in Gods stem verstaan en hier zelfverzekerder in te worden.

Aan de slag!

Is er iets waarin jij graag Gods stem zou willen verstaan? Vraag God dan om een teken om jou duidelijk te maken wat Hij van jou vraagt. Wees specifiek, en durf ook actie te ondernemen als je een teken krijgt.

Deel deze overdenking

 1. Marieke schreef:

  Ik zat ook een keer met een dilemma en vroeg God om een teken. Bij het invoegen op de snelweg even later, reed er opeens een vrachtwagen voor me met heel groot de letters GEEST er op. Was duidelijk genoeg voor mij 🙂

 2. Ellen schreef:

  Mooi.. Afgelopen week had ik zelf het gevoel dat God wilde dat ik het Paasevangelie met een specifiek iemand zou delen – wat ik niet durfde, en überhaupt geen zin in had. Maar toch, God gaf drie keer bevestigend antwoord op mijn vraag om een teken; ik kon er niet meer onderuit.. dus (met lood in mijn schoenen) gedaan wat God vroeg. Maar achteraf is het zo goed en leerzaam om Zijn stem te horen – én dan ook te gehoorzamen!

 3. google.de schreef:

  After I initially left a comment I seem to have clicked on the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the same
  comment. Is there a means you are able to remove me from
  that service? Thank you!

 4. Mariël schreef:

  Ik vind dit stuk zo mooi en zat ook met een hele belangrijke vraag al jaren in mijn hoofd maar altijd alleen om gebeden maar nooit gevraagd om een teken totdat ik deze blog las en na een paar dagen durfde ik het aan om te vragen om een teken van Hem …vandaag toen ik er niet meer mee bezig was waar ik om vroeg als teken…kwam voorbij 🙏🏼Ik ben nog steeds beetje beduusd ervan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap