Gods stem verstaan – gedachten en gevoelens

10

apr

Irene Poot

Gods stem verstaan… Iets wat vaak wordt genoemd, maar ook zo vaag klinkt. Zou jij graag Gods stem willen verstaan in bepaalde situaties in jouw leven, maar weet je niet zo goed hoe? Er zijn natuurlijk vele manieren om God te horen, maar vandaag wil ik je meenemen in een manier die je misschien zelf al vaak ervaart, maar niet echt opvalt: je gedachten en gevoelens. Maar hoe werkt zoiets en hoe ziet dat er uit?

De Geest spreekt tot Filippus

Saulus, later Paulus genoemd, heeft een hekel aan de christenen en vervolgt daarom de eerste gemeente. Hij pakt mannen en vrouwen op en gooit hen in de gevangenis. Hierdoor vlucht de gemeente en verspreidt iedereen zich over het land. Filippus is een van deze mensen en hij trekt het land door om te evangeliseren. Op een dag spreekt God tot hem.

“En een engel van de Heere sprak tot Filippus en zei: Sta op en ga naar het zuiden, de weg op die van Jeruzalem afdaalt naar Gaza, die eenzaam is. En hij stond op en ging op weg; en zie, een Ethiopiër, een kamerheer en een machtig heer van de kandakè, de koningin van de Ethiopiërs, die heel haar schatkist beheerde en gekomen was om in Jeruzalem te aanbidden, keerde terug, en hij zat op zijn wagen en las de profeet Jesaja. En de Geest zei tegen Filippus: Ga ernaartoe en voeg u bij deze wagen. En Filippus snelde ernaartoe, hoorde hem de profeet Jesaja lezen en zei: Begrijpt u ook wat u leest?” – Handelingen 8: 26-30 (HSV)

Misschien ken je dit verhaal wel waar Filippus uiteindelijk samen Bijbel leest met deze man en hem doopt. Wat opvalt is dat God twee keer tot Filippus spreekt: een keer met een engel en een keer door de Geest. Als een engel tegen je spreekt, klinkt het alsof dit echt een gedaante of persoon is die met je praat. Maar als de Geest met je praat is dat misschien eerder een stem van binnen in je gedachten of gevoelens. De apostelen en eerste gemeente waren namelijk vervuld met de Heilige Geest. Dus Filippus wist door een stem, gedachte of gevoel van binnen dat hij naar de Ethiopiër moest gaan. En hij deed het en doopte deze man.

Een knuffel van God

Soms kan je zelf ook het idee hebben dat je iets moet doen. Je kan het niet goed verklaren, maar iets zegt je dat God iets van je vraagt.

Een tijd geleden was ik op vakantie met een aantal vrienden. Op gegeven moment raakte ik in gesprek met een vriendin van mij en zij gaf aan dat ze graag een knuffel van God zou willen krijgen, omdat het even niet zo lekker ging. Dit klinkt een beetje ingewikkeld, want hoe moet God een knuffel geven, maar we hebben toen voor haar gebeden of God haar toch een knuffel kon geven.

Rond diezelfde tijd was een vriend van ons, die ook mee was op vakantie, al een tijdje bezig met groeien in Gods stem verstaan. Op gegeven moment kreeg hij sterk het gevoel of idee dat hij haar een knuffel moest geven, maar hij wist niet waarom.

’s Middags liep hij haar tegen het lijf en besloot haar toch maar een knuffel te geven. Natuurlijk bleek dat zij daar net die ochtend voor had gebeden en zo werden in principe twee gebeden verhoord: haar gebed om een knuffel van God te krijgen én zijn gebed om te kunnen groeien in Gods stem verstaan.

Gods stem verstaan in je gedachten

Herken je hier iets van? Heb jij wel eens gedachten of gevoelens waarin God iets van je vraagt? Misschien heb je het idee dat je die ene vriendin een bepaalde bijbeltekst moet sturen. Of dat je eens een andere route naar je werk moet lopen. Wie weet denk je er aan om vrijwilligerswerk te doen of die ene taak in de kerk.

Wat het ook is, mogelijk heb je ergens al het idee dat dit niet zomaar je eigen gedachten zijn, maar dat het echt de bedoeling is dat je het doet. Natuurlijk is dit niet altijd makkelijk. Vaak zijn het ook gedachten die je uit je comfortzone halen of die moeite kosten. Toch is het zeker de moeite waard om er wat mee te doen. Zeker als je zou willen groeien in Gods stem verstaan.

Soms kan het ook helpen om te vragen aan God of Hij de gedachten wil wegnemen die niet van Hem zijn. Dat kan soms helpen om onderscheid te maken tussen wat van God is en wat je eigen gedachten zijn.

Morgen zal ik een andere methode bespreken die ook kan helpen om te weten of een gedachte van God komt of niet. Dus, vind je dit lastig? Probeer dan zeker eens de methode die morgen besproken wordt.

En tot die tijd hoop ik dat je de moed mag vinden om wat met deze gedachten en gevoelens te doen, want Gods stem is te verstaan in jouw gedachten en gevoelens. Het zal je leven verrijken!

Aan de slag

Heb jij al een tijd het idee dat je iets moet doen of zeggen, maar durf je het niet? Vraag aan God of Hij je hier rust over wil geven en doe het gewoon. Kijk eens wat er gebeurt.

Of vind je het juist lastig om onderscheid te maken tussen je eigen gedachten en die van God? Vraag God dan of Hij je wijsheid wil geven om hier onderscheid in te kunnen maken.

Deel deze overdenking

  1. Marielle schreef:

    Wat vind ik deze overdenking bijzonder, Ik heb gisteren met een vriendin gesproken over een iets doen voor Pinksteren in onze kerk,voor het eerst voor mij ook dat ik dit ga doen. En heb gister meteen Ja ! Dat ik dat wil doen, gister kreeg ik al van Hem de bevestiging en las iets over uit je comfortzone stappen en ik lees nu deze overdenking van vandaag en krijg nogmaals de bevestiging van Hem🙌🏻

  2. Liesbeth schreef:

    Dankjewel voor deze overdenking. Heb soms het gevoel, dat iedereen God in zijn WhatsApp groep heeft, behalve ik. Alsof ik zijn berichten niet kan begrijpen. Ik denk dat ik ze gewoon nog niet herkend heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap