Gods stem leren verstaan – kan dat echt?

18

feb

Alies

In het Oude Testament staan tal van voorbeelden van mensen die Gods stem konden verstaan. Denk bijvoorbeeld aan Noach (bouw een ark), Abraham (Ik zal u vader van veel volken maken) en Mozes (leid mijn volk). Waar hebben zij leren luisteren naar Gods stem? En kunnen wij dat ook leren, of is het zo dat God tegenwoordig niet meer spreekt, dat Gods stem niet meer te horen is? Volgens mij kunnen wij nog steeds zijn stem verstaan. Hij spreekt echt niet alleen ‘in het algemeen’ of enkel tegen ‘bijzondere’ mensen. Iedereen kan zijn stem leren verstaan, want Hij is een persoonlijke God. Maar hoe kunnen wij dan leren luisteren naar Gods stem?

God spreekt tot Abraham

Toen Abram 99 jaar was, kwam de Heer naar hem toe en zei: “Ik ben de Almachtige God. Leef steeds zoals Ik het wil. Dan zal Ik Mij houden aan het verbond dat Ik met je heb gesloten. Ik zal je een heel grote familie geven.” Toen knielde Abram op de grond en boog zich diep. God sprak met hem. Hij zei: “Ik heb een verbond met je gesloten. Je zal de vader van heel veel volken worden.’’
(
Genesis 17:1-4, BasisBijbel)

Abraham had een persoonlijke relatie met God, waarin hij niet alleen zelf tegen God sprak, maar waarin God ook daadwerkelijk tegen hem sprak. In de meest letterlijke betekenis. Waarom had Abraham dat? En waarom heb ik dat niet? Ik verlang er ook naar om Gods stem te verstaan!

Drie stappen

In onze drukke leventjes gebeurt er vaak zo veel dat we geen tijd nemen of maken om écht naar God te luisteren. Het is ook niet per se iets makkelijks. Er zijn drie stappen die je eigenlijk moet doorlopen als je Gods stem wil verstaan. Zo hebben ze dat bedacht in de kerkgeschiedenis.

Stap 1. Lees in de Bijbel, leer Gods woorden kennen.
Stap 2. Bid over (of dank voor) datgene wat je hebt gelezen in de Bijbel.
Stap 3. Wees stil en wacht op Gods antwoord.

Als ik naar mezelf kijk, neem ik vaak maar tijd voor de alleen de eerste twee van die drie stappen. Stil zijn en wáchten tot God antwoord geeft?!

We zijn niet gewend om (lang) te moeten wachten. Mensen die geduld bezitten zijn zeldzaam. We worden al chagrijnig als we te lang moeten wachten bij de kassa in de supermarkt, of niet soms? Haast hebben we, alles gaat vlug-vlug-vlug. Via internet komen we razendsnel bij allerlei informatie en vaak vliegen we van hot naar her, van de ene afspraak naar de andere verplichting.

Tijd en nederigheid

Om Gods stem te leren verstaan heb je tijd nodig. En die tijd zal je echt moeten maken. Om Gods stem te verstaan heb je, naast tijd, ook nederigheid nodig. Je moet opzij zetten wat je zelf wil en vindt, en je openstellen om te horen wat God wil en vindt. En dat is heus niet makkelijk. Maar wat zou er zijn gebeurd als Noach, Abraham en Mozes niet naar God hadden geluisterd? Ze kregen alle drie best bizarre opdrachten van God. Had Noach anders ooit een mega-boot gebouwd? Of Abraham, zou hij, per direct, zijn land hebben verlaten? En hoe had Mozes ooit Gods volk kunnen bevrijden als hij niet Gods stem had verstaan?

Hoe spreekt God?

Als je Gods stem wilt verstaan, is het wel zo makkelijk om te weten op welke verschillende manieren Hij spreekt. Lang niet iedereen hoort namelijk ‘een zachte stem’ in haar hart, om maar een voorbeeld te noemen. God spreekt ook door dromen en visioenen, soms door andere mensen heen of door symbolen zoals bijvoorbeeld het avondmaal. Gods stem horen in ons hart is wél te leren. Door dicht bij God te leven (dat wil zeggen: elke dag nauw met Hem verbonden zijn, samen optrekken en Hem overal bij betrekken) en door te trainen in het ‘stil zijn’. Oefening baart immers kunst!

Verschillende mensen met verschillende karakters horen God op verschillende manieren. De een zal eerder woorden horen, de ander zal eerder beelden zien. Het zal waarschijnlijk een manier zijn die bij jouw karakter past!

Aan de slag!

– Ken je nog een Bijbelverhaal waarin Gods stem duidelijk te verstaan is, net zoals bij Noach, Abraham en Mozes? Zoek het eens op en lees het door.

– Neem vandaag eens de tijd voor zelfreflectie: hoe is jouw karakter en welke manier van Gods stem verstaan past daar bij?

–  Doorloop de drie stappen. Neem de tijd om stil te zijn en naar God te luisteren. ‘Hoor’ je niks? Blijf volharden! Gods stem verstaan vraagt een stukje training. Profvoetballer word je ook niet in één dag. Succes!

 

Bronnen
Wat en waarom ik geloof – Martin Tensen

 

Deel deze overdenking

  1. Eline Pullen schreef:

    Wauw, wat een mooi artikel, zelf heb ik ook gemerkt dat hoe meer aandacht ik aan God geef, hoe vaker ik Zijn stem versta. En het helpt mij ook op te schrijven wat Hij tegen me zegt.

  2. kimvroom schreef:

    Dankjewel Alies! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap