Rust nemen? Dat heb ik echt niet nodig!

17

feb

Mandy

Burn-outs zijn in opkomst, zeker onder twintigers. Dat juist wij zo gevoelig zijn voor dit fenomeen, is vast afhankelijk van een combinatie van factoren. Maar één ding draagt er zeker aan bij: rust nemen is niet onze sterkste kant. Van jongs af aan hebben we een scala aan mogelijkheden en benutten we die graag allemaal. We studeren hard of hebben een fulltime baan, een gezin en willen alles daarnaast 100% bijhouden. Dat moet toch een keer fout gaan?

God heeft ons gemaakt om te werken en bezig te zijn. Heb je een niet-zo-droombaan en klinkt die kwijt zijn je als muziek in de oren? Probeer een lege agenda een paar weken uit. Gegarandeerd dat je die baan terugneemt zodra de kans zich voordoet. God heeft werken in ons gelegd. Maar als je je werkzaamheden te ver opvoert heb je dikke kans dat je bij een zenuwinzinking uitkomt.

Alle dagen druk… tot je erbij neervalt

‘Ik plan mijn dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol.’ Steek je hand op als deze stelling op jou slaat. Na een werkdag ga je naar de sportschool en spreekt daarna met vrienden af… om de volgende ochtend (semi-)fris en fruitig op de werkvloer te verschijnen. Of je gaat naar college, studeert, gaat met vrienden eten en de stad in en herhaalt dit schema de volgende dag, en de volgende, en de volgende… tot je erbij neervalt. Op den duur zegt je lichaam ‘ho!’, en dan ben je al een hoop grenzen gepasseerd.

Jezus zocht óók momenten van rust

Maar wat dan wél? God legde zelf een balans in zijn schepping: zes dagen werken, één dag rust. Zelfs Híj rustte, terwijl Hij niet vermoeid raakt. Hoeveel te meer hebben wij het dan nodig! En niet alleen God rustte, ook Jezus, ons grootste voorbeeld, zocht de stilte op.

Onmiddellijk daarna zei Jezus tegen de leerlingen dat ze alvast voor Hem uit naar de overkant moesten varen. Zelf wilde Hij eerst de mensen naar huis sturen. Daarna ging Hij helemaal alleen de berg op om te bidden. Toen het avond werd, was Hij daar alleen.
(Matteüs 14:22-23, BasisBijbel)

Jezus had momenten van rust nodig om tot God te bidden en op te laden. Ook in Lucas (6:12) staat dat Jezus zich afzonderde om zich daarna bij de discipelen te voegen. Het is duidelijk dat het belangrijk is af en toe je rust te pakken. Het is geen advies, maar een absolute noodzaak. Neem het maar van Jezus aan.

Wat is jouw wekelijkse rustmoment?

Hoe je dat doet? De verdeling zoals God die bedacht is een goed startpunt. ‘Maar zes dagen werken en één dag rust doe ik al, en tóch begin ik moe en gestrest aan een nieuwe week’ – hoor ik je denken. Top dat je die 6-1 verdeling aanhoudt! Kijk eens eerlijk naar jouw gemiddelde zondag – hoe ziet die eruit? Vol met afspraken, met vrienden of kerk-gerelateerd? Of houd je ‘m bewust leeg, zoek je de stilte op? Natuurlijk kunnen zondagen bij jou drukke dagen zijn! Welk moment van de week houd je dan rust?

Rust is anders in ieder seizoen

Rust is belangrijk, hoe slecht ons leven er ook op is ingesteld. Het is als vloeken in de 21-eeuwse kerk. Wil je er een punt van maken? Dan zal je deze zelf moeten zetten. Je hebt zélf regie over je leven en je agenda. Zit je in een druk seizoen, omdat je bijvoorbeeld kleine of opgroeiende kinderen hebt of je werk veel aandacht vraagt? Dan heeft dat gevolgen voor de rest van je agenda. Je kunt niet alles doen; elk seizoen is anders. Hetzelfde geldt voor de indeling van je tijd!

Aan de slag!

Oké, je wilt meer rust in je leven. Maar hoe? Kijk heel bewust naar de afgelopen weken. Wanneer had jij een oplaadmoment en hoe zag dat eruit? Als een moment van stilte waarin je met God praat of het lezen van een boek? Als een wandeling in het bos of – als je het lastig vindt alleen te ontspannen – een spelletje met een familielid of huisgenoot? Als je zulke momenten mist, plan ze in. Klinkt dat gek, rust inplannen als één van je afspraken? Misschien is dat precies wat je nodig hebt om ontspanning serieus te nemen. Je zult versteld staan hoeveel het voor je lichaam en geest doet als je regelmatig rust. Wat je juist energie geeft om je andere werkzaamheden op en aan te pakken! Klinkt dat oké? Plan away!

 

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Prachtig Mandy 🙂 en inderdaad zo nodig. Tijd doorbrengen met God geeft ons zoveel rust en vrede en je krijgt er haast energie ervoor terug.

  Matteus 11:28
  “Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven.”

  • Mandy schreef:

   Ja, bijzonder hè? Hij wil ons zoveel rust geven als we maar de tijd nemen om te stoppen en gaan zitten. We zouden bijna gek zijn als we dat niet doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap