Gods stem leren verstaan? Hier 5 tips!

18

jun

Lianne Bakker

Iedereen die mijn man en mij een beetje kent, weet dat we zoveel mogelijk proberen te leven in navolging van de stem van onze Herder. Ons leven als zendeling leert ons elke dag weer veel over Gods stem verstaan en het volgen daarvan. Een manier van leven die ik iedereen zo erg gun, maar waarvan ik me heel goed bewust ben dat het erg moeilijk kan zijn. Daarom wil ik je vanuit onze ervaring vijf dingen meegeven over het oefenen ervan.  

En wanneer hij zijn eigen schapen naar buiten gedreven heeft, gaat hij voor hen uit, en de schapen volgen hem, omdat zij zijn stem kennen. Maar een vreemde zullen zij beslist niet volgen, maar zij zullen van hem wegvluchten, omdat zij de stem van vreemden niet kennen.
– Johannes 10: 4-5 (HSV) 

1. Onderschat nooit de Bijbel 

In Hebreeen 1:1-2 staat: ‘Nadat God voorheen vele malen en op vele wijzen tot de vaderen gesproken had door de profeten, heeft Hij in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon.’
Gods woorden zijn soms misschien moeilijk om te horen, maar Hij heeft ervoor gezorgd dat we heel veel van zijn woorden terug kunnen lezen. De Bijbel is dus altijd een plek waar je naar toe kunt gaan om te zoeken naar wijsheid.  

2. Be like Gideon 

Ken je het verhaal van Gideon? In Richteren 6: 36-40 lees je dat hij God om best gekke tekens vraagt. Ik heb geleerd dat het prima is om in Gideon z’n voetstappen te treden en om een heel raar/gek/out of the box-teken te vragen. Wij hebben dit meerdere keren gedaan. Soms gebeurde hetgeen waar we om vroegen en dan deden we het maar gewoon in geloof. Soms gebeurde hetgeen we om vroeg niet en gingen we niet verder.  

3. Vertrouw de Heilige Geest in jou 

David had het al door en beschreef het al in psalm 143 vers 10: De Geest is in je en stuurt je. Wij kwamen er achter dat je je onderbuikgevoel over het algemeen wel kunt vertrouwen, zeker als dit overeenkomt/niet in tegenspraak is met Gods geschreven woorden in de Bijbel (zie punt 5). Als iets je vrede geeft, is er een grotere kans dat het een ‘goede’ keuze is, dan wanneer het je onrust geeft. Een voorbeeld vanuit onze levens. Ramon en ik besloten om allebei parttime te werken, met als gevolg minder geld te hebben, zodat we met de kinderen kunnen zijn zonder dagopvang. Zelfs al bracht dit wat stressvolle situaties met zich mee, we hadden al die tijd vrede.

Maar toen was die vrede opeens weg en geloofden we dat het tijd was dat Ramon fulltime zou gaan werken en ik een thuisblijfmoeder zou worden en alles rondom onze zendingsmissie zou regelen. Na een tijdje begon ik steeds meer taken op me te nemen en kreeg ik een baan aangeboden. Ik had hem bijna aangenomen, omdat het ons financieel kon helpen en het me erg leuk leek. Toch ontstond er een stevig gevoel van onrust en na wat gebeden en nadenken besloot ik om het baan-aanbod af te slaan. Ik voelde direct een stuk rust in me komen.

Toen ik later teruglas in mijn ‘naar God luister-aantekeningen’, ontdekte ik dat ik een tijd geleden had opgeschreven dat ik geloofde dat God had gezegd dat het tijd was om even te stoppen met werken om te bouwen aan ons gezin en aan hetgeen waarvoor we geroepen zijn. Nu zijn we weer wat verder en kwam er weer een baanaanbod om de hoek. Deze gaf me wel veel rust en het zorgde er nog steeds voor dat we geen opvang voor de kids nodig hadden. Daar werk ik nu met heel veel plezier en in dit werk heb ik nog steeds tijd voor al die leuke dingen die ik in mijn ‘thuisblijftijd’ was opgestart en regelde! Je gevoel is zeker niet leidend, maar het is vaak een goede ondersteuning in je pogingen om Gods stem te verstaan. 

4. Keep moving 

Het is makkelijker om een bewegende auto bij te sturen dan om een stilstaande auto bij te sturen. Soms weet je gewoon niet wat je moet doen en krijg je niet het neon-bord waar je op hoopt. Dat is prima, soms doet God dat om je wat te leren en soms doet Hij dat omdat Hij erop vertrouwt dat je slim en wijs zult zijn. In ieder geval, als wij niet weten wat we moeten doen, zorgen we dat we in ieder geval blijven bewegen en beschikbaar zijn om bij te sturen in plaats van afwachten tot er wat gebeurt.

Duw gewoon tegen wat deuren aan en kijk wat er gebeurt. Je ziet dit ook gebeuren bij Paulus in Handelingen 16. Hij was in beweging en aan het reizen en opeens houdt de Heilige Geest iets tegen, waardoor hij ergens anders terecht komt. En vervolgens krijgen ze op die alternatieve plaats een roeping voor een specifieke plaats!  

5. Fouten maken is goed 

Het vorige punt leidt naar dit punt, omdat we vaak bang zijn om te blijven bewegen. Want ‘wat als ik het per ongeluk verkeerd hoor?’ Ik heb door de jaren heen geleerd dat God niet volledig in de stress schiet als je een ‘fout’ maakt. Als je gelooft dat je zijn stem volgt, en het blijkt toch niet zijn stem te zijn, is dat niet zo’n groot probleem als wij mensen vaak denken. God raakt niet in de stress, omdat Hij jou kent en alle mogelijke scenario’s kent die kunnen gebeuren na elke mogelijke keuze die jij kunt maken. Echt waar, lees het maar na in Psalm 139! Niks van wat jij denkt, zegt, doet of laat is nieuw en verrassend voor God. En Hij houdt alles in zijn hand en kan alles ten goede keren voor wie in Hem gelooft (Romeinen 8:28).  

Aan de slag! 

Waarover zoek jij Gods stem? Vraag eens om een duidelijk, niet door jou te beïnvloeden teken. 

Luister naar ‘Oceans’ van Hillsong en laat de tekst echt goed op je inwerken. 

Deel deze overdenking

 1. Yael schreef:

  Bedankt voor je blog! Zo mooi hoe God spreekt!

 2. Lydia schreef:

  Mooi!♡

 3. Herman schreef:

  Heel mooi bedankt voor u bemoedigingen. Ja ik ga door een moeilijke tijd. Maar bedankt en weet dat God alles te voeden zou werken en me zou bijstaan. En me niet zal latten vallen. Bedankt. God rijken zegen. Shalom

 4. Hilda schreef:

  Dank voor je bemoediging. Fijn om te lezen hoe nuchter jullie er ook in staan. Dat helpt mij en geeft vertrouwen in keuzes die ik mag gaan maken met God

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap