Hoe God zijn plan aan mij liet zien door Zij Lacht

17

nov

Belinda Bos

‘Hoe kun je nu in God geloven? Je ziet er toch niets van?’ Uiteraard volgt er altijd weer het voorbeeld over oorlog, ruzies en echtscheidingen, waaruit zou moeten blijken dat God niet bestaat. Natuurlijk is het lastig om soms uit te leggen dat God wél bestaat, dat Hij zich zeker wel aan ons laat zien, maar dat wij het vooral ook moeten wíllen zien! Zo liet God zijn plan aan mij zien door Zij Lacht.

Hoe God zijn plan liet zien door Zij Lacht

Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam er op Zij Lacht een vacature voor schrijfster vrij. Zelf vond ik al heel lang schrijven ontzettend leuk, en dat was ook de reden dat ik de vacature van vriendinnen kreeg doorgestuurd met de vraag of dit niets voor mij was. Op dat moment woonde ik tijdelijk in Duitsland voor een zeer pittige stage en vond ik het een moeilijke keuze; was dit het goede moment nu ik in Duitsland woonde? Zijn mijn schrijfkunsten wel goed genoeg? Was ik wel ‘genoeg christen’ om voor Zij Lacht te mogen schrijven?

Ik had geen idee wat ik moest doen en vroeg daarom God om hulp. Ik had bedacht dat ik een stuk in zou leveren, en als ik dan de nieuwe schrijfster werd, was dat het teken van God dat het goed was. Werd ik het niet, dan was het ook goed. Ik werd het niet… Jammer, maar ook helemaal goed. Ik had het aan God overgelaten en dit was zijn besluit.

Drie maandjes later woonde ik weer in Nederland en zat ik stukken beter in mijn vel. Net op dat moment kreeg ik een mail van Liza. Of ik nog interesse had in de rol van schrijfster… Zeker weten! Dit was het teken voor mij dat dit Gods plan was. Hij wist dat toen ik in Duitsland was, ik niet goed genoeg in mijn vel zat om voor Zij Lacht aan de slag te gaan. Maar nu het weer beter ging en ik deze kans kreeg, kon ik natuurlijk niet anders dan erop ingaan!

Hoe God zijn plan liet zien aan de Israëlieten

Hoe verrassend was ook Gods plan toen hij de Israëlieten uit Egypte leidde. Zij gingen niet over gebaande wegen; zij gingen dwars door zee. Als zij voor de Rode Zee staan, begint de onrust toe te slaan. De Egyptenaren zitten ze op de hielen, en de Israëlieten kunnen nergens heen. De zee houdt hen tegen. Het volk wordt boos! Hoe kan dit nu? Wat is Gods plan? Heeft Hij die wel? Waar is God eigenlijk?

Natuurlijk heeft God een plan! Dwars door zee! Niet over gebaande wegen die wij kunnen bedenken, maar juist over de wegen die Hij voor ons maakt. De zee splitst in tweeën, en daar is Gods weg. Zou jij durven lopen? Durf jij te vertrouwen op zijn weg?

Vertrouw op zijn plan, niet op dat van jezelf

God leidde het volk over ‘vreemde’ wegen. Ik kan mij goed voorstellen dat zij onrustig werden en twijfelden aan Gods plan toen zij de Egyptenaren op de hielen hadden, en daar geen weg zagen.  Maar God stelt ons gerust:

“Want Ik weet wat mijn plannen voor jullie zijn, zegt de Heer. Ik heb mooie plannen voor jullie. Plannen vol vrede, niet vol ellende. Want Ik heb een hoopvolle toekomst voor jullie. Dan zullen jullie Mij aanbidden. Jullie zullen naar Mij toe komen en tot Mij bidden. En Ik zal naar jullie luisteren. Jullie zullen Mij zoeken en Mij ook vinden, als jullie met je hele hart naar Mij verlangen.”
(Jeremia 29: 11-13, BasisBijbel)

God heeft mooie plannen voor ons. Hij wil ons sturen en een mooie toekomst geven. Het enige wat wij hoeven te doen is te vertrouwen op zijn plan en het ook durven te zien. Zo kreeg ik de mail van Liza met de vraag of ik alsnog wilde schrijven en dacht ik nog even: ‘Kan ik dit wel?’ Maar kenbaarder dan dit kon God zijn plan niet maken en dus vertrouwde ik er volledig op. Hij gaf me iets heel moois: lid zijn van zo’n gave community en ook mijn steentje mogen bijdragen. Een mooiere uitkomst van zijn plan kon ik niet bedenken!

Aan de slag!

Gods plannen zijn anders dan de onze. Kijk eens terug; waar zag jij dat God zijn plan wel klaar had zonder dat jij het door had? Over wegen die jij misschien niet had bedacht?

Een lied dat heel goed bij deze blog past, is het lied ‘God heeft een plan met je leven’.
Luister er eens naar, en laat de tekst eens goed op je inwerken. God heeft een plan! Vertrouw erop!

Deel deze overdenking

 1. Harmke schreef:

  Dankjewel.
  Ik vind het erg bemoedigend.
  Gods zegen!

 2. Netty schreef:

  Bedankt voor het delen van dit stuk van je ervaringen met God. Mooi om te lezen.

 3. Annemarie schreef:

  Wat gaaf om te lezen! Zelf heb ik zoiets ook ervaren. Ooit studeerde ik fysiotherapie in de overtuiging dat iets in de zorg echt goed en christelijk was (zorgen voor de ander). Het bleek totaal niet bij me te passen en ik moest een andere keuze maken. Ik koos voor een beroep in de digitale media en afgelopen jaar heb ik in onze eigen gemeente een vrouwendag kunnen organiseren voor 100+ vrouwen. Ineens begreep ik het; dit was waar God mij voor in wilde zetten. Hier kwamen alle talenten en ervaringen ineens helemaal van pas! De cirkel was rond en er zat 8 jaar tussen die keuze en dit moment. Heel bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap