Gods liefde is als de zon

04

mrt

Renske Tijhof

Er was eens een klein vogeltje, hij heette Firebird. Zijn moeder noemde hem zo omdat hij prachtige oranje veren had. Op zonnige dagen vloog hij naar de hoogste boom en genoot hij van de zon. Maar toen de regen kwam, kon Firebird alleen nog maar zeuren en klagen. “Waarom, mama?” vroeg hij: “Waarom staat God toe dat de regen de zon wegneemt?” Mama lachte altijd en zei: “Daar kom je op een dag achter!” Maar deze keer keek ze alsof ze recht tegen de zon in keek en zei: “Daar kom je achter als je wandelt op de wolken.” Vandaag wil ik jullie meenemen in het verhaal van Firebird. Een verhaal dat mij aan het denken zette en me een wijze les heeft geleerd.

Met de groep tieners aan wie ik catechisatie geef, keek ik een tijdje geleden de film ‘Unconditional’. Een film over Samantha Crawford, die een gelukkig leven leidt, totdat haar man wordt overlijdt als gevolg van zinloos geweld. Voor de moord op haar man schrijft Samantha aan het boek ‘Firebird’, maar ze geeft het niet uit. Ze gelooft niet meer in haar eigen verhaal.

Firebird

Het bleef maar stormen en regenen en Firebird bleef maar klagen tegen zijn moeder. Toen er op een dag een enorme storm woedde, gaf mama een ander antwoord. “Firebird,” zei ze met een knikje richting de wolken: “Het antwoord wacht op je. Je moet alleen wel zelf boven de wolken vliegen.” Firebird was bang. Zijn vleugels had hij al een hele tijd niet meer gebruikt. Nu trilden ze, als hij keek naar de stormachtige wolken die hij boven zich zag. Maar hij móést weten hoe het zat, waarom God de storm de zon liet wegnemen. Hij vloog naar boven, richting het onbekende. Bliksem, onweer en een felle, huilende wind kwam Firebird tegen, maar geen antwoorden. Hij was zo bang dat de wind hem uit elkaar zou scheuren! Hij wilde terugvliegen, naar zijn moeder, toen het gebeurde… Firebird brak door de wolken. En daar was het. In één moment werd het allemaal duidelijk. Helemaal alleen, in de hevige storm, zag Firebird de zon. Feller schijnend dan ooit. En toen wist hij het: God laat de storm nooit de zon wegnemen! De zon scheen even constant als zijn moeders liefde voor hem en wachtte hier, boven de wolken. Kleine Firebird vergat dit moment nooit, zelfs niet toen hij een grote Firebird was. Hij hield nog steeds van baden in de zon, maar nog belangrijker, hij leerde zich verheugen in de regen. Omdat hij wist dat de zon er altijd was. Wat als Gods liefde is als de zon?

Storm in je leven

De dominee vertelde pas over een schilderij van Rembrandt: Christus in de storm op het meer van Galilea. Als je goed kijkt, zie je veertien mensen op het schilderij. Dertien personen zou een stuk logischer zijn, Jezus en Zijn discipelen. Maar Rembrandt schilderde ook zichzelf, hij identificeerde zich met de vrienden van Jezus op de boot. Ook hij kende stormen in zijn leven. En hetzelfde geldt voor ons. Soms lijkt Jezus er niet te zijn, is zijn liefde totaal niet zichtbaar en voelen we ons als Firebird en de discipelen van Jezus.

Het begon te stormen. De golven sloegen in de boot, zodat hij volliep. Maar Jezus Zelf lag achter in de boot tegen het kussen te slapen. Ze maakten Hem wakker en riepen: “Meester! Kan het U dan niets schelen dat we zinken?” Jezus werd wakker en zei streng tegen de wind en het meer: “Zwijg! Wees stil!” En de wind ging liggen en het water werd helemaal rustig. Hij zei tegen hen: “Waarom waren jullie zo bang? Waarom hebben jullie geen geloof?”
Markus 4:35-40, BasisBijbel

De discipelen vragen zich hier af of het Jezus niks kan schelen dat ze zinken, net zoals Firebird zich afvroeg waarom God de regen de zon liet wegnemen. Maar Jezus hoeft maar te spreken en de storm is weg, Hij is er en wil de discipelen helpen.

Het kan heel moeilijk zijn als je door alle stormen in je leven God en zijn liefde niet meer ziet. Ik wil je vandaag meegeven dat Gods liefde is als de zon. Soms verborgen achter donkere wolken, hevige regenbuien en veel wind, maar altijd aanwezig!

Aan de slag!

Luister Opwekking 596 (Uw Liefde) en denk daarbij eens na over op welke manieren we Gods liefde nog meer met de zon kunnen vergelijken. Gods liefde is er altijd en is daarom te vergelijken met de zon, maar zijn er nog meer eigenschappen van de zon die overeenkomen met de liefde van God? Dank God hiervoor!

Bronnen

Vrij vertaald naar ‘Firebird’ van Brent McCorkle & Amy Parker

 

 

Deel deze overdenking

  1. kimvroom schreef:

    Heel erg bedankt lieve Renske :’)

  2. Renske schreef:

    Tof! Deze dagelijkse overdenkingen helpen mij in mijn zoektocht ? bedankt! ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap