Gods kracht in mij

23

jan

Gastblogger

Hoe zit dat bij jou? Wat is het sieraad van jouw lichaam? Waar je blij, dankbaar en tevreden mee bent? Wat je kracht en zekerheid geeft om voor de dag te kunnen komen? Ik maakte in mijn leven een verandering door, waarbij ik ervaren mocht dat make-up mij niet mooier maakte. Ik ging leven vanuit de puurheid in hoe mijn lichaam gemaakt is, gooide alle make-up weg die ik in huis had. Vanaf dat moment ervoer ik nog meer dat het lange krullende haar wat ik mocht dragen, het sieraad was dat mij door God gegeven is. Tot op de dag dat ik realiseerde dat mijn lange krullende haar de lengte had waarin ik de mogelijkheid kreeg het af te staan aan kinderen die vanwege hun ziekte geen haar (meer) hebben. En daar zat ik dan… in de kappersstoel. “Weet je wel zeker dat je het wilt?”, heeft ze me wel drie keer gevraagd. Bij een vierde keer zou ik overstag gaan bedacht ik mijzelf. En meteen gingen mijn gedachten uit naar het verhaal van Simson en Delila.

Het is een indrukwekkende geschiedenis.

Wat al begint bij de moeder van Simson, met wie ik me in zekere mate wel verwant voel.

“Toen verscheen er een Engel van de Heere aan deze vrouw, en zei tegen haar: Zie toch, u bent onvruchtbaar en hebt geen kinderen gebaard. U zult echter zwanger worden en een zoon baren. Welnu dan, wees toch op uw hoede dat u geen wijn of sterke drank drinkt, en eet niets onreins. Want zie, u zult zwanger worden en een zoon baren. En er mag geen scheermes op zijn hoofd komen. Want het jongetje zal van de moederschoot af als nazireeër aan God gewijd zijn, en hij zal beginnen Israël te verlossen uit de hand van de Filistijnen.”
(Richteren 13: 3-5, HSV)

Simson is geen prototype van een gelovige. Hij heeft lak aan God, heeft lak aan zijn ouders, ja eigenlijk aan alles en iedereen. Hij eet bijvoorbeeld honing uit een kadaver en liegt daarover tegen zijn ouders.

In Numeri 6 staat in de wetten van Mozes voor het nazireeërschap het volgende:

“Alle dagen van de gelofte van zijn nazireeërschap mag geen scheermes over zijn hoofd gaan. Totdat de dagen waarvoor hij zich aan de HEERE gewijd had, voorbij zijn, moet hij heilig zijn en de haarlokken van zijn hoofd lang laten groeien. 6 Alle dagen van zijn wijding aan de HEERE mag hij niet bij het lichaam van een dode komen.”
(Numeri 6: 5-6, HSV)

Hij gaat zijn eigen gang en speelt een spelletje met de mensen. Terwijl hij echter denkt de mensen te bespelen, is het Gods Geest die hem bespeelt.

Simson is eigenzinnig, maar onze God is nog eigenzinniger. God heeft altijd het laatste woord. Hij is de Alfa en de Omega.

Wat er dan gebeurt, is datgene wat jullie allemaal wellicht van kinds af aan, net als ik, een super spannend verhaal hebben gevonden.

Alle dagen probeerde Delila het geheim van Simson te ontrafelen.

“Daarop zei zij tegen hem: Hoe kun je zeggen: Ik heb je lief, terwijl je hart niet met mij is? Je hebt mij nu drie keer bedrogen en mij niet verteld waarin je grote kracht ligt. En het gebeurde, toen zij alle dagen zo met haar woorden bij hem aandrong en hem lastigviel, dat zijn ziel het niet langer verdragen kon, tot stervens toe. Toen vertelde hij haar alles en zei tegen haar: Er is nooit een scheermes op mijn hoofd gekomen, want ik ben als nazireeër aan God gewijd, van mijn moeders buik af. Als ik geschoren zou worden, dan zou mijn kracht van mij wijken en zou ik zwak worden, en als alle mensen zijn. Toen Delila nu zag dat hij haar alles verteld had, stuurde zij een bode en liet zij de Filistijnse stadsvorsten roepen, en zei: Kom ditmaal hierheen, want hij heeft mij alles verteld. En de Filistijnse stadsvorsten kwamen naar haar toe en brachten het geld mee. Daarna liet zij hem op haar knieën slapen, riep een man en liet hem de zeven haarlokken van zijn hoofd afscheren. En zij begon hem te vernederen en zijn kracht week van hem.”
(Richteren 16: 15-19, HSV)

Simson was anders dan anderen. Hij was aan God gewijd. Zijn haar was nooit geschoren. Hunkerend naar liefde en erkenning stort hij zijn hart ten slotte uit bij Delila. Voor haar is hij echter simpelweg geld en macht waard.

De Filistijnen grijpen Simson nadat de kracht van hem week, omdat zijn haren afgeschoren waren. Ze staken hem de ogen uit en hij mocht meermalen in de gevangenis. Een tragisch einde… maar Simson is stervend overwinnaar!

“Maar het haar van zijn hoofd begon weer te groeien, zoals toen hij geschoren werd.”
(Richteren 16:22, HSV)

“Toen riep Simson tot de HEERE en zei: Heere, HEERE! Denk toch aan mij en maak mij toch alleen nog deze keer sterk, o God, zodat ik me met één slag op de Filistijnen kan wreken voor mijn twee ogen. En Simson greep de twee middelste pilaren, waarop het huis gevestigd was en waarop dat steunde: de ene met zijn rechterhand en de andere met zijn linkerhand. Vervolgens zei Simson: Moge mijn ziel sterven mét de Filistijnen! Hij boog zich met kracht en het huis viel op de stadsvorsten en op al het volk dat daarin was. En de doden die hij in zijn sterven heeft gedood, waren talrijker dan die hij in zijn leven gedood had.”
(Richteren 16: 28-30, HSV)

Aan de slag!

Zoek je naar liefde? Heb je kracht nodig, omdat je merkt dat onzekerheid de overhand heeft? Voel je je onbegrepen en anders dan de anderen? Zoek dan naar God. Dan blijk je niet anders te zijn, maar uniek en daarom uitzonderlijk geliefd. God zal recht doen en heeft in alles het laatste woord, wij hoeven niet te wreken zoals Simson dit in zijn laatste minuten van zijn leven deed. Niet uit onze eigen kracht, maar Gods Kracht in ons. Vraag God om wijsheid, Hij weet precies wat jij nodig hebt om de dag door te komen.

En mijn haar? Het resultaat is mooi geworden, zelfs zo mooi dat Gods kracht zich openbaarde in mij om weer een blog te gaan schrijven. Ware schoonheid zit van binnen.

Gods Geest mag in ons wonen, dan zullen we stralen als geen ander!

Luister vandaag naar dit lied en laat je inspireren.


Gastblogger

Deze overdenking is geschreven door Arenda Russchen

Deel deze overdenking

 1. Margreet schreef:

  Hoi Arenfa dank je wel voor deze bemoediging had ik net nodig.
  Ik had iets gelezen over onrechtwilde daar op reageren maar mij ontbrak de moed om het te doen. Jouw bemoediging geeft mij kracht dank je wel daar voor
  Groetjes Margreet

 2. Ellen van der Bent schreef:

  Prachtig!!

 3. Jannie schreef:

  Wat een bemoedigende blog daar help je veel mensen mee. Mooi dat je dit talent van God hebt gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap