Gods hand en leiding in jouw leven – zichtbaar of onzichtbaar?

09

jul

Irene Poot

Heb je weleens het idee dat God niet werkt in jouw leven? Dat Hij niet aanwezig is? Ontdek dan vandaag hoe Gods hand wel zichtbaar is in jouw leven en je leidt!

Wij mensen hebben allemaal een vrije wil gekregen van God. Oftewel: wij kunnen zelf goede of slechte beslissingen maken. Dit zorgt er helaas voor dat er ook heel veel slechte dingen in de wereld gebeuren. Dan kan ik me voorstellen dat je weleens het idee hebt dat God er helemaal niet is in jouw leven. Dat er zoveel nare en slechte dingen zijn gebeurd en dat Gods hand dan ver te zoeken lijkt. Toch wil ik je vandaag bemoedigen dat God zeker wel bezig is en jou leidt.

God bepaalt de richting

Het feit dat Gods hand zichtbaar is in jouw leven, lees je in Spreuken:

Het hart van een mens overdenkt zijn weg, maar de HEERE bestuurt zijn voetstappen.
– Spreuken 16:9 (HSV)

Een mens stippelt zijn weg uit, de Heer bepaalt welke richting hij gaat.
– Spreuken 16:9 (NBV)

Wij mensen maken allemaal plannen en beslissingen. Maar uiteindelijk is het God die bepaalt wat de uitkomst daarvan gaat zijn. Dit betekent niet dat wij dus geen vrije wil hebben. Dat wij dus helemaal niet vrij zijn om te kiezen, omdat God ‘er toch wel zelf wat van maakt’.

Nee, wij kunnen vrij keuzes maken. En soms zijn dit goede of slechte beslissingen. En ook anderen kunnen beslissingen maken ten koste van jou. Maar God heeft de uiteindelijke gevolgen in de hand. God bepaalt waar jij met al deze keuzes heen gaat.

Net zoals bij Google Maps. Daar krijg je vaak ook meerdere opties qua route. Sommige verschillen qua reistijd of zijn met tolwegen of tunnels. Maar welke je ook kiest, ze komen allemaal op dezelfde bestemming aan.

Gods hand in Jozefs leven

Eén van de verhalen uit de Bijbel waar je dit goed kunt zien, is het verhaal van Jozef. Jozefs leven zit vol met ups en downs. De ene keer is hij de favoriete zoon van een rijke man, dan wordt hij opeens als slaaf verkocht aan Potifar. Dan wordt hij praktisch manager van het hele huis van Potifar, om later onterecht beschuldigd en gevangen gezet te worden. Maar uiteindelijk komt hij uit de gevangenis en wordt hij één van de belangrijkste mannen in Egypte.

Ik verbaas me er altijd over hoe het leven van Jozef elke keer zo omslaat. Maar hierin kun je wel goed zien dat Gods hand blijft werken in Jozefs leven. Elke keer krijgt Jozef namelijk tegenslagen door andere mensen. Door zijn broers wordt hij verkocht om als een slaaf naar Egypte te gaan. Door de vrouw van Potifar wordt hij uiteindelijk in de gevangenis gegooid.

Maar God raakt Jozef en Zijn plannen met Jozef niet kwijt! Ondanks al deze tegenslagen door keuzes van anderen, weet God het ten goede te keren.

Zelfs zijn dromen die hij als jonge man had, dat zijn broers voor hem zouden buigen, komen uit. En ik kan me voorstellen dat Jozef tijdens al deze ups en downs deze dromen wel vergeten zal zijn. Of er gewoon niet meer op vertrouwde dat ze zouden uitkomen. Maar God heeft er voor gezorgd dat al deze tegenslagen toch leidden naar Gods grote doel met Jozef.

Gods hand in jouw leven

Soms is het moeilijk om Gods hand te zien in jouw leven. Als je al zoveel tegenslagen hebt gehad en het nooit beter lijkt te worden. Dan kan God nog zo de richting en gevolgen bepalen, maar jij ziet er weinig van!

Toch is Gods hand ook zichtbaar in jouw leven. Helaas gebeurt dit natuurlijk niet altijd met onze timing. Gods timing kan wat dat betreft erg frustrerend zijn, want het kan voor ons gevoel eeuwen duren voordat God iets doet. Maar vertrouw erop dat Gods hand in jouw leven is. God werkt en Zijn hand laat jou niet los!

Aan de slag!

 • Lees het hele verhaal van Jozef in Genesis 37, 39-41. Wat zegt dit verhaal jou vandaag?
 • Kijk eens terug op de afgelopen jaren. Waar heb jij Gods hand gezien in jouw leven? Schrijf dit op, samen met Spreuken 16:9, en hang/leg dit ergens waar je het goed kunt zien.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Psalm 139 is hier ook mooi bij om te lezen!
  ‘ Met al mijn wegen bent U vertrouwd’!
  Dankjewel Irene voor deze mooie blog!

 2. Anoniem schreef:

  Oh God
  Ik bid al jaren om richting en herstel en contact

  Ik heb mijn Leven en lichaam vergooid😪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap