God weer zien in het alledaagse? Geef je zorgen aan Hem!

09

jan

Marije Brandwijk

Het is alweer januari van het nieuwe jaar. Wat gaat de tijd toch ontzettend snel, hè? Je knippert even met je ogen en er is alweer een week voorbij. Ik merk dat wanneer de tijd zo snel gaat, het soms wel eens lastig is om God te zien in het alledaagse, wanneer je hoofd misschien wel vol zorgen zit. Het is zoals Christaan Verwoerd in een lied zingt: Hoor jij de vogels nog fluiten? Zie jij de boog nog in de wolken staan? Of zit je hoofd zo vol gestopt, waardoor je onbereikbaar wordt? Waardoor de zegeningen steeds aan jou voorbijgaan? Is er nog ruimte voor God in ons leven, zien we nog de mooie dingen die Hij geschapen heeft, de momenten waarop Hij zichzelf openbaart? Betrekken we Hem nog bij de kleine dingen in ons leven? De dingen die eigenlijk al zo ‘gewoon’ zijn?

Hoofd vol zorgen belemmert ons zicht

Wanneer je hoofd vol met zorgen zit, kan het zijn dat je de alledaagse dingen niet meer opvallen, dat je daar geen plezier meer uit haalt. Dat we niet meer zien wat God ons elke dag geeft. Dat je het nut ervan niet ziet om voor de kleine alledaagse dingen te bidden, dan denk je daar ook niet meteen aan. Maar wanneer we onze zorgen aan Hem geven, dan heb ik echt gemerkt wat voor een blijdschap het geeft en hoe God ons echt ook wil helpen in de alledaagse dingen. Dan ga je jezelf daarin ook echt meer oefenen om het een plekje te geven in je leven.

Zo moet ik regelmatig ergens heen waar het enorm lastig parkeren is met de auto, er zijn bijna nooit plekjes. Van tevoren zie ik er al tegenop, want dan kom ik misschien weer te laat bij die afspraak. Maar wanneer ik echt bewust bid voor een parkeerplekje, is daar altijd écht het meest perfecte plekje wat je je maar kunt bedenken. Ik heb echt gemerkt dat God voorziet in juist die kleine, alledaagse dingetjes.

Geloofd zij de Heere; dag aan dag overlaadt Hij ons. Die God is onze zaligheid.
– Psalm 68:20 (HSV)

Elke nieuwe dag is van Hem

Wanneer we onze zorgen aan Hem gegeven hebben, dan gaan we elke nieuwe dag met alles wat er gebeurt ook anders zien. Vandaag is een dag die we van Hem gekregen hebben. Hij geeft ons wanneer we opstaan in de ochtend nieuwe adem en gezondheid. Wat zouden we zijn zonder adem?

Laat alles wat adem heeft de HEERE loven. Halleluja!
– Psalm 150:6 (HSV)

Elke dag die we ontvangen is er eentje omdat God genadig met ons is. Hij geeft ons de tijd om tot Hem te komen, om anderen over Hem te vertellen.  
Wat kunnen we soms tegen de dag opzien, met alles wat ons te wachten staat. Maar wanneer we de dag beginnen met de gedachte dat het een geschenk is, hoeveel meer dankbaar zijn we er dan voor?

God zien in het alledaagse

Wanneer we God vragen om zichzelf te openbaren aan ons door de dag heen, dan zal het een dag worden van blijdschap, waar we ons meer en meer verwonderen over wat God in ons leven doet en laat zien. Dan zullen we God zien in de zon die schijnt, de meneer op straat die ons gedag zegt, het spelende kleine kind op straat, de belangstellende collega wanneer je die juist net nodig had.

Heer,
Ik bid U, laat mij U tegenkomen
In de gewone alledaagse menselijke dingen
In een handdruk en een glimlach
In een liefkozing of een traan
In de kleine dingen om mij heen
En op elk ogenblik van de dag.

– ‘Gewoon, door Toon Hermans

Wanneer je dan aan het einde van de dag thuiskomt, ben je vol met dankbaarheid. Dan hoop ik dat je hebt mogen ervaren dat God in jouw leven is, ook wanneer je misschien vol zorgen zit. En dat je hebt mogen ervaren dat er genoeg dingen zijn waarin Hij zich aan je bekend maakt.

Ik mag het nu weer zien
Ja, alle goedheid in het leven
Alles wat Hij mij gegeven heeft
Ik mag het nu weer zien
.

Aan de slag!

Deel deze overdenking

 1. Loïse schreef:

  Het lied ‘Ruimte voor U’ van Sela is hierbij ook een mooie aanvulling!

 2. Renee schreef:

  Prachtig Marije! Dankjewel voor deze blog!

 3. Anoniem M schreef:

  Oh God

  Mooie blog en ja dat mag ik meer doen maar oh wat moeilijk als je veel hele normale en simpele dingen niet meer kan en als je daar steeds bij wordt stilgezet door de klachten en pijn.

  Ik heb het al eerder gezegd maar ik bid al zolang om richting en herstel en ga alleen maar achteruit en ook bid ik om echt contact, maar ik doe iets verkeerd….

  • Alina schreef:

   Lieve Anoniem,

   Wat moeilijk voor je dat je door klachten en pijn zo wordt belemmerd.
   Ik denk niet dat je iets verkeerds doet. Je zoekt contact en dat je dat blijft doen dwars door je pijn heen, is zo goed. Zo moeilijk, maar zo goed. Blijf dat ook doen. Soms is Gods plan voor ons een raadsel maar je mag weten dat Hij bezig is in jouw leven ookal zie je en voel je dat niet.

   Ik bidt met en voor jou. Dat ook wanneer herstel uitblijft Hij jou rust zal geven.

   Veel liefs,

   Alina

   • Anoniem M schreef:

    Avh wat lief.
    Toch heb ik veel fouten gemaakt en ik weet dat die zijn vergeven maar…

    Ik probeer soms ook gewoon stil te zijn en te luisteren maar hoor het niet

 4. Paula schreef:

  N.a.v. het stuk in het ND kwam ik op deze website. Hoe bijzonder dit te lezen , nadat ik ‘toevallig’ het llied van Christiaan Verwoerd vanmorgen voorbij hoorde komen. Mooie overdenking, ik denk dat ik hier vaker kom kijken.

 5. Geurette schreef:

  Beste Anoniem,
  Laat deze wetenschap tot je doordringen:
  Ik ben niet wat ik doe
  Ik ben niet wat ik heb
  Ik ben niet wat anderen over mij zegen
  Ik ben geliefd door God
  Niemand kan dat van me afpakken
  Ik hoef me geen zorgen te maken
  Ik hoef me niet te haasten
  Ik kan Jezus vertrouwen en Zijn liefde delen met de wereld.
  Is het credo van Hour of Power
  Net als Zij lacht heel bemoedigend.
  Herhaal ‘t herhaal ‘t tot je het gelooft.
  Hgr. Geurette Nijland

  • Anoniem M schreef:

   Dankjewel ik snap het maar…… Nu ja… De ellende blijft

   En ik weet dat dat aards de ken is maar ik zou zo graag hier ook nog wat fijns hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap