God voorziet, maar waarom zie ik dat dan niet?

24

apr

Marijke Gootjes-Verhoeve

Eén van Gods namen is Jehova Jireh; God Zelf zal voorzien. Een prachtige omschrijving van wie God is en wat Hij doet. Maar misschien denk je: God voorziet… waarom zie ik dat dan niet? Laten we eens kijken naar de oorspronkelijke tekst en ontdekken wat het voor ons betekent. 

Het tekstgedeelte van vandaag staat in Genesis 22:1-14.
Abraham heeft lang moeten wachten op zijn – door God beloofde – zoon Isaak en dan komt er ineens de vraag van God om zijn zoon te offeren. Wat een tweestrijd moet dat voor Abraham geweest zijn: God willen gehoorzamen, maar ook je langverwachte zoon, van wie je zoveel houdt, moeten offeren. We lezen nergens wat Abraham denkt of voelt, maar het zal een loodzware reis geweest zijn. 

God voorziet, maar Abraham ziet het (nog) niet

Terwijl vader en zoon samen het laatste deel van het traject afleggen, vraagt Isaak waar het lam voor het offer is. 

Abraham antwoordde: ‘God zal zich zelf van een offerlam voorzien, mijn zoon.’
– Genesis 22:8 (NBV21)

Vervolgens maakt Abraham alles klaar, bindt Isaak vast en legt hem op het altaar. Pas als hij zijn mes opheft, grijpt God in.

Toen Abraham om zich heen keek, zag hij achter zich een ram, die met zijn hoorns verstrikt was geraakt in de struiken. Hij pakte het dier en offerde dat in de plaats van zijn zoon. Abraham noemde die plaats ‘De HEER zal er in voorzien’. Vandaar dat men tot op de dag van vandaag zegt: ‘Op de berg van de HEER zal erin voorzien worden.’
– Genesis 22:13-14 (NBV21) 

God voorziet, maar waarom zie ik dat dan niet?

Afgelopen jaar werd ik persoonlijk geraakt door dit gedeelte. Ik wist: ‘God voorziet’, maar dacht daarbij: waarom zie ik dat dan niet? Waarom grijpt God niet in? 

Terwijl ik bad voor een moeilijke situatie waarbij we Gods hulp nodig hadden, las ik dit verhaal. De reis die Abraham maakte was enorm onzeker. Onderweg kreeg hij geen bevestiging dat het goed zou komen. Er waren geen aanwijzingen dat zijn zoon bleef leven. Het was een zware beklimming en Abraham moest diep gaan. Zo diep dat hij zijn zoon vastgebonden op het altaar legde en zijn mes al ophief. Pas op het allerlaatste moment kwam er redding.

Als wij bidden om Gods voorziening hebben we vaak al een beeld van hoe Hij dat moet doen en het liefst zo snel mogelijk. Ik wil zeker niet voorbij gaan aan de moeite waar jij nu misschien wel doorheen gaat, maar hoe vaak laten we ons hierbij leiden door onze eigen verwachtingen en verlangens? Wordt de gedachte ‘God voorziet, maar waarom zie ik dat dan niet?’ gevoed door onze welvaartsmaatschappij of door onze ik-gerichtheid? Het risico is dan groot dat we teleurgesteld raken in God en afhaken. 

God voorziet in heden, verleden en toekomst!

Als we kijken naar de Hebreeuwse grondtekst betekent ‘yir’eh’ zien. ‘De HEER zal zien’ en ‘Op de berg van de HEER waar Hij gezien zal worden/zal verschijnen’. Wow! Dat geeft een nog diepere betekenis aan wie God is en wat Hij doet! ‘God ziet/voorziet’ geldt voor het heden, verleden en toekomst:

  1. God ziet jou, waar je ook doorheen gaat en hoe zwaar jouw beklimming ook is. Hij wil in jouw nood voorzien, maar op Zijn tijd en Zijn manier; 
  2. God heeft al voorzien in een offerlam: Jezus Die op een berg is geofferd om jou en mij redding te brengen;
  3. God zal voorzien: Jezus komt terug, Hij zal verschijnen en al onze tranen drogen. 

In mijn situatie betekende het dat we heel diep moesten gaan. De beklimming was loodzwaar en vaak vroeg ik aan God hoe ver het nog was. Toch mocht ik mij vasthouden aan Zijn naam: Jehova Jireh! Hij zag ons en Hij zou ingrijpen op Zijn tijd. Hij voorzag in wat we nodig hadden om vol te houden en gaf ons hoop door Jezus. Het Offerlam dat gestorven is om redding en herstel te brengen, op welke manier dan ook. 

En dat is gelijk mijn gebed voor jou. Dat je je vandaag mag vasthouden aan de belofte van Zijn naam: Jehova Jireh. God Die jou ziet, Die voorziet, Die voorzien heeft, en zal voorzien, ook al zie je dat (nog) niet.

Aan de slag!

Hoe ervaar jij in jouw leven dat God ‘Jehova Jireh’ is? Praat daar eens over met een geloofsvriend(in). Lees ook eens Genesis 21 om te ontdekken hoe God daar ziet en voorziet. 

Bron: StudieBijbel Online

Deel deze overdenking

  1. Pieternella schreef:

    Ja het is waar dat God ons ziet in al onze / mijn omstandigheden. Maar is Hij ook in ons en met ons. Dat was het geloofsvertrouwen van Abraham. De beproeving zal zeker ook voor hem zwaar geweest zijn, Maar hij hield vast door Gods genade Dat Hij uit zal redden. Hij zal voorzien. Hoe het ook mag tegen lopen gestadig op Zijn goedheid hopen
    Allen een fijne dag
    Pieternella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap