Geloof in de waarheid! Vecht tegen leugens met het Woord van God!

23

apr

Linda Aalbers

Zeg eens eerlijk, heb jij ook weleens van die negatieve gedachten over jezelf? ‘Ik ben niet belangrijk’, ‘Niemand houdt van mij’. Of over God? ‘God ziet mij niet staan’, ‘Ik moet beter zijn  voordat ik bij God mag komen’. Leugens zijn het! Geloof in de Waarheid! Kom, we gaan in de Bijbel op zoek naar waarheden!

Geloof niet in leugens

Je kunt jezelf afvragen: waar komen deze gedachtes vandaan? En kloppen ze wel? Waarom zou jij minder belangrijk zijn dan een ander? God heeft ons allemaal bedacht en geschapen met Zijn wonderlijke liefde. Waarom zou jij minder waard zijn? De duivel vindt het heerlijk als wij zo denken. Jezus zegt het Zelf:

Hij is altijd een moordenaar geweest. Hij kan niets goeds doen, want er is helemaal geen waarheid in hem. Hij is een leugenaar en kan niets anders dan liegen. Hij is de bron van alle leugens.
– Johannes 8:44 (BB)

Hij is de grote leugenaar en wil niks liever dan ons in leugens laten geloven, waardoor wij het moeilijk hebben en gaan twijfelen aan God. Laat dit niet gebeuren! Geloof in de Waarheid en vecht, met de Bijbel in je hand! Hoe kunnen we vechten?

Geloof in de Waarheid, luister naar Jezus

Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door Mij.’
Johannes 14:6 (BB)

Jezus Zelf is de Waarheid. Bij Hem vinden we de zuivere duidelijkheid over wie wij Hij is en hoe Hij naar jou kijkt. Leg je negatieve gedachtes eens voor Jezus neer. Wat zou Jezus hierover tegen jou zeggen? Hij zou nooit zeggen: ‘Je hebt gelijk, je bent geen knip voor de neus waard. Ik ben voor iedereen gestorven, maar niet voor jou.’ Nee! 

God heeft jou geschapen en zond Zijn Eigen Zoon Jezus naar de aarde om te sterven voor ons allemaal. Hij zond Hem naar de aarde om Koning te worden, zodat wij, door geloof alleen, Zijn kinderen kunnen zijn! Hij deed dit ook voor jou. Zijn liefde voor mensen is zo onbegrijpelijk en genadig en oneindig groot, dat valt ook niet te snappen. Maar je mag dit geschenk van Gods onvoorwaardelijke liefde met grote vreugde en dankbaarheid aannemen. Je bent van Hem. 

En tegen de Joden die in Hem geloofden zei Jezus: ‘Wanneer u blijft vasthouden aan wat Ik zeg, bent u werkelijk mijn leerlingen. U zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u bevrijden.’
Johannes 8:31-32 (NBV21)

Als Jezus jouw Waarheid is, ben jij ín Hem. Dat betekent dat God Jezus ziet als Hij naar jou kijkt en dus vreugde in jou vindt! De duivel kan jou helemaal niks maken, want jij bent in Christus! En Christus heeft alle machten en krachten al overwonnen!

Want in Hem (Jezus) woont heel de volheid van de Godheid lichamelijk. En u bent volmaakt geworden in Hem, Die het Hoofd is van iedere overheid en macht.
– Kolossenzen 2:9-10 (HSV)

Kom tot rust en wentel je in de waarheid

Wil je vechten tegen onware gedachten? Wees mild voor jezelf en zorg voor jezelf. Je bent immers Gods geliefde kind. Hij wil dat je goed voor jezelf zorgt. Je hebt rust nodig om de Bijbel te kunnen lezen en met God te kunnen praten. 

Het is alsof je als een schaapje achter de Herder aanloopt. Hij brengt je naar een rustige, groene weide, waar je mag uitrusten bij je Herder en erop mag vertrouwen dat Hij voor je zorgt. Hij maakt jouw ziel en je gedachten rustig en geeft je vrede. Hij zal met Zijn stok en Zijn staf de vijanden bij je weghouden en je veilig naar de stal brengen. Tot eer van Zijn grote Naam.

De HEERE is mijn Herder, mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden, Hij leidt mij zachtjes naar stille wateren. Hij verkwikt mijn ziel, Hij leidt mij in het spoor van de gerechtigheid, omwille van Zijn Naam.
Psalm 23:1-3 (HSV)

Plan dus tijd in voor jezelf met God, want dat is hoe God aanbeden wil worden: dat wij in vol vertrouwen alles van Hem verwachten en geloven in Zijn liefde en leiding. Bij Hem kan je helemaal jezelf zijn; Zijn geliefde en kostbare kind. En dat is de waarheid. 

Niets verheugt mij meer dan te horen dat mijn kinderen de weg van de waarheid volgen.
3 Johannes 1:4 (NBV21)

Aan de slag!

Zet je negatieve gedachtes eens op papier en zet daartegenover Gods waarheid!

Deel deze overdenking

  1. A schreef:

    Prachtig!

  2. Rosalin schreef:

    Dankjewel hiervoor, dat had ik net nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap