God, lijden én voorspoed – waarom horen deze drie bij elkaar?

10

jul

Mandy

In moeilijke tijden en perioden van lijden is het logisch dat we ons afvragen waar God zich in het hele verhaal bevindt. Zijn plaats ten opzichte van het geheel heeft namelijk grote invloed op ons geloof en kan het zelfs verdiepen en zijn relatie met ons verstevigen. Toch is dit maar een deel van het verhaal, zo leerde ik tijdens een preek. Want waarom focussen we vooral zo op Hem in tijden van moeite en lijden? Waarom stellen we niet dezelfde soort vragen, maar dan in tijden van overvloed en voorspoed?  

In deze bijzondere tijden wordt ons leven grotendeels beheerst door het coronavirus en alle gevolgen van dien. Je ontkomt er nergens aan. Ook de kerk heeft ermee te dealen en veel gemeenten zijn dan ook online van start (of verder) gegaan. En niet alleen dat, ook preken worden er zo nu en dan door beheerst. Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid. Hoe staat God tegenover het virus? Heeft Hij er überhaupt iets mee te maken? Ook bij mij in de kerk stond dat onlangs centraal en de voorganger deed hier een aantal interessante uitspraken over.  

Hoe staat God tegenover het lijden? 

De vraag of God het coronavirus heeft veroorzaakt, houdt sommige kerken en voorgangers best bezig. Dikke kans heb jij er ook over hebt nagedacht. Wat is de verhouding van God ten opzichte van het virus? Op zich geen gekke vraag en iets wat we vaker vragen als het op lijden aankomt. Bovendien is God allesbehalve bang voor de eventuele ‘gekke’ vragen die we stellen. Het is belangrijker om ze te stellen dan ze voor je te houden!  

Maar, zo maakte de voorganger ons duidelijk, is dat wel de juiste vraag om te stellen? Kom je er wel verder mee? Want, zo legde hij uit, je verlegt de focus van jezelf en wat jij eventueel aan de oplossing bij zou kunnen dragen naar God en wat Hij er in je ogen aan zou moeten doen.  

En niet alleen dat. Waarom stellen we wél de vraag waarom God slechte dingen en lijden toelaat, maar niet waarom Hij minstens zoveel goede dingen de ruimte geeft? Waarom wordt er altijd zo eenzijdig gefocust op Gods rol?  

Hoe staat God tegenover het lijden én voorspoed? 

Wow. Die hakte er bij mij even in. Ik herken het namelijk heel erg: zodra er iets ernstigs gebeurt, vraag ik me direct af wat Gods rol in het geheel is. Alsof mijn rust en duidelijkheid over de situatie afhankelijk is van zijn plaats ten opzichte ervan. Maar ik ben hier héél wat minder snel in als het goed gaat, als er bijzondere dingen gebeuren en het me voor de wind gaat. Waarom ben ik op die momenten niet nét zo bereid om met absolute zekerheid vast te stellen dat Hij er iets mee te maken moet hebben en op welke manier dat dan is?

Jakobus en Lucas zeiden het al, een paar duizend jaar geleden:  

Elk geschenk dat goed en volmaakt is, komt uit de hemel, van de Vader van het licht.
– Jakobus 1:17 (BasisBijbel) 

Vroeger liet Hij de volken hun eigen gang gaan. Maar ook toen al liet Hij de mensen zien dat Hij er is. Want Hij was goed voor jullie en gaf jullie de zon en de regen en goede oogsten, zodat jullie blij konden zijn.”
– Handelingen 14: 16-17 (BasisBijbel) 

En Prediker verwoordt het wat mij betreft op de meest treffende manier: 

Geniet wanneer het goed met je gaat. Maar bedenk in moeilijke tijden: “Ook deze dagen heeft God gemaakt, net zoals die andere dagen.” Een mens heeft geen idee van wat er in de toekomst gebeuren zal.
– Prediker 7:14 (BasisBijbel) 

“Net zoals die andere dagen.” Dat is de kern van de zaak.  

Is dit niet iets waar we ons wat vaker op zouden kunnen en moeten focussen? Zou dat niet ontzettend veel verschil maken, óók voor de tijden dat we met lijden te maken krijgen? 

Tijden van lijden kunnen allesbepalend zijn voor je geloof. Ze kunnen je op een diepe manier groeien en je band met God enorm verstevigen. Maar wat als tijden van voorspoed net zo’n rol kunnen spelen en we dat eigenlijk gewoon vergeten? 

Aan de slag! 

 ‘Ja’, denk je, ‘léuk. Maar hoe doe ik dat? Lijden heeft gewoon het effect dat ik me op God ga focussen en voorspoed doet dat veel minder.’
I hear ya! Maar daar op bedacht zijn, is als een hele stap!

Zullen we onszelf een lesje in dankbaarheid geven? Door dagelijks of wekelijks op te schrijven welke goede gaven we uit de hand van de Gever hebben ontvangen. Door onszelf te trainen in herkennen van giften zullen we automatisch dankbaarder worden, ongeacht het seizoen waarin we verkeren. 

Dus, schrijf op een papiertje drie dingen waar je dankbaar voor bent en probeer dit dagelijks vol te houden. Kijk na een week eens wat je allemaal opgeschreven hebt en je zult zien: je voelt je focus shiften!  


Bron
Naar een preek van ds. Wilschut uit Berkel en Rodenrijs. 

Deel deze overdenking

  1. Lien schreef:

    Mooi! 💛

  2. Renee schreef:

    In tijden van vreugde , maar ook van verdriet, ben ik bij U veilig, U die mij ziet!
    Aan dit lied moest ik denken. God verliest ons nooit uit het oog en dat is een geweldige reden tot dankbaarheid , elke dag, elk moment!
    Bedankt Mandy voor deze reminder❣️

  3. Joan schreef:

    Mooi geschreven Mandy, helemaal waar en een goede oefening. Moest denken aan Ann Voskamp@ duizend maal dank😉😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap