Boekreview // Duizendmaal dank

01

jan

Liza

“Hoe vinden we vreugde, terwijl we nergens aan toe komen, ons voortdurend overal zorgen om maken en vechten met al die dingen die elke dag weer mislopen? Hoe ziet een dankbaar leven er eigenlijk uit als de dagen zich aaneenrijgen en alles donker is? Wat heeft God ons vandaag te bieden?” Deze vragen stelde Ann Voskamp zichzelf. Ze schreef haar bevindingen in haar boek ‘duizendmaal dank’.

Ann begint het boek met het beschrijven van de meest traumatische ervaring in haar jeugd: de dood van haar kleine zusje, die op gruwelijke wijze om het leven komt. De dood van haar zusje beïnvloedt het hele gezin. De dood wordt geaccepteerd, maar verdriet heerst en de deuren naar de kerk gaan helemaal dicht. Dankbaarheid is ver te zoeken.

Later, als Ann ouder is, doet ze een interessante ontdekking die haar leven verandert: de kracht van dankzegging. Of eucharisteo (Grieks voor dankzegging), zoals Ann het zelf vaak noemt. Voskamp schrijft over haar onderzoek naar de dankzeggende houding van Jezus. Ze komt tot de conclusie dat Jezus leefde vanuit deze houding. Bij alles wat Hij deed, sprak Jezus de dankzegging uit. Het boek geeft je praktische tips uit Anns eigen leven, die ook jou kunnen helpen om (meer) te leven vanuit dankbaarheid.

Wat beschouwt Jezus, met nog minder dan twaalf uur te gaan, als het allerbelangrijkste?
‘En Hij nam een brood, sprak de dankzegging uit, brak het en gaf het hun…’ (Lucas 22:19)
Dat. Ik leef hier op deze plek, maak mijn ontbijt klaar, boen de wc, doe de was, en dagen-, wekenlang kom ik dapper uit bed en dit is waar ik over nadenk. Ik wil er meer van weten, van dit volle leven, het volledig klaar zijn voor het einde. Ik begin te geloven dat er misschien toch een weg van nachtmerries naar dromen is. Misschien. Ik blader in zware en dikke boeken, loop langs de woorden met mijn vingers. Langzaam lees ik het. In de oorspronkelijke taal staat er voor ‘Hij sprak de dankzegging uit’ het woord ‘eucharisteo’. Ik zet er een streep onder. Biedt dit een stevige basis onder het leven? Vinden we hier het leven in al zijn volheid?

Overweldigend, dat is het woord dat dit boek omschrijft. Het is dan ook geen boek dat je snel uitleest en vervolgens jarenlang in de boekenkast laat staan. Het is een boek om aandachtig te lezen en nog lang over na te denken. Zelf heb ik zinnen gemarkeerd en post-its op de bladzijden geplakt, omdat veel van Anns uitspraken zó mooi zijn verwoord, dat ik ze er regelmatig even bij pak. Wat mij betreft een absolute aanrader om in 2018 te lezen!

Je bestelt het boek via Bol.com

Deel deze overdenking

  1. Dorenda schreef:

    Inderdaad…eucharisteo! Door dit boek heb ik het woord vaak kunnen beleven! M’n boek is er één met vele ezelsoortjes; zulke mooie gedachten en prachtige zinnen zetten je keer op keer aan het denken!! Aanrader!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap