God en jouw gedachten: Laat God je gedachten bewaken (deel 1)

08

nov

Marie Tulin van Ekeren

Pieker jij veel? Of maak je je vaak zorgen? Onze gedachten kunnen soms een aaneenschakeling zijn van het uitdenken van scenario’s, over-analyseren of malen over juiste keuzes en oplossingen. ‘’Denk positief!’’ is het antwoord van onze maatschappij. Als we maar positief denken, dan verdwijnen onze zorgen en komt alles goed. Toch? In Filippenzen 4 lezen we vandaag hoe God betrokken wil zijn bij onze gedachtewereld. Zijn aanwezigheid kan onze gedachten écht verlichten en ons vrij maken.

Wat is het toch een wonderlijk verschijnsel hè, onze gedachtewereld! Daar diep van binnen denken we heel wat af over andere mensen en over onszelf. Onze gedachten zijn een plek waar creatieve ideeën tot bloei kunnen komen, maar ook een plek die de diepste zorgen van ons hart onthult. We kunnen ook veel te veel nadenken en gaan piekeren over van alles en nog wat.

Wat als negatieve gedachten de overhand lijken te nemen? Wat als we ons somber beginnen te voelen door zorgen die op ons neerdrukken?  Of wat als we ervaren dat onze gedachten wel onbedwingbaar lijken te zijn en we ons steeds maar weer afvragen of we nu het goede gezegd hebben of niet, of we nu genoeg zijn of niet, of we het niet anders hadden kunnen doen?

Gods wil voor onze gedachten

In Markus 13:30 (HSV) staat het volgende: ‘’En u zult de Heere uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met en met heel uw verstand en met heel uw kracht. Dit is het eerste gebod.’’ We moeten God dus onder andere liefhebben met heel ons verstand. Daarbij zijn ook onze gedachten inbegrepen!

Om dit belangrijke gebod van God in uitoefening te brengen, moeten we dus meer te weten komen over Gods waarheid rondom onze gedachten. Hoe kunnen we een leven leiden dat God ook in onze gedachten verheerlijkt? Hiervoor zullen we vandaag en morgen kijken naar enkele verzen uit Filippenzen 4. Vandaag lezen we vers 6 en 7 (HSV):

Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God. En de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.

In dit vers vinden we enkele belangrijke punten die ons iets vertellen over Gods wil voor onze gedachten.

1. Het is Gods wil dat wij niet bezorgd zijn

“Wees in geen ding bezorgd”, staat er in Gods Woord. Klinkt dat niet als een droom? Je niet bezorgd maken over een enkel ding.  Uit deze woorden blijkt dat het in elk geval duidelijk níet Gods wil is dat wij onze dagen doorkomen met piekeren en malen. Die waarheid vind ik ontzettend bevrijdend!

Maar dit is ook moeilijk! Want zomaar stoppen met je zorgen maken? Klinkt dat niet heel erg simpel? En onze omstandigheden kunnen toch ook echt beproevend zijn, waarom zouden we ons dan geen zorgen mogen maken? Het antwoord op deze vragen ligt in het volgende punt. In plaats van ons zorgen te maken, wil God dat wij al onze gedachten aan Hem voorleggen.

2. Het is Gods wil dat wij AL onze gedachten aan hem voorleggen in gebed

“Maar…” Met dat woordje gaat onze tekst verder. Wat moeten we doen in plaats van ons zorgen maken? “Laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God.” Gods vorm van ‘onbezorgdheid’ is dus geen vorm van passiviteit of achteloosheid. Echter, in plaats van ons zorgen te maken, mogen wij onze gedachten op God zelf richten.

De aandacht van onze gedachten verschuift op die manier dus naar boven. Al onze zorgwekkende gedachten mogen we voorleggen aan God. Al onze goede hoopvolle gedachten ook trouwens! Onze gedachten worden dan stilgezet, en omgebogen in een gebed. En let op dat mooie woordje ‘alles’. We mogen God al onze verlangens, gedachten, wensen en zorgen voorleggen in ons gebed.

En terwijl we dat doen, mogen we God ook dankzeggen. Sterker nog, we móéten God dankzeggen. Onze gedachten mogen onderbroken worden door ons te richten op Gods zorg voor ons. In welke omstandigheden we ons ook bevinden. Wanneer we onszelf herinneren aan dingen waarvoor we dankbaar mogen zijn, dan brengt dat licht in onze gedachten.   

3. God wil onze gedachten bewaken in Jezus Christus

En wat gebeurt er wanneer wij al onze gedachten dagelijks voor God neerleggen? Dan zal God onze gedachten bewaken in Jezus Christus. Let op dat ene woordje: ‘zál’. Er is hier dus sprake van een belofte. Wanneer wij dagelijks tot God komen, en onze aardse gedachten in gebed aan Hem voorleggen, dan wil Hij bij ons wonen en ook bij onze gedachten zijn.

Eigenlijk staat het er nog dieper en rijker: de vrede van God zal ons hart en onze gedachten bewaken in Christus Jezus. Terwijl we trouw tot God blijven gaan, zal Zijn vrede ons aanraken. Zijn vrede zal onze gedachten vullen. Dat ene woord vind ik ook zo prachtig: ‘bewaken’. Gods vrede bewaakt jouw hart en jouw gedachten. Het ketst leugens en slechte gedachten die je bestormen af, en zorgt ervoor dat zijn waarheid in je blijft.

Hij wil jouw gedachten vullen met zijn vrede. Elke dag opnieuw.

Aan de slag!

  • Vertel eens, hoe gaat het met jouw gedachtenwereld? Pieker je vaak, of juist helemaal niet. Maak eens een lijstje met de dingen waar jij je het meeste zorgen over maakt, en leg deze voor aan God in gebed. Vraag of Gods vrede jouw gedachten wil vullen en bewaken.
  • Geef dank! Wanneer we God prijzen en grootmaken in onze gedachten, dan voelt de wereld ineens al een stuk minder zwaar. Waar mag je God om danken vandaag? Schrijf dit onder je lijstje en leg ook deze punten aan Hem voor in gebed.

Deel deze overdenking

  1. Stella schreef:

    Hallo!
    de spijker voor mij op zijn kop. Blij dat ik t even kan delen. ik ben 62 jaar, top conditie. 5 mei jl. werd er een kwaadaardige cyste van 1160gr. weggehaald uit mijn buik, eierstokkanker. Nu gaat het heel goed. Maar idd piekeren en bang zijn dat het ergens terug komt, én ik ben al 62, heb het meeste gehad, geniet nog zo van alles, dus ook piekeren en angst voor de dood, ondanks ik een levend geloof heb en dagelijks aan de voeten van Jezus zit. Vaak een keiharde strijd in mijn gedachten, angst, piekeren, Jezus aanbidden.
    Dus dank voor dit stukje, ik ga ermee aan de slag!

    Liefs, Stella

  2. Carolien schreef:

    Heel mooi geschreven!

  3. Marijke schreef:

    Wat bemoedigend deze (en alle andere )overdenkingen.
    Is het mogelijk bij “delen” ook een WhatsApp symbool toe te voegen? Of heeft iemand een tip om te kunnen delen via WhatsApp?

  4. Judith schreef:

    Prachtig stuk. Het is alleen niet Marcus 13: 30 maar Marcus 12: 30.

  5. Anoniem schreef:

    Mooi maar lastig.
    Als ik dit jaren geleden had gedaan was ik nu misschien gezond en gelukkig.
    Nu voelt het of ik het verkeerd doe ook naar God (mbt wat hierboven in de blog staat) en er komen steeds meer tegenslagen qua gezondheid

    Hoe kijken jullie naar de beloftes in de Bijbel

  6. S. schreef:

    Daardoor is daarvoor… sorry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap