God en je partnerkeuze, wat hebben die met elkaar te maken?

11

jan

Elise de Vries

Het kiezen van een partner kan één van de belangrijkste beslissingen in je leven zijn. Besluiten dat je de rest van je leven bij iemand wilt zijn, heeft impact. Met de eerste de beste ervandoor gaan, is daarom niet echt the way to go. De vraag is… hoe dan wel? Wat zijn Gods ideeën over je partnerkeuze? Tot hoever gaat Gods leiding en wat is jouw rol? We zullen vandaag meerdere bijbelteksten lezen om tot antwoorden op deze vragen te komen. Ook wanneer je al een partner hebt, is dit een interessant onderwerp! Misschien ontdek je dingen waarin jij anders tegen je huidige relatie mag kijken, of wat je met vrijgezelle vriendinnen kan bespreken. Ben je klaar om te ontdekken hoe God en je partnerkeuze verbonden zijn?

Eén ware?

Voordat we in de Bijbel gaan lezen, wil ik eerst iets kort belichten. Sommige mensen hebben het idee dat er ‘één ware’ is. Alsof er op de hele wereldbol slechts één persoon voor jou bestemd is, waar jij goed naar moet zoeken. Dit perspectief op je partnerkeuze kan beangstigend zijn. Daarom wil ik je graag vertellen waar dit idee vandaan komt. Ik wist dat ook niet, totdat ik het las in het boek Loveology*.

Het idee van de ware komt uit de Griekse mythologie. De denker Plato had beschreven dat mensen vroegen een wezen waren met – let op – 2 gezichten, 4 armen, 4 benen en 2 geslachtsdelen (een mannelijke en een vrouwelijke). Deze ‘dubbele mens’ werd een gevaar voor de goden. Daarom besloot oppergod Zeus de mens in twee te splijten. Zo werd hun kracht gehalveerd. Sindsdien zijn we volgens Plato op zoek naar onze missende helft: in je partnerkeuze zoek je dus jouw ene ware.

Ik vind dit een bizar verhaal. Als ik er goed over nadenk, is één ware ook niet logisch. Stel Piet moet met Anja trouwen, maar Piet trouwt per ongeluk toch met Laura… Zowel Laura als Anja kunnen niet meer met de juiste trouwen. Zo loopt alles in de soep. Daarom geloof ik niet (meer) in één ware. Voorzichtigheid is zeker geboden bij je partnerkeuze, maar je hoeft niet krampachtig te worden.

Geen ongelijk span

We weten nu dat er niet maar één goede keuze is. Laten we kijken wat de Bijbel wél zegt over je partnerkeuze.

Vorm geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeenschappelijk met wetteloosheid, en welke gemeenschap is er tussen licht en duisternis?
– 2 Korinthe 6:14 (HSV)

Een ‘ongelijk span’ is iets wat we in deze tijd niet meer kennen. In een span trekken meerdere dieren samen een kar. Het was verboden om verschillende trekdieren samen de kar te laten trekken of om ze te laten paren (Deuteronomium 22:10; Leviticus 19:19). Wanneer er toch bijvoorbeeld een rund en een ezel samen moesten ploegen, noemden ze dat een ongelijk span. Een ongelijk span is dus een samenwerking die niet mag.

Paulus gebruikt deze beeldspraak dus om te zeggen dat gelovigen en ongelovigen van verschillende werelden zijn. Het is niet goed om je als gelovige te verbinden aan een ongelovige – als het gaat om een vaste, duurzame, diepe verbintenis. Hiermee bedoelt Paulus onder andere lidmaatschap van een heidense tempel of trouwen met een ongelovige. Voor je partnerkeuze betekent dat dus dat je iemand zoekt die ook Jezus volgt. Dat zowel jij als je partner zijn overgeplaatst van het koninkrijk van de duisternis naar het koninkrijk van het licht, door het werk van Jezus!

Je partnerkeuze: overleg met God en neem initiatief

Je partnerkeuze gaat verder dan alleen een gelovig iemand vinden, want je wilt iemand die specifiek bij jou past. In het verhaal van Izak en Rebekka stuurt Abraham een knecht erop uit om een vrouw te zoeken voor zijn zoon Izak. Aangekomen bij de afgesproken stad, doet de knecht iets moois. Hij bidt:

Toen zei hij: HEERE, God van mijn heer Abraham, laat het mij vandaag toch gebeuren en bewijs Abraham, mijn heer, [Uw] goedertierenheid. Zie, ik sta bij deze waterbron en de dochters van de mannen van de stad komen om water te putten. Laat het zo zijn dat het meisje tegen wie ik zeg: Laat toch de kruik [van uw schouder] zakken, zodat ik kan drinken, en dat zal zeggen: Drink, en ik zal ook uw kamelen te drinken geven, dat zij [het meisje] is dat U voor Uw dienaar Izak bestemd hebt. Daaraan zal ik dan weten dat U mijn heer goedertierenheid bewezen hebt.
– Genesis 24: 12-14 (HSV)

Wat leren we van dit verhaal? Dat je zelf initiatief mag nemen! Je hoeft niet te wachten op een spectaculair teken. Tegelijkertijd wil God je wel helpen! Twijfel je over je partnerkeuze? Bid!

Toen ik een relatie kreeg met mijn huidige verloofde, bad ik ook. Ik vroeg of God me vrede wilde geven als de relatie in zijn plan paste én het ook te openbaren als het niet zo was. Daardoor kon ik de relatie instappen met de zekerheid dat God me zou terugfluiten als het niet goed was. Ook bij latere twijfels, bad ik tot God: ‘Laat me weten of het goed zit of niet!’ Iedere keer ontving ik vrede of hoorde ik in mijn gedachten Gods stem. Als het gaat over je partnerkeuze: neem initiatief en vertrouw dat God je helpt!

Aan de slag!

Wat zoek jij in een partner?

 • Spreek het eens uit in gebed of schrijf het op. Ik doel niet op haarkleur of lengte, maar op karakter. Wat voor vaderfiguur wil jij voor je kinderen? Hoe moet hij met vrouwen omgaan? Heb jij een idee van jouw roeping en zo ja, wat betekent dat voor je partnerkeuze?
  Geef jezelf de kans na te denken over wat jij zoekt in een partner, zonder dat hij perfect hoeft te zijn. Het is waardevol dat juist te doen voordat je bedolven bent onder emoties van verliefdheid.
 • Vraag ook eens aan een vriendin met relatie hoe zij haar partner koos (of wees de vriendin die dat vertelt).

Bronnen
* Deze overdenking is deels geïnspireerd door ‘Liefdeologie’ van John Mark Comer.

Deel deze overdenking

 1. Yael schreef:

  Mooi geschreven Elize! Goed onderwerp ook.

  • heleen pieters schreef:

   mijn zoon heeft al jaren een relatie. tijdens deze relatie bekeerde hij zich tot God en nu heeft hij enorme vertwijfeling over de relatie met zijn niet bekeerde partner,waar hij zoveel van houdt.
   Ik vraag me af of het echt Gods wil is dat twee mensen die van elkaar houden uit elkaar zouden moeten en het leed dat hieruit voortkomt..Leven en laten leven ..hoe zien jullie dit?

   • Sofie schreef:

    Hoi Heleen,
    Mijn vader heeft mij altijd meegegeven dat het goed is om met je partner te bespreken hoe je samen de toekomst voor je ziet. Uw zoon is gelovig maar zijn partner niet waardoor hij zijn geloof misschien niet inhoudelijk kan delen met zijn partner? Stel er komen kinderen in de toekomst dan wilt uw zoon de kinderen gelovig opvoeden denk ik maar wat wil zijn partner, vind zijn partner dit dan een probleem of is daar wel ruimte voor?

    Een relatie met elkaar is wel meer dan houden van en soms moeten mensen elkaar ook loslaten juist omdat ze van elkaar houden en elkaar een gelukkig leven gunnen.

    Ik denk dat het in de relatie van uw zoon belangrijk is dat er openheid is en dat hij alles kan bespreken met zijn partner, en zijn partner ook met hem en dat ze goed bespreken hoe ze de toekomst samen zien.
    Het is voor uw zoon ook belangrijk om dit bij God neer te leggen en hierover te bidden, dan weet ik zeker dat God hem hierin zal helpen en hem zal leiden.
    Uiteraard ben ik geen deskundige, maar wilde toch even mijn visie delen 🙂
    Ik hoop dat u en/of uw zoon hier iets aan heeft!

 2. MvO schreef:

  Met veel plezier lees ik vaak jullie overdenkingen. Toch ben ik van deze erg geschrokken. Mijn man is niet gelovig, dus dat zou niet goed zijn? Dit vind ik erg zwart-wit. In ons huwelijk staat de liefde centraal, voor elkaar, voor onze dochters en voor de medemens. Ik kan geen betere vader voor onze dochters bedenken dan mijn man. Ik kan me niet voorstellen dat dit niet goed is in God’s ogen.

  • Elise schreef:

   Dag MvO en Regina,
   Ik snap jullie reacties op mijn blog! Vervelend als deze blog verkeerd overkwam. Als ik 1 Korinthe 7:12–15 lees, lijkt het mij namelijk dat God eenheid wil voor bestaande huwelijken. Daarin wil ik dus absoluut geen tweestrijd zaaien! Ik vind het juist prachtig hoe liefdevol jullie over jullie mannen spreken. Wat ik schrijf gaat echt over de situatie vóórdat je een partner hebt en ik probeer op te schrijven welke handvatten de Bijbel ons voor die periode geeft. Zegen gewenst!

 3. Regina schreef:

  Mijn dochter vroeg mij wat ik van dit bovenstaande stukje vind; ik vind haar reactie heel liefdevol naar haar man toe. Zelf ben ik 48 jaar geleden getrouwd met een ongelovige man. Nu gelooft hij ook al heel veel jaren en is mij vaak tot voorbeeld. Enkel en alleen door hem lief te hebben met hart en ziel. Ik begrijp dat mijn dochter hierop gereageerd heeft. Als het zo kan gaan als in de bijbelstukjes is dat fijn en ideaal, maar het loopt vaak anders, omdat je vaak in je jonge jaren God nog niet goed hebt leren kennen. Verder Gods Zegen over het schrijven van de komende stukjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap