God blijft trouw

01

nov

Gastblogger

Het was weer tijd om de ramen te zemen, een klusje dat ik graag voor me uitschuif. Maar zodra de zon ook maar weer even doorbreekt, worden alle neusjes en handjes zichtbaar op de ramen en het glas van de deuren. Dus moest ik er wel tijd voor maken. Achter mij waren de jongens aan het spelen.  

Ik was net begonnen met het zemen van de ramen toen ik de regenboog zag. Enthousiast riep ik: ‘Jongens, kijk! Een regenboog, een regenboog!’ De oudste van bijna vier rende naar het raam en stond peinzend naar de lucht te kijken: ‘Nou, ik zie hem niet hoor.’ De jongste drukte zijn neus en handjes tegen het raam en zocht mee. Ik ging bij ze staan en hurkte door mijn knieën en wees naar de regenboog. Verrukt riep de oudste: ‘Ik zie hem ook!’ 

Dus vroeg ik aan hem: ‘Weet je nog wat een regenboog betekent?’ Hij antwoordde: ‘Dat God de aarde nooit meer helemaal zal laten overstromen.’ Ik knikte en zei: ‘Is dat niet mooi? Elke keer als we de regenboog zien, mogen wij eraan denken dat God de aarde nooit meer vol met water zal laten lopen.’ Mijn zoontje knikte, noemde de kleuren op van de regenboog en ging weer verder spelen. 

Ook God denkt aan zijn verbond terug 

En God zei: Dit is het teken van het verbond dat Ik geef tussen Mij en u, en alle levende wezens die bij u zijn, alle generaties door tot in eeuwigheid: Mijn boog heb Ik in de wolken gegeven; die zal dienen als teken van het verbond tussen Mij en de aarde. Het zal gebeuren, als Ik wolken boven de aarde breng en de boog in de wolken gezien wordt, dat Ik aan Mijn verbond zal denken, dat er is tussen Mij en u en alle levende wezens van alle vlees. Het water zal niet meer tot een vloed worden om alle vlees te gronde te richten. Als deze boog in de wolken is, zal Ik hem zien, en denken aan het eeuwig verbond tussen God en alle levende wezens van alle vlees dat op de aarde is. God zei dus tegen Noach: Dit is het teken van het verbond dat Ik gemaakt heb tussen Mij en alle vlees dat op de aarde is. 
– Genesis 9: 12-17 (HSV). 

Het teken van de regenboog vind ik een mooi beeld. En niet alleen omdat jij en ik eraan herinnerd worden dat God ons trouw blijft, maar ook omdat het God herinnert aan de belofte die hij deed aan jou en mij. En het gaat zelfs verder dan dat. De belofte zal altijd blijven gelden, ook voor onze kinderen en hun kinderen en ga zo maar door! 

God verandert niet 

Een week later reden we met de auto op de snelweg en zagen we weer een regenboog. Er kwam een glimlach op mijn gezicht omdat het me deed denken aan de uitspraak van mijn zoontje. Direct klonk: ‘God van trouw, u verandert nooit,’ in mijn hoofd.  

Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid. 
– Hebreeën 13: 8 (HSV).

En zo is het ook. God blijft altijd dezelfde. Net zoals de regenboog elke keer weer zal verschijnen, zo zal Gods trouw er ook altijd zijn. Het stelt me gerust, dat de God van toen dezelfde God is als vandaag. Dat God toen een belofte deed en deze voor vandaag nog steeds geldt. Een God waar je op terug kunt vallen, iemand die je kunt vertrouwen én die zijn beloftes nakomt. Hoe mooi is dat?  

Aan de slag! 

Maak een regenboog op papier, met een aantal bogen. Schrijf in elke boog woorden die je doen denken aan Gods trouw voor jou. Hang de regenboog op, zodat je elke dag herinnerd mag worden aan Gods trouw. 

Deel deze overdenking

 1. Els schreef:

  Wat een mooie blog!
  In een week tijd heb ik de regenboog ook twee keer gezien, God is trouw en aan die belofte mogen we ons vasthouden!

 2. Mieke schreef:

  Ik word ook altijd blij al sik de regenboog ziet, omdat het me herinnert aan Gods trouw : )

 3. Kim schreef:

  Dankjewel ☺️ zo mooi! 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap