God aanbidden met Hanna

02

jan

Alina van Rijn

Wat is aanbidding? Zingen? Dansen? Muziek maken? Dienen? Offers? Aanbidding is dit allemaal. Aanbidding is het uiten van onze liefde voor God. En dat kan op heel veel manieren! Vandaag ontmoeten we een vrouw met een bijzonder verhaal. Hanna is haar naam. Hanna aanbidt God nadat Hij haar grootste wens in vervulling bracht. Aanbidding met een hart vol vreugde, maar ook aanbidding dwars door tranen heen.

Aanbidding in een belofte

Hanna had één wens. Een wens die maar niet in vervulling ging. Een hele grote kinderwens. Maar zwanger werd ze niet. En alsof dat nog niet verdrietig genoeg was, werd ze ook nog eens gepest door de andere vrouw van haar man. Gebroken ging ze naar de tempel waar ze haar hart voor God uitstortte. Haar stille verdriet kon niet meer stil blijven, want de tranen bleven maar stromen. Ik denk dat ook hierin Hanna God aanbidt. Door Hem te zoeken en haar hart voor Hem uit te storten, uit ze ook haar liefde voor Hem. Ook belooft ze dat als God haar een zoon schenkt, ze haar kind terug aan Hem zou geven. Haar gebed werd verhoord want na verloop van dagen werd ze zwanger van haar zoon Samuel! Wat moet ze intens dankbaar en gelukkig zijn geweest. Maar ze had wel wat beloof. Ze zou weer afscheid moet nemen van het kind waar ze zo intens naar verlangde.

Hanna’s Lofzang

Daar gaan ze. Hanna met de kleine Samuel aan de hand. Terug naar Silo waar ze Hem zou achterlaten bij Eli. Er staat in 1 Samuel 1: 24 dat Samuel nog heel jong is. Net van de borst af. Waarschijnlijk was Samuel pas 4 of 5 jaar oud. Ik kan me heel goed voorstellen dat haar moederhart het heel zwaar had. Ze moest haar kind achterlaten. Maar dat lees ik niet. Ik lees juist het tegenovergestelde. Ze aanbidt God. Haar hart jubelt het uit en een lofzang klinkt uit haar mond. ‘Mijn hart springt op van vreugde in de Heere.’ 1 Samuel 2: 1

Haar hart springt op van vreugde? Hoe dan? Het zal ongetwijfeld moeilijk zijn geweest voor Hanna. Maar dat is niet het gevoel wat overheerste in haar hart. Ze liet haar zoon niet achter bij Eli, een man die ze amper kende. Nee, ze bracht haar Zoon bij de HEERE. De God die haar gebed verhoorde, die liefdevol naar haar omkeek. Haar zoon mocht wonen bij de Allerhoogste. Is er een betere plek voor haar zoon om te zijn? 

‘Mijn hart springt op van vreugde in de Heere.’ 1 Samuel 2:1

Hanna kon niet anders dan Gods lof bezingen. Hem Aanbidden omdat Hij zo goed voor haar is. Wat is Hanna hierin een voorbeeld voor ons. Ze zong een loflied van dankbaarheid voor haar grote God. Maar ook knielde zij in aanbidding neer door Hem te zoeken in haar grootste verdriet. Aanbidding is ook zingen dwars door tranen heen. Juist dan mag je hart het uitzingen in aanbidding:

‘k Zal Zijn lof zelfs in de nacht
Zingen, daar ik Hem verwacht;
En mijn hart, wat mij moog’ treffen,
Tot den God mijns levens heffen.’

Psalm 42: 5 (berijmd)

Tot slot wil ik je graag dit mooie kinderliedje van Elly en Rikkert meegeven. Het gaat over koning Saul en hoe hij kalmeerde wanneer David muziek maakte. Sauls therapie was de aanbidding van David. Zo mogen wij ook altijd Gods grootheid zingen. Ongeacht wat je voelt of niet voelt. Het lied gaat zo:


‘Ben je soms alleen.
Heb je veel verdriet.
Denk dan in je hart,
aan een vrolijk lied.
Zing maar met ons mee.

Weet je hoe dat moet?
Halleluja halleluja
God is goed

‘Dan voel jij je beter.
Wat een goed idee!
Halleluja halleluja
Zing maar mee.’

‘Halleluja Halleluja
God is goed.’

Aan de slag!

Hoe voel jij je vandaag? Aanbidt God vandaag met dat gevoel. Zing het uit met je favoriete lied en prijs Zijn grote naam!

Luister eens naar het kinderliedje ‘koning Saul’ van Elly en Rikkert. Zing het dan maar mee. ‘Halleluja, halleluja, God is goed!

Wil jij dit jaar intentioneel beginnen met aanbidding?

Meld je dan nú aan voor onze nieuwe online training ‘Zij aanbidt’. In deze vijfweekse cursus leert Jannica van Barneveld jou meer over aanbidding en lofprijzing, aanbidding in de eredienst, aanbidding in het dal en aanbidding in je éigen leven. 

Deel deze overdenking

  1. Else schreef:

    Wauw wat een mooie overdenking! Door je tranen heen God aanbidden, ik heb er nog nooit zo bij stil gestaan.
    Dankjewel! God is goed!

  2. Karin schreef:

    Wauw deze overdenking heeft me echt geraakt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap