Genieten van het leven – hoe doe je dat?

31

jul

Gastblogger

De glimlach van een kind, de zon op je gezicht, het fluiten van de vogels, een lekker kopje thee na een lange werkdag of een mooi liedje op de radio.  Van die kleine geluksmomentjes. Ik kan er soms echt van genieten. Soms, niet altijd. Vaak ben ik namelijk te druk bezig op mijn telefoon om die glimlach echt te zien. En als ik op de fiets zit heb ik teveel haast om de trein te halen om echt de zon op mijn gezicht te voelen of de vogels te horen fluiten. En dat kopje thee drink ik ook lang niet elke dag. Lukt het jou om van zulke momentjes te genieten? En wat is genieten eigenlijk?

In de Bijbel wordt ook gesproken over genieten. Lees maar in het Bijbelboek Prediker. Hij is op zoek naar wijsheid, naar het goede leven. Hij beschrijft zijn zoektocht in het Bijbelboek.

Dat begint zo:

De wind waait naar het zuiden, dan draait hij naar het noorden. Hij draait en waait en draait, en al draaiend waait de wind weer terug.
(Prediker 1:6)

Ik lees er zomaar overheen. Maar als ik echt nadenk over wat er staat, herken ik hier best wat van in mijn eigen leven. Hoe vaak ben ik niet zo druk bezig met stage, met schoolopdrachten, met voldoen aan de verwachtingen van de mensen om me heen? Als ik niet oplet draaf ik elke week maar door in alle drukte, zonder af en toe eens even stil te staan en te genieten van het leven. Zonder doel, als de wind die maar doordraait. Van stage, naar studentenvereniging, naar …, vul zelf maar in.

Maar Prediker gaat verder in zijn zoektocht naar het goede leven. Hij blijft niet hangen in het ‘najagen van wind’, in het altijd zoeken naar bevestiging, waardering en voldoening. Hij gaat verder dan het altijd maar doordraven en bezig zijn.

In Prediker 11:9 staat:

Geniet dus (…), volg de wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen.
(Prediker 11:9a)
 

Genieten. Wat is dat dus? De wegen volgen die je hart wil gaan. Zelf bedenken wat je wil, waar je naartoe wil, waar jij gelukkig van wordt. Dat betekent niet: dingen doen omdat anderen dat doen, of die anderen van jou verwachten en maar doordraven als de wind die heen en weer waait. Genieten is je eigen weg volgen. Maar kan je dan maar gewoon doen waar je zin in hebt? Zonder rekening te houden met andere mensen? Of met God?

Het vers in Prediker gaat verder:

En onthoud bij alles wat je doet dat God je aan Zijn oordeel onderwerpt.
(Prediker 11:9b)

 God kijkt met je mee. Geniet, volg de wegen van je hart.
Dat betekent niet: doe maar waar je zin in hebt, het maakt toch niks uit.
Dat betekent: geniet van de kleine momenten in het leven.

Prediker verwoordt het zo:

Daarom, zo heb ik vastgesteld, is het maar het beste voor een mens dat hij vreugde put uit alles wat hij onderneemt. (Prediker 3:22)

Denk na over waar je naartoe wilt gaan, en leg dat voor aan God. Hij gaat met je mee, Hij heeft jouw toekomst voor ogen.

Deze tekst vind ik altijd heel mooi. Het helpt me ook om in dit leven te genieten. Misschien is het leven hier op aarde soms moeilijk: God heeft mijn geluk voor ogen! Hij geeft mij een hoopvolle toekomst. 

Aan de slag!
Mijn vader zong vroeger voor mij een liedje wat mij heel veel rust geeft als ik me weer eens veel te druk maak:

‘Het licht te zien is heerlijk, je ogen dansen in de zon,
dans je maar de wereld rond, de tijd komt niet weerom.

Geniet ervan en denk eraan, de Schepper ziet je gaan,
eens spreekt hij je over wat je zoal hebt gedaan.

Maak er dus wat moois van, zolang God het je vergunt,
ga maar vrolijk verder, tot dat je niet meer kunt.’

Je kunt dit gedichtje op een mooi papier schrijven of typen en ergens ophangen waar je het vaak ziet. Als een herinnering dat je mag genieten van de (kleine) dingen in je leven, en dat God met je meegaat.

Dank God voor de dingen waar je van geniet en vraag God of hij je wil laten zien waar je van kunt genieten.

Download de dagtekst en deel ‘m via Instagram, Pinterest of Facebook!


De overdenking van vandaag is geschreven door gastblogger Tjakeline. Tjakeline is vierdejaars student Pedagogiek. Zij lacht van een tekst zonder spelfouten, een mooie strandwandeling, het lezen van een goed boek en van een lekker kopje Latte Macchiato. Tjakeline probeert te genieten van alle kleine momenten in het leven, en God daarvoor te danken. 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

 1. Ina schreef:

  Dank je wel voor deze bekende woorden. Het is goed om elkaar steeds weer mee te nemen naar de bron, daaruit te putten, juist ook op de momenten dat het allemaal niet vanzelf gaat. Heerlijk om te weten dat onze Schepper met ons meegaat! Een mooie dag vandaag.

 2. Bo schreef:

  mooi ❤️

 3. Kim schreef:

  Zo mooi. ? Dankjewel Tjakeline!?? en in het bijzonder alle dank aan onze liefdevolle Vader in de hemel voor alle zegeningen, groot & klein! ??

 4. Margreet Dijkstra schreef:

  Dankjewel jer 29 vers 11 is onze trouwtekst. Zo goed om daar elke dag aan te denken!

 5. Wim schreef:

  “Het licht te zien, je ogen dansen in de zon”. Naar deze mooie woorden en dit prachtige nummer was ik op zoek. Dank je wel. Het is het nummer ‘Antwoord” van de 1e LP van Wingerd. De tekst is van Cees van Moolenbroek (vrij naar Prediker) en de muziek van Jenneke van de Burgh (1979)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap