Erop of eronder – de wedstrijd van je leven

30

jul

Neeltje

Op het moment dat ik deze blog schrijf kijk ik met een schuin oog naar de tenniswedstrijd op Roland Garros tussen Simona Halep en Elina Svitolina. De start van Roland Garros staat voor mij altijd gelijk aan het begin van de zomer. Het rode gravel, de tribunes vol joelende fans, de zon die schijnt. En daar sta je dan, je hebt hier jaren voor getraind. Je eet- en slaappatroon is hierop aangepast. Je speelt de wedstrijd alsof je leven ervan afhangt. Het is erop of eronder.

Ik kijk vol bewondering naar deze twee dames. Ze zwoegen en zweten en zelfs als ze dreigen te verliezen, geven ze nog alle energie. En dat loont. Simona Halep lijkt te verliezen, maar weet op een geweldige manier de wedstrijd naar haar hand te zetten. Een verrassende uitslag!

Deze tenniswedstrijd inspireert mij om in het dagelijkse leven mijn volle aandacht en energie te geven aan de taken die voor mij liggen.

In het Bijbelgedeelte waar we vandaag bij stilstaan wordt geschreven over een hardloopwedstrijd, maar je zou elke soort wedstrijd hier in kunnen vullen. We worden aangemoedigd om alles wat onze omgang met God in de weg staat uit ons leven weg te doen. De wedstrijd is voor ons uitgezet en we moeten ons op Jezus richten, want Hij is onze leider. Net zoals de atleet die zich uitstrekt naar de trofee die aan het einde wacht.

We lezen in Hebreeën 12:1-3:

Er is dus een grote groep van mensen die ons door hun voorbeeld aanmoedigen. Laten we daarom alles uit ons leven wegdoen wat onze omgang met God in de weg staat, en alles waarin we God ongehoorzaam zijn. Het is alsof we een hardloopwedstrijd lopen die voor ons is uitgezet. We moeten geduldig tot aan het einde doen wat God van ons vraagt. Daarbij moeten we alleen op Jezus letten, want Hij is onze Leider. Hij wijst ons de weg en gaat voor ons uit. Hij is ons voorbeeld in het geloof. Hij verdroeg de dood aan het kruis en alle schande, omdat Hij wist hoe blij Hij daarna zou zijn. Nu zit Hij naast God op de troon. Denk dus alleen aan Hem. Hij heeft het verdragen dat de mensen niet naar Hem wilden luisteren en Hem zelfs hebben gedood. Als jullie daaraan denken, zullen jullie niet moe worden en niet opgeven.

Je staat in deze wedstrijd niet alleen. Het is net zoals op het tenniscourt, je ziet een grote groep mensen om je heen die speciaal gekomen is om jou te zien spelen.

In de tekst gaat het over een grote groep van mensen die ons door hun voorbeeld aanmoedigen. Het gaat hier over de geloofshelden die in het hoofdstuk ervoor benoemd worden. In Hebreeën 11:13 staat:

Vol geloof in God zijn zij allemaal gestorven, zonder dat ze hebben gekregen wat hun was beloofd. Ze hebben het alleen uit de verte gezien en geloofd, en ze waren er blij mee. Ze wisten dat ze als vreemdelingen op deze aarde woonden.

Deze geloofshelden hebben verlangd naar een hemels thuis. Ze hebben geduldig gedaan wat God van hen vroeg. Ze staan als getuigen om ons heen. Het zijn mensen waar wij ons mee kunnen identificeren. Zij moedigen ons aan door hun voorbeeld.

We worden aangemoedigd om ons, net als zij, te richten op Jezus alleen. We hóren als het ware de geloofshelden om ons heen ons aanmoedigen en zíen alleen Jezus voor ons. Je kunt wel zeggen dat Hij de grootste wedstrijd aller tijden heeft gespeeld. Hij gaf er zelfs Zijn leven voor. Maar de tekst zegt vervolgens dat Hij dit gedaan heeft omdat Hij wist hoe blij Hij daarna zou zijn. Laat je niet ontmoedigen, geef de strijd niet op, maar houd je oog op Hem gericht.

Aan de slag!
Heb jij mensen in je leven die als voorbeeld voor jou dienen in het geloof? In het Bijbelgedeelte dat we gelezen hebben gaat het over de geloofshelden, en met name Jezus, die een voorbeeld voor ons zijn en waar we op moeten letten. Omring jij je met mensen die je kunnen helpen om in die ‘wedstrijd’ te blijven die voor ons is uitgezet? Het is namelijk belangrijk dat je je omringt met mensen die ook de weg achter Jezus aan gaan. Je hoeft dit namelijk niet alleen te doen.

Ik wil je vandaag aanmoedigen om degene die voor jou een voorbeeld is een kaart te sturen om hem/haar hiervoor te bedanken! Ook leuk: tag diegene in dit berichtje op Facebook.

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap