Geloven? Moeilijkheden krijg je er gratis bij!

22

mrt

Mandy

Moeilijkheden, er is geen ontkomen aan. Was het maar zo’n feest! Sterker nog, meerdere keren wordt in de Bijbel belóófd dat we moeilijkheden tegen zullen komen. Echt, alsof je daar een belofte voor nodig hebt… Maar God zou God niet zijn als Hij er niet iets zinnigs mee deed. Aan deze belofte wordt namelijk nog iets anders verbonden: de wetenschap dat we het niet alleen hoeven doen en – minstens zo belangrijk – dat het niet voor niks is! Jakobus leert ons daar vandaag iets over. Lees je mee?

Wees blij, broeders en zusters, als je geloof door allerlei moeilijkheden op de proef wordt gesteld. Want daardoor zul je leren geduld te hebben. Zo zal je geloof sterker worden en zul je een volwassen geloof krijgen. Daardoor zul je altijd het goede doen. En als je een keer niet weet wat je moet doen, mag je God om wijsheid vragen. God geeft die altijd, zonder boos te zijn dat je het zelf niet weet. 
– Jakobus 1: 2-5 (Basisbijbel) 

Moeilijkheden horen bij het gebroken leven dat we leven  

Van deze tekst wíl je toch eigenlijk niet dat ‘ie waar is? Je wilt geen geschreven bevestiging dat er moeilijkheden zullen komen. Kregen we maar de garantie dat, zodra we ons bekeren, moeilijkheden van ons wegvluchten. Kregen we het maar op een papiertje dat we nooit meer moeite ervaren als we bij Jezus horen. Dat is helaas het tegenovergestelde van wat Jezus ons meerdere keren vertelt en ook Jakobus ons hier meedeelt. Bovendien is het het tegenoverstelde van wat we zelf vaak ervaren. Onze gebroken wereld is niet altijd een gemakkelijke om in te leven.  

Dát er moeilijkheden komen is dus een gegeven. Maar (!) gelukkig blijft het daar niet bij. Jakobus boort hier een diepere laag aan, waaruit we diepe hoop en vreugde mogen putten als we met moeilijkheden te maken krijgen. Laten we er eens in duiken: wat kúnnen we eigenlijk met deze tekst?  

Moeilijkheden zijn er (gelukkig!) niet voor niets 

Eén ding staat als een paal boven water: moeilijkheden, hoe zinloos ze ook voelen, zijn er niet voor niets. Is dat niet typisch iets voor God, om een nare periode ten goede te willen keren? Om je zegevierend uit een benarde situatie te willen halen? Misschien niet door je er miraculeus uit te redden (al kan Hij dat ook!), maar wél door je er iets leerzaams uit te laten halen wat echte en blijvende waarde heeft. Door je geloof te sterken – dat wat in zijn ogen uiteindelijk het allerbelangrijkste is.  

Hoe werkt dat dan precies? Een beproeving, zoals het in andere vertalingen staat, is een middel om je geloof te toetsen. De standvastigheid ervan wordt getest. Denk maar de wortels van en boom: hoe dieper die zitten, hoe beter een boom tegen een storm bestand is. Natuurlijk zullen er takken verloren gaan, maar de diepe wortels zorgen ervoor dat de stam – de kern – blijft staan. Je zult kleerscheuren oplopen als je moeilijkheden meemaakt, je zult takken verliezen. Maar je kern, het geloof, blijft behouden – als het diep genoeg zit. 

Dit zorgt voor volharding en daar mag je blij om zijn. Waarom? Omdat het belangrijkste wat er is, het geloof, sterk blijkt te zijn. Je basis is in orde! Je waait niet met alle winden mee (al doet de storm nog zo z’n best), maar weet wie je bent in God: Zijn dochter. Dat blijf je geloven – of geloof je meer en meer – en dat mag vreugde geven.  

Nog één stapje verder: die volharding zorgt ervoor dat je ‘volmaakt en volkomen’ wordt. Dat betekent dat je als Christus wordt. En is dat niet waar we het allemaal voor doen? Dat we mogen worden zoals Hij is en zoals wij waren, vóór de zondeval?  

Aan de slag! 

Het laatste vers wil ik gebruiken voor een praktische uitwerking. Want alles leuk en aardig, maar dit proces is natuurlijk geen rechte lijn. Een storm en moeilijkheden zorgen ervoor dat het voelt alsof je leven helemaal door elkaar geschud wordt. Dat niks gaat zoals het moet gaan en alles roerig is. Zo kan het dus best voelen dat je helemaal niet tot volharding komt en dat je juist steeds meer gaat twijfelen. Help! Wat moet je dan? Je hebt wijsheid nodig. En het goede nieuws? Je hoeft er alleen om te vrágen. Het is een gegeven dat God het aan je zal geven. Het is een belofte. Echt, lees maar in vers 5. 

Zit je midden in zo’n moeilijke periode? Weet je even niet meer hoe je verder moet? Vraag het Hem gewoon: ‘Heer, wilt U mij wijsheid geven?’ Meer hoeft het soms niet te zijn.  

Deel deze overdenking

  1. Joan schreef:

    Dank je voor dit mooie blog!

  2. Laura de Graaf schreef:

    Dit is precies wat ik nodig had, dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap