Geloof jij leugens over jezelf?

20

apr

Irene Poot

Als kind had ik altijd de geweldige truc, of nou ja, meer een poging, om onder corvee-taken uit te komen. Namelijk door te zeggen dat ik ziek was. 9 van de 10 keer was ik niet ziek en 10 van de 10 keer lukte deze methode ook niet. Toch waarschuwde mijn moeder mij altijd dat ik dat niet moest zeggen, omdat ik het anders echt ging geloven. Ik zou gaan geloven in mijn eigen leugen over mezelf. Spoel 10 jaar door en nog steeds heb ik hier een handje van. Niet liegen om onder corvee-taken uit te komen, maar wel geloven in leugens over mezelf. Herken je dit? Zijn er leugens over jezelf die jij gelooft? 

U zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste. 
– Exodus 20: 16 (HSV) 

Een zeer bekend gebod van de Tien Geboden is: ‘Gij zult niet liegen tegen anderen.’ Dit is al een hele uitdaging op zichzelf, want volgens onderzoek liegen vrouwen gemiddeld één keer per dag, als het al niet meer is. Natuurlijk is het belangrijk om er op te letten dat we niet liegen tegen anderen. Maar hebben we dezelfde maatstaf richting onszelf? De Bijbel zegt namelijk ook ‘Heb uw naaste lief als uzelf’ en toch liegen veel mensen tegen zichzelf of geloven in leugens over zichzelf. Ik in ieder geval wel! 

Leugens over jezelf 

Er zijn verschillende leugens waarin je zou kunnen geloven. Hieronder noem ik een paar voorbeelden zulke leugens over jezelf. Natuurlijk is dit voor iedereen anders. 

 • Ik ben niet lief 
 • Ik ben niet zorgzaam 
 • Ik ben niet te vertrouwen 
 • Ik ben niet mooi (genoeg) 
 • Ik ben niet vrouwelijk (genoeg) 
 • Ik ben niets waard 
 • Niemand houdt van mij 
 • Ik zal nooit […] kunnen 
 • Ik ben irritant/veeleisend/moeilijk 
 • Ik zal nooit een voorbeeld zijn 
 • Ik ben arrogant/veroordelend/agressief 
 • Ik kan nooit iets goeds doen 
 • Anderen zijn niet graag bij mij 
 • Ik ben een mislukkeling/nietsnut 
 • Ik zal nooit een goede moeder/partner zijn 

Leugens waarin ik lange tijd heb geloofd, is dat ik niet lief, zorgzaam of vrouwelijk zou zijn. Ik weet niet waar het vandaan kwam, maar kennelijk zat dat vastgeroest in mijn systeem.  

Deze leugens kunnen ontstaan doordat anderen het tegen je hebben gezegd, letterlijk of figuurlijk, of doordat je jezelf hebt vergeleken met anderen en zo zelf tot die conclusie bent gekomen. Het kan ontstaan door dingen en/of mensen uit je jeugd of juist door dingen en/of mensen uit het heden.  

Zulke dingen kunnen echt hun eigen leven gaan leiden en zelfs impact hebben op hoe je omgaat met situaties en mensen. 

Lieg jij tegen jezelf? 

Misschien herken je het niet, misschien herken je maar één van de voorbeelden of juist allemaal. Hoe de situatie ook voor jou is, en hoe het ook is ontstaan, het zijn leugens! Leugens die jou ervan weerhouden om te worden zoals God je heeft bedoeld. Leugens over jezelf die jou belemmeren om jouw ware jij te zijn! 

Ik wil je vragen om eens kritisch naar jezelf te kijken en naar de gedachtes en opvattingen die je over jezelf hebt. Welke dingen komen er dan naar boven, waarvan je eigenlijk wel weet dat er niks van klopt, maar waar je toch in blijft geloven? 

Waarheden over jezelf 

Ik weet niet wat jouw leugens over jezelf zijn. Wel weet ik dat God wil dat je juist wandelt in zijn waarheid en dat je vrij komt van die leugens. Dat je ziet hoe Hij je ziet en heeft gemaakt en je niet laat tegenhouden door leugens die jou zijn wijsgemaakt door anderen of door jezelf. 

Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen. 
– Efeziërs 6:14 (NBV) 

God heeft heel veel waarheden over jou uitgesproken, waarin je mag geloven en waarnaar je mag leven. Hieronder een paar voorbeelden: 

Je bent een uitverkorene, heilige en geliefde 

Kleedt u zich dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden (…)
– Kolossenzen 3:12 (HSV) 

Je bent een kind van God 

Nu, omdat u kinderen bent, heeft God de Geest van Zijn Zoon uitgezonden in uw harten, Die roept: Abba, Vader! Dus nu bent u geen slaaf meer, maar een zoon; en als u een zoon bent, dan bent u ook erfgenaam van God door Christus.
– Galaten 4: 6-7 (HSV) 

Je bent perfect gemaakt door God om het goede te doen 

Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.
– Efeze 2:10 (HSV) 

Je bent waardevol, kostbaar en geliefd 

Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol, en ik houd zo veel van je dat ik de mensheid geef in ruil voor jou, ja alle volken om jou te behouden.
– Jesaja 43:4 (NBV) 

Wat kosten vijf mussen? Bijna niets. Toch wordt er niet één door God vergeten. Zelfs de haren op jullie hoofd zijn alle geteld. Wees niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen.
– Lucas 12: 6-7 (NBV) 

God is verheugd over jou 

De Heer, je God, zal in je midden zijn, Hij is de held die je bevrijdt. Hij zal vol blijdschap zijn, verheugd over jou, in zijn liefde zal hij zwijgen, in zijn vreugde zal hij over je jubelen.
– Sefanja 3:17 (NBV) 

Je bent volmaakt 

En u bent volmaakt geworden in Hem, Die het hoofd is van iedere overheid en macht.
– Kolossenzen 2:10 (HSV) 

God heeft een heel boek volgeschreven met waarheden over jou! Het zou toch zonde zijn als jij dan juist in leugens zou geloven? 

Aan de slag!

 • Schrijf eens op welke leugens over jezelf jij gelooft en ga op zoek, door middel van de Bijbel of gebed, wat God daarover zegt. Welke waarheden van God kun je er tegenover zetten?  
 • Vraag God ook of Hij de banden van die leugens over jezelf wil verbreken, zodat je echt vrij mag zijn en in Gods vrijheid en waarheid mag wandelen.  

Deel deze overdenking

 1. Rianne schreef:

  Bedankt voor je openheid en eerlijkheid Irene over dit thema. Erg herkenbaar. Ik geloof in de leugens dat ik niet mooi ben, niet geliefd ben en dat ik altijd alles goed moet doen zodat mensen van mij houden.
  Bedankt voor je tips om daarmee aan de slag te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap