Geketend aan Paulus – hoe was het om gevangenenbewaker te zijn van Paulus?

28

sep

Nienke Alblas

We zijn in Rome. Het is al ruim 60 jaar geleden dat Jezus is overleden in Jeruzalem. Sinds kort is er oproer in de stad, omdat steeds meer mensen de theorie van deze zekere ‘Christus’ aanhangen, maar de keizer moet hier niets van hebben. Mijn oom werkt als bewaker bij het gerechtshof en kwam vorige week toch met een bijzonder verhaal op de proppen. Er is een man met de naam Paulus gevangengenomen en oom Caspar is aangesteld als een van de persoonlijke bewakers. Sommige mensen noemen Paulus een ‘apostel’, iemand die goed nieuws komt brengen. Of het ook goed nieuws voor ons is weet ik niet. Van wat ik van mijn oom hoor, is het maar een rare vogel. Hij vecht nooit terug en krijgt vaak bezoekers met wie hij praat over het liefhebben van hoeren en wezen. Daarnaast praat hij vaak in het niets tegen zijn ‘god’, maar brengt hij nooit een offer. Mijn oom vindt Paulus vooral vervelend. Ik vraag me af waarom de apostel zich zo gedraagt. Is hij gek geworden? Of kunnen wij wat van zijn houding en lessen over die ene Jezus leren? 

Zo zou een persoon uit Rome in de tijd van het gevangenschap van Paulus hebben geklonken. Wie is toch deze man? Handelingen is een boek vol actie. Mensen die tot geloof komen, christelijke gemeentes die ontstaan door de apostelen en de mensen die zij uitzenden. Reizen die worden gemaakt. Rechtszaken, het gevangenschap van Paulus, ontsnappingen en moord. Het klinkt zo bijna als een actiefilm. Het laatste hoofdstuk van Handelingen is een open einde. Als je bekend bent met het Nieuwe Testament dan heb je in Handelingen al veel namen, gemeentes en principes herkend. Je weet dat de hoofdstukken die zullen volgen nog verder ingaan op de boodschap van de apostelen en de verschillende gemeentes. Maar hoe verging het Paulus? Wat is er nu aan de hand? Hoe komt dit verhaal tot zijn einde? 

Paulus heette niet altijd Paulus. Eerst was zijn naam Saulus. Saulus wordt geïntroduceerd aan het eind van Handelingen 7 als de man die de vervolging en moord van volgelingen van Jezus goedkeurde en hier ook zelf aan meewerkte. Vervolgens lezen we in hoofdstuk 9 hoe Saulus een ontmoeting heeft met Jezus op weg naar Damascus. Na Saulus’ bekering keert zijn leven volledig om. Van het vervolgen van de kerk gaat hij over tot het stichten van de kerk. Van Saulus verandert zijn naam naar Paulus. Paulus maakt vele reizen en brengt het evangelie naar de niet-joden.
De vroegchristelijke kerk werd vervolgd en de volgelingen van Jezus en de apostelen waren in continu gevaar. Zo werd Paulus verschillende keren gevangengenomen. Gelukkig was Paulus inwoner van Rome en had hij het recht om gehoord te worden door de keizer. Hij kon niet ‘zomaar’ ter dood worden veroordeeld. Om te voorkomen dat Paulus zou worden gedood werd hij in beschermd gevangenschap gezet en uiteindelijk getransporteerd van Jeruzalem naar Rome. Hierover lezen we in het laatste hoofdstuk van Handelingen. 

In Rome krijgt Paulus een eigen huis om in te wonen. Er is wel één kleine ‘maar’: hij wordt continu bewaakt door een soldaat. Ook onder toezicht van de soldaat blijft Paulus getuigen van zijn geloof. Probeer eens stil te staan bij de impact die het meemaken van het dagelijks leven van Paulus moet hebben gehad op de soldaten die continu bij hem in de buurt waren. Zij waren erbij als Paulus bad. Ze kregen een inzicht in hoe een relatie met God eruit zag. Daarnaast waren ze erbij als Paulus gasten ontving met wie hij sprak over het geloof. Ze moeten hebben gehoord hoe hij de christenen aanspoorde om vol te houden in het liefhebben van hun naasten. Daarnaast was Paulus geroepen om ook zijn bewakers, de mensen die zijn vrijheid inperkten, lief te hebben. Niet alleen Paulus kon niet weg van de bewaker, maar de bewaker kon ook niet weg van Paulus. Het is een tweezijdig verhaal. God kon het gevangenschap van Paulus gebruiken om het Evangelie te verspreiden onder Romeinse soldaten. 

Ze maakten een afspraak en kwamen op de vastgestelde dag in grote getale naar hem toe. Van de ochtend tot de avond legde Paulus getuigenis af en sprak hij uitvoerig met hen over het koninkrijk van God, terwijl hij hen op grond van de Wet van Mozes en de Profeten voor Jezus probeerde te winnen. 
– Handelingen 28: 23 (NBV).

Ondanks dat Paulus gevangen zat, gaf hij nog steeds toespraken en bleef hij getuigen van zijn geloof. In het stuk hierboven richtte Paulus zich tot de Joden. Wat een dag moet dat zijn geweest. Een hele dag waarin Paulus alle stukken uit het Oude Testament verbond aan het leven, sterven en opstaan van Jezus. Niet iedereen van de Joden nam het aan. Maar wat zou dit hebben gedaan met de bewakers die toekeken? We weten het antwoord niet, maar het is interessant om bij stil te staan. 

Soms hebben wij ook mensen om ons heen waar we onvermijdelijk mee te maken hebben. We kunnen er niet voor kiezen om hen te ontlopen. Misschien voel je je soms ‘gevangen’ door bepaalde relaties of plekken waar je bent. Het is een mooi besef dat je ook voor jouw ‘gevangenenbewakers’ een getuigend persoon mag zijn van Jezus. In hoe je leeft, of in wat je zegt. 

Aan de slag! 

Welke mensen zijn ‘gevangenenbewakers’ in jouw leven? Schrijf hun namen op een blaadje. Sta er bij stil hoe zij aan jou zouden kunnen merken dat je Jezus volgt en stel een doel voor de volgende keer dat je deze persoon tegen komt hoe je een stukje kan getuigen van Gods liefde. Neem vervolgens de tijd om hiervoor te bidden. 

Deel deze overdenking

  1. Hannie schreef:

    Die komt binnen!!!! Dank je wel.

  2. Anna schreef:

    Bijzonder mooie blog!

  3. A schreef:

    Een heel menselijk inzicht in deze situatie gekregen. Mooi! Kleine dingen worden door Gods hand groter! En hij kan alles ten goede brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap