Gehoorzaamheid aan God – wat houdt dat in?

18

dec

Mandy

Keer op keer lees je in de Bijbel over momenten waarop God iemand oproept tot een betaalde taak. Het is dan aan die persoon om daar, in gehoorzaamheid, naar te luisteren en op te reageren. Dat heeft prachtige verhalen tot gevolg. Maar wat heeft dat met ons, vandaag, te maken? Wordt gehoorzaamheid aan God ook nog van ons gevraagd?

We pakken er wat voorbeelden bij.

Toen zei de Heer tegen Abram: “Vertrek uit je land. Verlaat je familie en het huis van je vader. Ga naar het land dat Ik je zal wijzen. Ik zal een groot volk van je maken. Ik zal je zegenen en je naam zal overal bekend worden. En je zal tot een zegen zijn. Als mensen jou goed behandelen, zal Ik goed voor hén zijn. En als mensen jou slecht behandelen, zal Ik slecht voor hén zijn. En door de zegen die op jou is, zullen alle volken van de aarde gezegend worden.” Toen vertrok Abram, zoals de Heer tegen hem had gezegd.
– Genesis 12: 1-4 (BasisBijbel)

Daar kwam de Engel van de Heer naar hem toe. De Engel stond midden in een braamstruik en zag er uit als een vuurvlam. Mozes zag dat de braamstruik wel in brand stond, maar niet verbrandde. Hij dacht: “Dat is wonderlijk! Ik zal eens gaan kijken waarom die braamstruik niet verbrandt.” Toen de Heer zag dat hij ging kijken, riep Hij vanuit de braamstruik: “Mozes! Mozes!” Hij antwoordde: “Ja, Heer.”
– Exodus 3:2-4 (BasisBijbel)

Er kwam een engel van de Heer bij Filippus. Hij zei tegen hem: “Ga tegen de middag naar de weg die van Jeruzalem naar Gaza gaat.” Dat is een eenzame weg. Filippus ging erheen.
– Handelingen 8:26-27a (BasisBijbel)

We kennen de verhalen die hierop volgen. We weten wat voor grootse en kleine daden God door mensen deed. Maar ik ben bewust gestopt vóór deze daden, op dit moment. Wanneer iemand ‘ja’ zegt, zonder te weten wat hem (of haar) te wachten staat. In geloof uitstappend. Hoe hadden deze mannen ooit kunnen weten wat het effect van hun ‘ja’ was?

Het gaat God om je gehoorzaamheid, niet om het resultaat

Dat wil ik vandaag als bemoediging gebruiken, voor ons hier en nu. Het gaat namelijk lang niet alleen om die grote ‘ja’ van Abram en Mozes, die leidde tot een groot volk en het beloofde land. De ‘ja’ van Filippus leidde tot de bekering van een man met een belangrijke functie aan het Ethiopische hof. Nog steeds groot, maar lang niet zo groot als de eerste twee voorbeelden.

Het gaat God niet om het resultaat, maar om de bereidheid en gehoorzaamheid. Of je opkijkt als Hij je naam roept. Of je opstaat en ‘ja’ zegt als Hij vraagt of je Hem wilt gehoorzamen.

Gehoorzaamheid begint in het kleine

Grote kans dat Hij één van ons niet zal vragen of we een volk willen bevrijden. Of naar een ander land willen trekken. Wat hij van ieder van ons vraagt, is gehoorzaamheid. En dat begint dus in het kleine. Misschien zelfs wel in het onzichtbare. Gehoorzaamheid in een bepaalde gewoonte afleren. Gehoorzaamheid in iets voor je buurman of –vrouw doen. Of gehoorzaamheid in wát Hij ook maar bij je neerlegt.

Aan de slag!

Hoe ziet dat er concreet uit? Dat ziet er uit als regelmatig tijd met God besteden, zodat je hart op Hem afgestemd raakt. Zodat je het kunt voelen als Hij er iets op legt. Die fluistering van de heilige Geest opvangt. Dat hoeft geen letterlijke stem te zijn, al zal dat ook vast voorkomen. Vaker is het denk ik een bepaalde richting in een specifieke situatie. Zo’n gevoel van ‘ik denk dat dit is wat ik moet doen’.

Hoe het ook tot je komt, gehoorzaamheid zit ‘m in het dan ook dóen. Zelfs als je er een klein beetje zenuwachtig van wordt. Het buiten je comfort zone valt. Net als Abram, Mozes en Filippus weet je niet wat je ‘ja’ teweegbrengt, maar je weet wel wie er met je meegaat. Zullen we het vandaag bidden? Heer, wat wilt U dat ik vandaag doe?

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Dankjewel Mandy! Prachtige blog, een aanmoediging, een bemoediging!
    Luisteren naar Gods stem, tot zegen voor jezelf en anderen!
    Een wens van mijn hart✨🙏🏻🙌🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap