Gehoorzaamheid aan God? Is dat écht nodig?

20

feb

Mandy

Stel, jullie hebben thuis een mooie taakverdeling. Jij zet het vuilnis buiten, je ene huisgenoot zorgt voor de afwas en de andere voor het stofzuigen. Iedereen houdt zich netjes aan zijn of haar taak en het werkt prima zo. Wat gebeurt er als jij op een dag besluit om de afwas of het stofzuigen voor je rekening te nemen? Gewoon, omdat je weet dat het je huisgenoot blij zal verrassen en je bij het idee alleen al een glimlach op je gezicht krijgt? Zo denk ik ook een beetje over de gehoorzaamheid aan God. Want ja, dat is nog stééds relevant!

Wat ik hun geboden heb is dit: “Wees mij gehoorzaam, dan zal ik jullie God zijn en zullen jullie mijn volk zijn. Volg steeds de weg die ik jullie wijs, daar zullen jullie wél bij varen.
– Jeremia 7:23 (NBV)

Dit zegt God, via Jeremia, tegen het volk van Israël, nadat zij zich wéér eens van Hem hadden afgekeerd. Ze leken het maar niet te begrijpen en toch blijft God het hen duidelijk maken. ‘Dít is wat Ik wil, zo zie ik een relatie tussen jullie en Mij.’ Het lijkt zo simpel. Waarom kost het de Israëlieten dan toch zoveel moeite?

Het is natuurlijk gemakkelijk om van een afstandje te oordelen, maar de kans is groot dat wij op dezelfde manier gereageerd zouden hebben. Probeer je maar eens voor te stellen: ben jíj God gehoorzaam in je leven? Want ja, dit gebod mag nog steeds voor ons gelden. God wil nog  steeds onze God zijn en ons de weg wijzen. Maar volgen we die ook, in gehoorzaamheid?

Gehoorzaamheid is zoveel meer dan ‘omdat ik het zeg!’

Ik denk dat jij – net als ik – tot de conclusie komt dat dat niet altijd het geval is. We doen ons best, maar gehoorzaamheid is en blijft een lastige. Het helpt mij om erover na te denken waaróm het zo belangrijk is. ‘Omdat ik het zeg!’ helpt daarbij totaal niet verder, ik wil dieper!

De Studiebijbel zegt het heel mooi: ‘De houding van gehoorzaamheid, het horen van en luisteren naar Gods wil is een uitdrukking van liefde voor God.’ Op die manier wordt doen wat God van ons mensen vraagt een soort liefdestaal.

Gehoorzaamheid is uit liefde iets voor de ander doen

Vergelijk het eens met een relatie. Die momenten dat je iets voor de ander doet waarvan je wéét dat diegene het onwijs veel plezier geeft, doe je die niet met de grootst mogelijk liefde? Verheug je je niet op iemands reactie als je iets voor die ander gedaan hebt?

Zo mag het ook in onze relatie met God zijn. Omdat we van Hem houden doen we wat Hij van ons vraagt. We geloven dat Hij weet wat het beste is, óók als we de (nabije) toekomst niet kunnen zien. We vertrouwen erop dat als we in liefde gehoorzaamheid laten zien Hij ons zegent, hóe dat er dan ook uit mag zien.

En hoe ziet die gehoorzaamheid er dan uit? Dat is niet alle regeltjes uit Leviticus letterlijk volgen, omdat we weten dat Jezus deze last op zich heeft genomen. Maar we weten óók dat Hij niet gekomen is om de Wet af te schaffen. Jezus vertelt veel over wat God van ons verlangt en het komt altijd weer hierop neer: heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.

Aan de slag!

Klinkt als een gemakkelijke samenvatting, maar hoe doe je dit precies? Hoe werkt gehoorzaamheid concreet? Dat begint met lezen. Lees maar eens in de evangeliën hoe Jezus dit uitlegt, waarover Hij vertelt in zijn gelijkenissen, wat Hij zoal aanstipt. Wat vindt God belangrijk en daarom jíj dus ook?

Daarnaast is het bidden. Bidden dat de Heilige Geest je wijsheid geeft om de juiste beslissingen te nemen en je laat zien wat God van je verlangt. Hoe je dit écht kunt leven.

Die twee gaan hand in hand. Begin vandaag maar eens in Matteüs 5, bij de Bergrede. Laat het over je heen komen. En vraag vervolgens of de Heilige Geest je duidelijk wil maken hoe je dit concreet maakt in je eigen leven, op hele kleine, alledaagse manieren.

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Op die manier wordt doen wat God van ons vraagt een soort liefdestaal!

    Mooi verwoord, die blijft hangen bij mij! Het geeft zoveel meerwaarde!
    Dankjewel Mandy voor deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap