Geen paleis of een dure woning, maar een simpele stal

22

dec

Stefanie

Jozef en de hoogzwangere Maria zijn onderweg om zich in te schrijven in de plaats waar hun familie van oorsprong vandaan kwam. Eenmaal in Bethlehem aangekomen is er nergens een plek om te overnachten. Ook niet als de weeën beginnen en het moment van de bevalling aanbreekt. Alle herbergen in de omgeving zitten vol, het enige dat overblijft is een simpele stal. “Toen ze daar waren aangekomen, werd het kind geboren. Het was haar eerste kind, een zoon. Maria wikkelde Hem in een doek en legde Hem in een voerbak van de dieren.” (Lukas 2:6-7, BasisBijbel)

// Leestip: Lucas 2:1-7 \\

Een stal is niet bepaald de plek voor een kind om geboren te worden, zou je zeggen. Laat staan de plek voor de geboorte van een Koningskind. Het verbaast me dan ook niets dat de wijzen uit het oosten naar het paleis gingen om het Koningskind te bezoeken. Maar dat was niet de plek waar ze Jezus konden vinden. Tegen alle verwachtingen in werd Jezus, Koning van de mensen, niet geboren in een paleis, maar in een stal. Het onderstaande liedje verwoordt dit heel mooi:

Heel gewoon, heel gewoon,
niemand had ’t zo verwacht.
Geen paleis of een dure woning,
wie had dat ooit gedacht.

Door te worden als een kind
heel eenvoudig.
Door te worden als een kind
heel klein,
kon Hij onze Koning worden,
kon Hij de Redder zijn.

Eeuwenlang werd uitgezien naar de komst van de Messias. Met de geboorte van Jezus werd Gods belofte ingelost. Jezus bracht hoop, maar niemand had kunnen bedenken dat de zoon van God, de Redder van de wereld, zou worden geboren in een stal en dat de voerbak van de dieren zijn wiegje zou zijn. Juist het feit dat Jezus geen uitzonderlijke positie in de maatschappij had, maakt dat ik me gemakkelijker met Hem kan identificeren. Als Jezus in een paleis zou zijn geboren en van koninklijke huize zou zijn, zou Hij een stuk minder toegankelijk zijn voor de mensen. Doordat Hij onder de mensen leefde, heeft Hij een levensveranderende uitwerking op veel van hen gehad.

Aan de slag!

Ik geloof dat het Gods bedoeling was dat Jezus in een ‘gewoon’ gezin opgroeide en niet in een of ander groot paleis. God verlangt naar een relatie met mensen. God verlangt naar een relatie met jou en mij. Om die relatie te herstellen moest Hij zelf mens worden. Jezus (wat betekent: God redt) is de hoop van de wereld. Kerst en Pasen kunnen we niet los van elkaar zien. Dank God daarom vandaag voor de geboorte van Jezus, maar dank Hem ook voor het doel waarvoor Hij op aarde moest komen.

Schrijfster
Deze overdenking is geschreven door Stefanie Krijtenburg, oud-blogster van Zij Lacht.

Deel deze overdenking

  1. Isabella schreef:

    Gaaf. Mooi.
    Die koning is zoveel toegangelijker dan wij soms denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap