Gebed: wat houdt het in en hoe wakker je het aan?

01

apr

Gastblogger

Om me heen hoor ik soms dat gebed best wel een struggle kan zijn. Om eerlijk te zijn kan ook mijn eigen gebedsleven weleens onder druk staan. Weinig tijd, snel afgeleid, niet goed weten wat dan te bidden, zijn misschien wel de meest voorkomende antwoorden op de vraag waarom ons gebedsleven niet altijd als vanzelfsprekend verloopt. Vandaag wil ik met je kijken wat nu gebed is, in de hoop dat je geïnspireerd raakt en er weer vuur in je gebedsleven komt.

Wat is gebed?

Wij mensen zijn door God gemaakt voor liefde en relatie. Het is vanaf het begin van de schepping altijd al Gods bedoeling geweest dat we in relatie met Hem zouden leven. Om een goede relatie met iemand te hebben is communicatie van groot belang. Gebed is als ware ‘gewoon’ praten met God. Eigenlijk net zoals je met iemand anders zou doen. Het verschil is wel dat we niet kunnen vertrouwen op onze zintuigen van zicht, geluid of aanraking om contact te maken met God. Het komt echt neer op ons geloof in Hem en het vertrouwen in Gods Woord, waarin Hij spreekt:

Als u tot Mij bidt, zal Ik luisteren.
– Jeremia 29:12 (HTB)

Roep tot Mij, en Ik zal antwoorden.
– Jeremia 33:3 (HSV)

De plaats waar jij God mag ontmoeten

In Genesis kunnen we lezen dat Adam en Eva samen met God in het paradijs waren en met elkaar spraken. God kwam in de avondkoelte om met ze te wandelen, maar op een avond hadden Adam en Eva zich verstopt voor hun Maker. Ze hadden gezondigd en dat zorgde voor angst en schaamte. Door de zondeval is die intieme relatie tussen God en de mens verloren gegaan, maar door geloof in het kruis en de opstanding van Jezus is dit weer volledig hersteld. Angst en schaamte hoeven geen belemmering meer voor ons te zijn om in gebed naar Gods troon te gaan.

Laten wij dan met vrijmoedigheid naderen tot de troon van genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen te worden op het juiste tijdstip.
– Hebreeën 4:16 (HSV)

We mogen, gewoon zoals we zijn, komen tot Gods troon en Hem daar ontmoeten.

Een uitnodiging om te komen zoals je bent

God nodigt jou uit om in alle vrijmoedigheid voor Zijn troon te komen. Gewoon zoals jij bent, puur, eerlijk en oprecht. Er is tenslotte niets wat we kunnen verbergen voor God.

HEERE, U doorgrondt en kent mij. U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten.
– Psalm 139:1-2 (HSV)

Door te komen zoals je bent en Gods waarheid en licht over elk deel van jouw ‘zijn’ te laten schijnen, zul je ook steeds meer gaan ontdekken hoe God jou ziet en hoe Hij ernaar verlangt dat jij tot Hem bidt.

Mijn hart zegt tegen U wat U Zelf zegt: Zoek Mijn aangezicht. Ik zóek Uw aangezicht, HEERE.
Psalm 27:8 (HSV)

Gebed is jouw hand in de Zijne

God verlangt er niet alleen naar om jou in gebed te ontmoeten. Hij wil ook graag met je samenwerken. Door je handen te vouwen leg je als het ware jouw hand in die van God. Hij neemt je mee om vanaf Zijn perspectief naar bepaalde situaties te kijken. Het is daarom goed om in gebed je focus op God te leggen. Benoem wie Hij is en dat Hij alles in Zijn hand heeft. Vraag welke rol Hij voor jou in die bepaalde situatie heeft weggelegd. Laat God echt God zijn in je leven en stel je afhankelijk van Hem op. Word rustig en weet dat ik God ben (Psalm 46:11, HTB).

Gebed is een goede gewoonte die we mogen ontwikkelen. Het gaat soms stapje voor stapje. Eis niet gelijk zoveel van jezelf. Stil worden, aan Hem denken en wachten tot je Zijn aanwezigheid (rust en vrede) ervaart is al een eerste goede stap. Van daaruit mag je een krachtig gebedsleven verder ontwikkelen.

Aan de slag!

Zoek een rustig plekje, sluit je ogen en bedenk dat je voor Gods troon bent.

Geniet van het zijn in de aanwezigheid van jouw Maker, zoals Hij geniet van jouw aanwezigheid als je komt voor Zijn troon. Wees stil. Laat God echt God zijn. Begin allereerst met Hem te prijzen om wie Hij is en laat je vullen met Zijn liefde voor jou. Laat je niet ontmoedigen als je Gods aanwezigheid nog niet ervaart, houd vol en probeer het morgen weer.

Deel deze overdenking

  1. Jacqueline schreef:

    Mooi!! Zo mooi te weten dat als wij God zoeken Hij er al lang is, staat te wachten met Zijn armen wijd open om ons liefdevol te ontvangen, te vullen met precies wat we nodig hebben! Dank je wel lieve Carola voor al deze bemoedigende woorden Gods Zegen voor jou en alle vrouwen die dit lezen, je bent geliefd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap