Er zijn geen woorden voor

23

feb

Dorine

Vanochtend kwam ik op mijn werk en werd met een schok bepaald bij de heftige gebeurtenis van afgelopen week. Een moeder van twee meiden die bij mij op school hebben gezeten, is plotseling overleden. Collega’s en wat moeders hebben een gedenktafel ingericht in de hal. Een mooie foto, tekeningen van andere moeders en kinderen van school, een schriftje waar je een herinnering, een wens of een gebed in kan opschrijven. Heel bijzonder, heel confronterend. Elke keer als ik mijn lokaal uit kom, die grenst aan de hal waar de gedenktafel staat, staan er ouders en collega’s te huilen en te praten. Het verlies van een kennis, een vriendin een moeder. Er zijn geen woorden voor…

“Jezus vroeg: ‘Waar hebben jullie hem begraven?’ Zei zeiden tegen hem: ‘Heer, komt u maar kijken.’ Jezus huilde. De Joden zeiden: ‘kijk eens hoeveel Hij van hem hield!”

(Johannes 11:34-35)

Deze tekst is zo bemoedigend. Jezus was een mens, een mens zoals jij en ik. Hij liep op deze wereld en had ook vrienden gemaakt. Lazarus en zijn zussen Martha en Maria waren bijzonder goede vrienden van Hem. Jezus wist dat Lazarus zou overlijden, en Hij wist dat God Lazarus weer zou opwekken uit de dood.

Maar toch voelde Jezus het verdriet van verlies en huilde. Je mag verdrietig zijn en huilen. Het is goed om te huilen, ook al weet je dat degene van wie je houdt op een goede plek is. Maar wat nu als degene van wie je houdt niet gelooft in onze God?

De overleden moeder is een Turkse Moslima. Een andere Turkse vrouw vertelde dat na het overlijden van een Moslim er een bijeenkomst is in de moskee om voor de overledene te bidden. Ze vragen aan Allah of de overledene een goed plekje mag krijgen in het hiernamaals. Wanneer een moslim langs een begraafplaats komt, dan zal die een gebed uitspreken voor een goed plekje voor de overledenen in het hiernamaals.

Onze katholieke broers en zussen kennen ook het bidden voor de overledenen. Ze steken een kaarsje aan en bidden dat de overledene van het vagevuur mag overgaan naar de hemel. Wij kennen dit gebruik niet. In de Bijbel zijn er ook geen gebeden voor de overledenen te vinden. En toch bid ik vaak voor iemand die overleden is. Voor deze vrouw was mijn gebed:

Vader in de hemel, U bent een rechtvaardige God. U kent haar leven, U kent haar volkomen. Mag haar ziel in uw rechtvaardige handen zijn.

Wat we kunnen doen voor de mensen om ons heen die niet in God geloven, is bidden. Bid dat ze God mogen leren kennen als hun eigen God en Vader. We mogen erop vertrouwen dat God met ze aan het werk is, want wij hebben een Goede en Geduldige God.

Sommige van jullie denken dat de Heer vergeet te doen wat Hij heeft beloofd (terug te komen). Maar dat is niet zo. Nee, Hij wacht en stelt het uit omdat Hij geduld heeft met ons. Want Hij wil niet dat er mensen verloren zullen gaan. Hij wil dat alle mensen in Hem zullen gaan geloven en zullen gaan leven zoals Hij het wil.

(2 Petrus 3:9)

Aan de slag!
Dit is een verdrietig en moeilijk onderwerp,  maar soms is het goed om juist bij deze moeilijke en verdrietige dingen stil te staan. Als je een rustig moment hebt vandaag, denk dan eens na over de mensen die je al verloren hebt in je leven en leg ze allemaal in Gods rechtvaardige handen. Bid voor de mensen om je heen die God nog niet kennen, vraag aan God hoe je ze kan benaderen zodat ze Hem leren kennen.

Deel deze overdenking

 1. Isabella schreef:

  Heel mooi.

  “Turn your eyes upon Jesus”

 2. Elise schreef:

  Dat er mensen verloren gaan. Dat ik ze verloren laat gaan, omdat ik niet aan iedereen het evangelie vertel. Ik worstel daar erg mee.
  Ik bid veel voor ze.
  Mooie overdenking. Mijn zwager zei laatst ook dat God een God van heel veel genade is. Dank!

  • Esther schreef:

   Die worsteling herken ik wel. Maar ooit zei iemand tegen me dat wij helemaal niemand kunnen bekeren. Dat kan alleen God. Je mag getuigen op de plaats waar God je gesteld heeft, maar God is niet van jou afhankelijk om iemand te bekeren. Dat geeft zo’n rust! 🙂

  • Dorine schreef:

   Hoi Elise en Esther,
   Mooi wat je schrijft Elise, je deelt Gods hart hierin. Ook Hij wil niet dat er ook maar iemand verloren gaat! (2 Petrus 3:9)
   Esther je schrijft het heel mooi, je mag op de plek waar je bent een getuige zijn.
   Met je woorden, maar ook met je daden. Dat is wat je kan doen en dan moet je het in Gods handen leggen. Wij kunnen inderdaad niemand bekeren, het is de keus van iemand zelf en God werkt aan de harten van deze mensen.
   God bless

 3. Noémi schreef:

  Dankjewel Dorine <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap