Hoe meer je je richt op Hem, hoe meer je wordt wie je bent

22

feb

Carmen

Hoe vaak heb je in de spiegel gekeken en gedacht; ‘Wie ben ik nou eigenlijk? Wat kan ik nou eigenlijk?’ Heb jij je ooit schuldig gevoeld dat je weer de fout in bent gegaan? Heb je ooit gedacht dat ‘het nooit gaat lukken om…’? Je bent helemaal niet zo mooi, en al helemaal niet zo waardevol. Diep van binnen ben je door en door slecht. Je ware aard is toch zondig, of niet dan? Mensen blijven zeggen dat je mooi bent zoals je bent en dat je waardevol bent. Op het moment dat je door een periode van verdriet, depressie of strijd heen gaat weet je wel beter. Eigenlijk doe je zo ontzettend veel fout. Zo. Ontzettend. Veel.

Deze blog is een wake-up call. Niet zo’n stomme van ‘Hollands Next Top Model’ om minder koekjes te gaan eten, maar zo eentje die ervoor zorgt dat je je gaat realiseren wie jij werkelijk bent/kunt zijn. Het zit namelijk zo:

Het Koninkrijk van God lijkt ook op een koopman die mooie parels zocht. Op een dag vond hij een prachtige, dure parel. Hij ging naar huis, verkocht alles wat hij had en kocht die parel.
(Mattheüs 13:45, 46)

Even terug naar je zelfbeeld. Jij weet hoeveel fouten je maakt en jij weet hoe vaak je faalt. Jij ziet al je onzekerheden, worstelingen en identiteitscrisissen. Je wordt elke dag geconfronteerd met jezelf, dat is bijna niet te ontkomen. Afwijzing van anderen en het vergelijken met anderen maakt het niet gemakkelijker.

Je ziet wie jij bent in deze wereld.

Zie je ook wie jij bent in het Koninkrijk van God? Toen Jezus aan het kruis stierf voor ons, om ons te redden, was zijn bedoeling niet om jou te laten leven met een hart van steen. Hij gaf je een hart van vlees en bloed op het moment dat je koos om in Hem te geloven en Hem te volgen. Wie jij werkelijk bent, is een dochter in Gods Koninkrijk. Daarom komt jouw persoonlijkheid en identiteit pas écht tot haar recht als je durft te leven in Gods Koninkrijk. Het voelt tegenstrijdig, maar hoe meer jij je richt op God en Zijn Koninkrijk, hoe meer je jezelf wordt. Hoe meer jij je richt op Hem, hoe meer je wordt wie je bent.

Er is dus een plek waar je de vrouw wordt die God gemaakt heeft: Gods Koninkrijk. Er is ook een plek waar je leugens voor waarheid aanziet, goed voor kwaad en vrijheid voor gevangenschap. Dat is de wereld waar we nu in leven. Toch voelt de wereld aan als een vrij speelveld om te leren, te ervaren, te experimenteren en te doen wat je wilt. Gods Koninkrijk wordt gezien als een eentonige plek waarin je naar de kerk moet en psalmen moet zingen.

Het Koninkrijk van God wordt door de wereld afgespiegeld als een afgebakend sektarisch gebied waarin er veel te veel niet mag.

Het tegendeel is waar. Het moment dat je besloot Jezus te volgen, ontving je een hart van vlees en bloed en stapte je het Koninkrijk van God binnen. Je bent op een plek waar je de vrouw wordt die God je gemaakt heeft. Je bent op een plek waar je ‘als een parel bent’.

Waarom blijft het dan zo moeilijk om jezelf te accepteren en blijf je handelen op een manier die bij de wereld hoort?

We worden nog steeds verleid en voorgelogen, we leven nog steeds in een wereld die vergiftigd is met die leugens en pijn. Aanklacht zal elke dag aanwezig zijn, maar het ligt aan jouw hart of jij je erdoor laat beïnvloeden. Het ligt aan jouw keuze voor het licht of het duister. Die vrije wil die God ons heeft gegeven, die heb je nog steeds! Aan jou de keuze om voor het Koninkrijk te kiezen of voor de wereld.

Aan de slag!
Het is moeilijk om altijd verstandig te zijn. Dat voelt als een continue stroom van saaie keuzes, maar dat zijn ze dus niet. Het gaat er niet om dat je ‘verstandig’ probeert te zijn, het gaat erom dat je kiest aan wie jij jouw liefde geeft! Het is een leugen dat leven in Gods Koninkrijk niets anders oplevert dan een happy clappy leven vol regels. Het is werkelijkheid dat leven in Gods Koninkrijk je meer vreugde geeft dan elke andere plek op deze wereld. Je kunt jezelf leren kennen dóór God, maar de keuze is aan jou. Wat kies jij?

Deel deze overdenking

 1. Rebekka schreef:

  Wauw, sluit zo bij me aan! Thanks!

 2. Truus schreef:

  Zo zit het in elkaar!
  Mooi gezegd Carmen.
  Weet je als je Jezus toelaat in je leven dan komt Zijn vrede in je hart.Hij die zo van je houdt en Zijn leven gaf……
  Dat bid ik voor jullie allemaal!
  Een oud versje:
  Wandel maar stilletjes achter Hem aan,
  Achter de Heiland Hij wijst je de wegen,
  zijn die niet altijd zo lieflijk gelegen,
  wil ze toch gaan…Hij gaat vooraan(m’n oma zong dat)

 3. Esther schreef:

  Wauw! Dank je, dank God, voor deze mooie overdenking! Zo rijk om te leven voor Hem! Maar soms ook zo moeilijk om los te komen van alles van deze wereld..

  • Carmen schreef:

   Ja, daar heb je gelijk in. Dat is zo herkenbaar. De wereld zit ook vol met ontzettend leuke dingen en je bent continu daarmee bezig. Best lastig om elke dag bewust voor Hem te kiezen. Maar met Zijn Geest kunnen we dit!

 4. Truus schreef:

  Dat is ook zo hoor Carmen, dat merk ik zelf ook.
  Soms kun je dan alleen zeggen: Heer het was weer niet goed,’t lukte niet.
  Maar dan………….
  zegt Hij…..
  kom maar bij mij
  Ik help je,Ik ondersteun jje……(jes.40)
  Fijn hè?

 5. Eva schreef:

  Wauw! Kan alleen maar zeggen dat precies komt het juiste moment! Hoe vaak probeert het kwaad ons niet te neer te drukken en vol te praten met leugens. Fijn om dan weer even herinnert te worden een prachtige parel te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap