Er is altijd, altijd, ALTIJD iets om dankbaar voor te zijn

23

jan

Gastblogger

Soms kun je zo vastzitten in wat niet gaat of wat anders zou kunnen. Het leven bestaat uit een hoop dingen die we niet begrijpen. We kunnen er niets aan veranderen en dat is gewoon irritant! Alles lijkt maakbaar maar schijn bedriegt. Als je niet oppast kom je in een negatieve spiraal en kun je nergens meer dankbaar voor zijn.

Ook ik had deze week even zo’n ondankbaar moment waarop ik alles heel oneerlijk, stom, irritant, lastig en onmogelijk vond. Je kunt je voorstellen wat er door me heen ging toen ik deze quote ergens las “Er is altijd, altijd, altijd iets om dankbaar voor te zijn”. BAM! Duidelijke taal! Blijkbaar hebben we het af en toe nodig om wakker geschud te worden. Je vergeet het gewoon om dankbaar te zijn, omdat heel veel dingen vanzelfsprekend lijken. Ik was deze week vooral dankbaar voor de ‘eye-opener’ waar ik niet omheen kon!

Waar gaat het nu eigenlijk om in het leven? Wat is onze focus? Elke dag heb je de keuze om te kijken naar wat goed of wat fout gaat. Het is niet iets wat je overkomt, je kunt daar zelf voor kiezen. Dat heeft oefening nodig en er komt een moment waarop het vanzelf gaat. Je kunt dan niet anders dan positief zijn. Dat is tof! Dat wil ik ook.

Weet je dat het ook nog eens Gods wil is om dankbaar te zijn? Niet zomaar gewoon voor de fun. Nee, omdat Hij van ons houdt en weet wat het beste voor ons is. Als we hele dagen lopen te sikkeneuren worden we daar niet beter van en zien we ook geen dingen meer waar we WEL dankbaar voor kunnen zijn. We worden mensen die alleen maar op ons zelf gericht zijn. We staan niet meer open voor anderen en waar God ons voor wil gebruiken.

“Wees altijd blij. Bid zonder ophouden. Dank God altijd, wát er ook gebeurt. Want dat is wat God van jullie wil nu jullie bij Jezus Christus horen.”
(1 Tessalonicenzen 5:16-17)

Dankbaar zijn hoort bij een leven van aanbidding. God de eer geven in alles wat we doen en zeggen. Dit betekent natuurlijk niet dat je maar doet alsof er niets aan de hand is en dat alles peis en vree gaat. Het heeft geen zin om nare, vervelende en moeilijke dingen te negeren en maar te doen alsof. Het gaat meer om de manier waarop je met de dingen in het leven omgaat. Ga je altijd uit van het slechte? En verwacht je dat er alleen maar nare dingen op jouw pad komen? Leef je vanuit je eigen kracht? Of leef je vanuit Gods kracht en Zijn hoop voor jouw leven?

Het leuke is dat als je anderen hoort zeggen waar ze dankbaar voor zijn, dat je zelf daar ook mee aan de slag wilt gaan. Het werkt heel opbouwend en motiverend. Laten we elkaar helpen om dankbaar te zijn en uit te spreken waar we dankbaar voor zijn. Het gaat niet altijd om de grote wonderbaarlijke dingen. Juist die kleine vanzelfsprekende dingen die er in overvloed zijn! 

Aan de slag!
Ik wil je uitdagen om deze week elke dag een lijstje met dingen te maken waar je dankbaar voor bent. Dit kun je bijvoorbeeld doen voordat je naar bed gaat. Heel bewust de dag doornemen en alle mooie, goede, fijne, etc. dingen opschrijven. Je zult verbaasd zijn over hoeveel dingen er uiteindelijk op je lijstje staan.

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfsters Esther. Esther geniet van de vrijheid die God geeft en ze ziet het leven als een groot avontuur samen met Hem. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je Esther hoort lachen. Samen met haar man biedt ze een thuis voor pleegkids. Ze lacht van chocola, muziek, verse bloemen, kaartjes schrijven en gelukkige mensen. Esther vindt een autorit dé perfecte uitkomst voor een last minute nagellaksessie.

Deel deze overdenking

 1. Petra schreef:

  Ik ben dankbaar voor deze blog 😉 Fijne gezegende dag!

 2. Marike schreef:

  Mooi geschreven Esther!! Ik doe dit al en je wordt je echt bewust hoe goed je het hebt en dat is echt genieten.Zoveel gouden momenten op een dag✨

 3. Jeleen schreef:

  Mooie blog, bedankt!
  Boekentip bij dit onderwerp is Duizendmaal dank, van Ann Voskamp, erg motiverend om (proberen) te leven uit dankbaarheid 🙂

 4. Gert-Jan schreef:

  Ik heb zelfs op 31 december 2016 een groepsapp opgericht waarin ik en een stuk of 30 vrienden van me in een jaar tijd 10.000 redenen tot dankbaarheid naar elkaar toe gaan appen! Daar kwam dit artikel voorbij (als reden 811 om precies te zijn) en dus reageer ik even! 🙂

  Voor de mensen die het ook leuk lijken: vraag een paar vrienden en appze in een jaar tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap