Als je vertrouwt, groei je vanzelf

25

jan

Carmen

Er wordt je misschien maar al te vaak verteld dat je je niet druk moet maken en dat alles goedkomt. Maar soms voelt het gewoon alsof je vast zit. Soms voelt het gewoon alsof je wakker wordt in een woestijn waarin de zon genadeloos brandt. Wat zou het geweldig zijn als je je iedere dag nergens zorgen over maakte, maar dat is bijna niet voor te stellen. Iedere dag opnieuw is er iets waar je aan moet denken, wat je niet los kan laten.


Maar als iemand op Mij vertrouwt, zal Ik goed voor hem zijn. Met hem zal het goed gaan. Hij lijkt op een boom die langs het water is geplant. Zijn wortels groeien tot aan de beek. Hij merkt de hitte niet eens. Zijn bladeren blijven altijd fris en groen. Als er een jaar geen regen valt, maakt hij zich geen zorgen. Er groeien altijd vruchten aan hem.
Jeremia 17:7-8

Altijd vrucht dragen. Altijd frisse en groene bladeren hebben. Nooit zorgen over hitte en droogte. Naast een bron van leven groeien.

Misschien denk je en nooit zo over na, maar deze boom heeft het allemaal wel heel goed voor elkaar. Altijd bloeien en vrucht dragen, terwijl je je nooit zorgen maakt, want het belangrijkste is er: Water. Het mooie van deze tekst is dat het niet echt om een boom gaat. Het gaat over jou.

Bij het lezen of bespreken van de tekst blijft het meestal bij; “Dit is een mooie tekst, daar kan ik een mooi knutselwerkje bij maken.” of “Altijd vrucht dragen, dat zou goed zijn!” “Niet voor mij weggelegd denk ik.” Het is kennelijk lastig voor ons om te begrijpen dat wij zoals deze boom kunnen zijn. Daar is de metafoor namelijk voor. Waarschijnlijk begrijpen we haar wel, maar blijft het daar vaak bij. Er staat geschreven dat iedereen die op God vertrouwt, goedheid van Hem terug kan verwachten. Daarna wordt dat vergeleken met een boom die altijd vrucht draagt en niet bang is voor droogte en hitte.

Die boom groeit langs water. Zijn wortels groeien tot aan de beek. Zijn bladeren zijn altijd fris en groen en hij draagt altijd vrucht. Hij merkt de hitte niet en als er geen regen is maakt hij zich geen zorgen.

Het water is een beeld voor de levensbron die God is. Jij bent de boom die leeft door Gods kracht. Jij draagt vrucht, jij bloeit altijd en jij maakt je nooit zorgen. Dat zou je misschien niet snel van jezelf zeggen. Maar… waarom eigenlijk niet?

Soms voelt het alsof je zonder de kracht van God leeft. Soms sta je stil. Soms lijkt het alsof je stil staat. Helemaal stil. Soms kan je het woord ‘soms’ vervangen door ‘vaak’.

Als we op God vertrouwen, schrijft Jeremia hier, zijn we zoals die boom. Je groeit vanzelf. Altijd op God vertrouwen is een ontzettend lastige uitdaging in je leven. Je zal je dan misschien minder zorgen maken, en altijd vrucht dragen, maar dat maakt op God vertrouwen niet gelijk makkelijker. Als iemand je vertelt om op hem/haar te vertrouwen, doe je dat alleen wanneer je die persoon ook vertrouwt.

Door Hem te leren kennen, wordt je uitgedaagd om op Hem te vertrouwen. Door op Hem te vertrouwen leer je Hem kennen. En dan wordt je zoals die boom. Niet meteen, niet langzaam, niet snel. Precies op tijd. Op Zijn tijd.

Want daardoor zul je lijken op een boom die aan het water is geplant, waar vruchten aan groeien als het daar de tijd voor is en waarvan de bladeren nooit verdrogen.
Je zal succes hebben bij alles wat je doet.
(Psalm 1:3)

Aan de slag!
Misschien is op God vertrouwen moeilijk voor je, misschien juist heel gemakkelijk. Misschien herken je jezelf wel in die boom die langs een bron van leven groeit en altijd vrucht draagt. Misschien ook helemaal niet. De tekst die aan Jeremia 17:7-8 vooraf gaat vertelt over de personen die niet op God vertrouwen, maar op mensen. Zij worden vergeleken met een boom, middenin de woestijn. Je ziet de tegenstelling denk ik wel. Op mensen vertrouwen is gemakkelijker en dichterbij je bed dan op een God die niet zichtbaar is. Denk eens na over waar je je nu zorgen over maakt in je leven. Zou je op God kunnen vertrouwen hierin? Wat houdt je op dit moment tegen om op God te vertrouwen?

God, ik dank u voor wie u bent. Zo ondoorgrondelijk en liefdevol als u bent, zo mooi heeft u mij gemaakt. Als ik als deze boom zou mogen zijn, zonder zorgen en dicht bij u, zou ik dat willen. Wilt u mij leren te vertrouwen op u. Wilt u mij brengen op een plek, waar ik u mag leren kennen op een manier die bij mij past. Zodat ik vrucht mag dragen op een manier die bij mij past. Zodat ik op u durf en kan vertrouwen. Dat bid ik in uw Heilige Naam.

Amen.

Deel deze overdenking

 1. Alies schreef:

  Fijne blog Carmen 🙂 precies wat ik nodig had om te lezen vandaag.

 2. Fay schreef:

  Dank je carmen voor je sterke metafoor! Dit bouwt!

 3. Martina schreef:

  Dit is net wat ik nodig heb…..

 4. Mirai schreef:

  Zo lastig, maar ook zo mooi. Bedankt!

 5. Edith schreef:

  Hee Carmen! Superleuk dat je dit doet!! ? Mooi stukje ook! Keep up the good work! ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap