Elkaar beschermen en liefhebben door goede raad

12

aug

Marie Tulin van Ekeren

Slingers met lampjes hulden de strandtent in een warme gloed. Op de achtergrond klonk livemuziek en met beide voeten in het zand deden mijn broer en ik een drankje. Hij had me spontaan meegenomen voor dit tripje, en ik voelde dat dat niet zomaar was. We kletsten en lachten en toen kwam het ter sprake… ‘Om heel eerlijk te zijn…’ begon hij voorzichtig, ‘is er wel iets waar ik me een beetje zorgen over maak.’ Het gesprek dat volgde deed me beseffen hoe helend het kan zijn wanneer mensen die het beste met je voor hebben je wijze raad geven. Bij het lezen van Spreuken 12 moest ik hier dan ook meteen aan denken. 

Dat bijzondere gesprek in de strandtent speelde zich af in de zomer van 2019. Nu, twee jaar later, waardeer ik de dappere poging van mijn broer om zijn zorgen met mij te uiten, nog steeds. Zijn woorden lieten me inzien dat het pad wat ik bewandelde ten koste ging van mijn geluk en mijn mentale welzijn. Om die reden kan de raad van een ander helend zijn! Het leven kent soms raadselachtige vraagstukken. Dingen waarvan je zegt: ‘Hoe ben ik hier ooit beland? Hoe moet het verder?’ Wat kan het dan fijn zijn om mensen om je heen te hebben die met je meeleven en die jou een goed leven willen zien leiden!

Het is wijs om naar de ander te luisteren

Graag denk ik met je na over de volgende verzen van Spreuken 12 (HSV), waarin het gaat over het luisteren naar raad van de mensen die ons omringen:

Wie vermaning liefheeft, heeft kennis lief, maar wie bestraffing haat, is onverstandig. (vers 1)

 De weg van de dwaas is juist in zijn eigen ogen, maar wie naar raad luistert, is wijs. (vers 15)

Uit deze verzen blijkt dus dat het volgens de Bijbel wijs is om naar de raad, of zelfs de vermaning, van een ander te luisteren. Wie alleen maar op eigen inzicht vertrouwt en dus alle vormen van advies van anderen verwerpt, wordt onverstandig genoemd.

Deze verzen riepen bij mij allereerst wel wat vragen op: Waarom is het volgens de Bijbel dan zo belangrijk om naar anderen te luisteren? We hebben toch in zekere zin een vrije wil en eigen keuzes? En moeten we dan zomaar alles aannemen van een ander, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn? Toen ik nadacht over Gods eigen karakter, en over zijn doel voor ons leven, kwamen er wat oplossingen voor deze vragen naar boven. 

De ander moet wel goede intenties hebben

Als we kijken naar Gods wil voor ons, namelijk dat wij het goede zoeken en niet het kwade (zie bijvoorbeeld Amos 4:15) dan denk ik dat ook de ander het goede met ons voor moet hebben. Het doel van raadgeven moet dan dus zijn om ons uit liefde te willen beschermen voor kwade dingen die ons aantasten. Dat is heel iets anders dan dat anderen ons een schuldgevoel aanpraten, dingen tegen ons zeggen vanuit egoïstische intenties, of dat anderen ons dwangmatig dingen opleggen.

Wanneer je weet dat iemand van je houdt en je daarom eerlijk wil wijzen op dingen die niet zo goed gaan in jouw leven, dan is het dus verstandig om hier acht op te slaan. Anderen zien soms wat situaties met jou doen, terwijl je dat zelf helemaal niet zo door hebt. Ze durven dan bijvoorbeeld te zeggen: ‘Hey, ik zie dat je minder vrolijk bent, hoe komt dat?’ of: ‘Ik zie dat alle taken die je op je neemt, teveel voor je lijken te zijn.’ Ook kunnen ze ons eerlijk op zonden wijzen in ons leven. Als het goed is doen zij dit omdat ze van je houden, en niet om jou een schuldgevoel aan te praten.

We kunnen elkaar met raad dus beschermen en liefhebben

Natuurlijk is het niet altijd fijn om van een ander te horen dat er iets niet helemaal fijn loopt in je leven. Iets wat je misschien zelf ook niet goedkeurt, valt een ander op, en dan is daar dat pijnlijke gesprek… Maar de Bijbel zegt dat het scherp houden van elkaar, vanuit een hart vol liefde, juist een hele goede en wijze zaak is. Op die manier kunnen gelovigen dit leven samen aan. Er is daarbij een wisselwerking tussen aan de ene kant onze eigen mening, verantwoordelijkheid en grenzen, en aan de andere kant het toelaten dat het perspectief van de ander een prachtige aanvulling op ons leven kan zijn.

En ook jij mag een ander aanspreken, en de ander ondersteunen met wijze raad!

Bedrog is in het hart van wie kwaad smeden, maar wie vrede aanraden, hebben blijdschap. (vers 20)

Wanneer jij iemand advies mag geven, mag bemoedigen en woorden van vrede mag spreken, dan geeft dat jou dus ook blijdschap! Vanuit liefde iets geven aan de ander. Iemand ondersteunen als hij of zij het moeilijk heeft. Jouw gaven en energie inzetten voor de ander. Daar worden we zelf ook gelukkig van, want dan dan leven we niet alleen voor onze weg.

Challenge!

Dan kruisen onze wegen elkaar en zoeken we elkaars welzijn en eeuwig behoud.  

  • Welke schat heb jij vandaag ontdekt?
  • Bedenk hierbij een challenge die je vandaag zelf of samen met iemand uitvoert. Check #spreukenchallenge op Instagram voor inspiratie van anderen en deel ook jouw challenge!

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Mooi Marie Tulin, maar soms ook moeilijk om te ontvangen en ook moeilijk om toe te passen! We zijn zo gauw ‘ geïrriteerd ‘ als iemand ons aanspreekt op wat we doen of wat we zeggen! Maar als je er vanuit gaat dat het uit liefde gebeurd, dan verandert dat! En heel eerlijk in eerste instantie vind ik het nooit fijn, maar als ik er over na ga denken dan landt het vaak! Mooi om er weer aan herinnert te worden! De houding waarmee je ontvangt is zó bepalend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap