Effe relativeren: wat doet er nou eigenlijk echt toe?

21

mei

Nathanja

Herken je het gevoel dat er plots wel heel veel dingen op je afkomen in het leven? Belangrijke keuzes op het gebied van werk of studie, zorgen over vriendschappen of familie. Het kan best wel eens zo zijn dat het leven je af en toe even aanvliegt. En juist op die momenten dat er een grote keuze voor je ligt, kan het helpen om ‘effe te relativeren’. Wat doet er nou eigenlijk echt toe?

Wat doet er echt toe?

Zelf denk ik nu bijvoorbeeld na over een baan na mijn studie. Best een grote stap. Soms kunnen de zorgen en twijfels over dit proces me aanvliegen, het voelt als een van de grootste keuzes die ik ooit ga maken en soms ga ik er mee naar bed en sta ik er weer mee op. Vorige week kreeg ik een openbaring: ik moet effe relativeren! God nodigt ons uit om uit te zoomen van onze eigen omstandigheden, omstandigheden die op dat moment ons leven kunnen beheersen. We mogen uitzoomen en kijken naar het grotere plaatje.

Wat doet er nou eigenlijk echt toe? Een baan is zeker belangrijk, maar hoe heerlijk is het om even met Hem te relativeren. Hij is God, Hij heeft de controle en Hij doet grote dingen op deze aarde waar wij onderdeel van mogen zijn. Tuurlijk, waar ik ga werken is zeker belangrijk. De keuze die jij misschien ook wel moet maken, is zeker belangrijk, maar vandaag mag je je ogen richten naar de dingen die boven zijn en niet enkel de aardse dingen van het hier en nu.

Lucht en leegte

Lucht en leegte, zegt Prediker, lucht en leegte, alles is leegte. Welk voordeel heeft de mens van alles wat hij heeft verworven, al zijn moeizaam gezwoeg onder de zon? Generaties gaan, generaties komen, maar de aarde blijft bestaan. De zon komt op, de zon gaat onder, en altijd snelt ze naar de plaats waar ze weer op zal gaan… Wat er was, zal er altijd weer zijn, wat er is gedaan zal altijd weer worden gedaan. Er is niets nieuws onder de zon.
– Prediker 1:1-5,9 (NBV)

Misschien klinken deze woorden van Prediker je nogal somber in de oren. Lucht en leegte, alles is lucht en leegte. Het kan het best vergeleken worden met het woord ‘damp’, het illustreert de vluchtigheid van het leven en hoe veel dingen buiten het bereik van ons mensen liggen. Het is geen uitspraak om je hopeloos te laten voelen, maar het relativeert wel dat we niet alles zelf in de hand hebben en dat alle dingen hier op aarde eindig zijn.

Komen en gaan

Generaties gaan en generaties komen. De zon komt op, de zon gaat onder. We lezen over de repeterende processen op aarde. God staat boven deze aardse processen, God staat boven de tijd, God staat boven jouw omstandigheden. En hoe overweldigend de situatie waarin jij je nu bevindt ook mag zijn, laat je vandaag bemoedigen door het feit dat deze dingen tijdelijk zijn. Dat wij ons mogen focussen op het grote verhaal dat God met deze aarde heeft, dat er dingen gaande zijn die onze eigen omstandigheden overstijgen.

De dingen van het koninkrijk doen er echt toe!

Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Want wat doet er nou echt toe? Het gevaar ligt hier dat het lijkt alsof God niet geeft om onze ‘kleine’ zorgen als een studiekeuze of zoektocht naar een huis. Hij is betrokken bij jou, je mag je zorgen bij Hem neerleggen. Maar vandaag is een uitnodiging om ff te relativeren. In Kolossenzen 3:2 staat: ‘Richt daarom uw gedachten op de dingen van de hemel en niet op die van de aarde.’

Wat er echt toe doet? De dingen van het koninkrijk: God liefhebben, je naaste liefhebben, jezelf liefhebben. En of je dat nu doet bij die ene baan of bij de andere baan, of misschien lukt het wel helemaal niet om een baan te vinden: zoek eerst het koninkrijk van God en wees bemoedigd door wat God doet op deze aarde en hoe Hij jou daarin wil gebruiken.

Aan de slag!

Schrijf drie punten op die op dit moment een centrale rol spelen in je leven en waar je je zorgen om maakt of kan maken. Leg deze dingen bewust neer bij de voeten van Jezus en durf ze daar te laten. Bid dat God je helpt om je ogen te verheffen van je eigen omstandigheden naar de hemel en dat Hij je mag laten inzien wat er voor Hem écht toe doet.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Nathanja, zó belangrijk om je focus op God en Jezus en Zijn Woord te leggen!

  Zoek eerst het koninkrijk van God EN al het andere zal u gegeven worden! Er staan zoveel beloftes in de Bijbel!

  Werp al je bekommernissen op Hem, WANT Hij zorgt voor jou! God zorgt al, niet pas als wij Hem bij ons leven en alle zaken die ons bezighouden betrekken, Hij doet het al, maar wil dolgraag betrokken zijn bij ons leven van alle dag! En dat geeft zoveel rust!

  In stilheid en vertrouwen zal uw sterkte zijn ( Jesaja 30 vers 15)

 2. LisaE schreef:

  Hoi,
  Mooie overdenking. Wat je zegt over keuzes en dat je daar soms in je hoofd drukker mee kan zijn dat met de kleine dingen zoals anderen en jezelf liefhebben. Mooie reminder. We mogen alles in Gods handen leggen, grote en kleine dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap