Een uitnodiging om te leven vanuit rust

22

okt

Marie Tulin van Ekeren

Het zijn eenvoudige woorden met een diepe betekenis. Het leven kan chaotisch aanvoelen. We kunnen allerlei verplichtingen hebben en het gevoel hebben dat we de tijd met geen mogelijkheid stil kunnen zetten. Ik weet het, dat kan ook niet. Maar wist je dat we als christen een enorm voorrecht hebben? Midden in de chaos, overweldigde gedachten of dagelijkse verantwoordelijkheden mogen we tóch leven vanuit rust.

We verlangen allemaal naar rust in ons leven. Kijk maar eens om je heen: er zijn schappen vol met zelfhulpboeken voor een meer relaxte en ‘no-nonsense’ levensstijl. Er zijn YouTube video’s over de ideale ochtendroutine en ‘ontspullen’ voor meer rust in ons hoofd. Als we willen, kunnen we yogaworkshops volgen of kleuren voor volwassenen, en ga zo maar door. Begrijp me niet verkeerd, zelf vind ik al die dingen ook heel erg leuk! En ontspannend, dat ook zeker. Maar zorgen ze er ten diepste voor dat wij echt leven vanuit rust?

Misschien herken jij het wel: ondanks al je pogingen om zo vredig mogelijk te leven, voel je je toch nog opgejaagd of overweldigd. Je probeert met alle energie die je hebt om alles in je leven te organiseren, te plannen, schoon te maken, en o, nog even te sporten en hobby’s uit te voeren. En dan toch, die stress die soms zo hoog oploopt door te weinig tijd, zorgen en een te lange to do-lijst. Leven vanuit rust? Ja, als ik deze taak heb afgerond misschien. Of wanneer de kinderen slapen.

In Psalm 62:2 (NBV) staat prachtig omschreven wat ons daadwerkelijk rust kan geven.

Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust,
van hem komt mijn redding.’

Alléén bij God. Vindt mijn ziel rust.

Ik hoop dat deze eenvoudige, maar rijke woorden jou mogen aanraken. Woorden die je bij je mag dragen bij alles wat er op jouw pad komt. In goede tijden weet je: ten diepste geeft aards geluk mij geen échte vrede, maar alleen God kan die bijzondere vrede geven. Hij alleen zorgt ervoor dat ik elke dag mag leven vanuit rust. In slechte tijden mag je bouwen en steunen op deze waarheid: wat er ook gebeurt, mijn ziel mag áltijd rusten bij God. En Hij is mijn redder!

Want weet je, het zijn niet onze exacte omstandigheden die onze gemoedstoestand hoeven te bepalen. Het zijn niet de taken die we wel of niet hebben gedaan, die ons een gevoel van vrede hoeven te bezorgen. Vaak voelt dat wel zo. Dan geven onze dagelijkse bezigheden een gevoel van waardigheid, of juist een gevoel van onwaardigheid. Maar zo hoeft het niet te zijn! De waarheid die vandaag in deze overdenking centraal staat, is dat God alleen ons een dankbaar, vreugdevol en vredig hart kan schenken, hoe onze omstandigheden er ook uit zien! Want alleen in God vindt onze ziel daadwerkelijk rust.

Wat houdt die rust dan in?

Welke rust wil God ons geven? En wat houdt het leven vanuit rust nu écht in? De diepste betekenis van de rust die God ons wil geven, is het feit dat we als christen mogen geloven dat God onze zonden wilde verzoenen aan het kruis van Golgotha. Dat zorgt voor een onwankelbare zekerheid dat we na dit leven zijn rust mogen ingaan (zie bijvoorbeeld Hebreeën 4:3a, HSV) en dat we ook na dit leven met Christus mogen zijn (zie bijvoorbeeld 1 Thessalonicenzen 4:14).

Daarnaast wil God ook elke dag voor jou zorgdragen. Het is waar dat de gevolgen van onze zonden nog elke dag realiteit zijn. We ontkomen niet aan ziekte, zorgen of lijden, maar in dat alles mogen we blijven hopen en steunen op onze Verlosser. Hij draagt zorg voor ons! Die wetenschap mag ons een diepe vrede geven, die ook doorwerkt in ons dagelijkse leven.

Wanneer we afhankelijk leven van God – van Hem komt mijn redding – dan wegen de aardse dingen ook minder zwaar. Dan hoeven we ons minder zorgen te maken, wat er ook op ons pad komt. Dan mogen we alles bij Hem neerleggen. Leven vanuit rust dus. Ook voor jou.

Aan de slag!

 • Het was een eenvoudige boodschap. Maar één die zo, zo belangrijk is in onze jachtige cultuur. Ik nodig je uit om eens een moment echt stil te zijn vandaag. Laat even alles rusten (letterlijk) en probeer eens gewoon te ‘zijn’. In de wetenschap dat Gods aanwezigheid genoeg is om diepe innerlijke rust te ervaren.

Deel deze overdenking

 1. Margreet schreef:

  Deze overdenking.. precies wat ik nodig had!

 2. Anoniem schreef:

  AMEN 🙏🏻

  Opwekking 717 Stil mijn ziel wees stil past er heel mooi bij!

 3. Tineke Austmann schreef:

  Eenvoudige boodschap beschrijf je,
  “Wel met de Grootste Inhoud”
  Allesomvattend
  Hem komt alle Eer toe

 4. Anoniem schreef:

  Moeilijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap