Ben jij een ‘God pleaser’?

21

okt

Irene Poot

Ik weet niet of je dit herkent, maar ik ben erg van het doelen stellen aan mezelf om mezelf te verbeteren. Merk ik dat ik de laatste tijd jaloers ben op anderen? De volgende dag hangt er een tekst op m’n deur ‘niet meer jaloers zijn’. Of ben ik vaak aan het roddelen over anderen, dan moet ik de volgende dag liefdevoller van mezelf zijn. Dit doe ik, omdat ik graag wil zijn zoals God wil dat ik ben. Ik wil graag al het goede wat Hij is ook uitstralen en zijn. Totdat opeens mijn hele deur vol hing met zelfverbetering-doelen. Toen dacht ik bij mezelf: misschien hoef je niet zo hard je best te doen…

Ik weet niet of je dit herkent. Dat je graag wil zijn zoals God je heeft bedoeld, waardoor je altijd heel hard je best doet om zo te worden. Ik hoor wel eens mensen zeggen: ‘ik ben echt een people pleaser’ oftewel iemand die altijd hard zijn of haar best doet om te zorgen dat anderen het naar hun zin hebben en krijgen wat ze willen. Maar is er ook zoiets als een ‘God pleaser’, dat we heel hard ons best doen om maar te voldoen aan wat wij denken dat God van ons verwacht?

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het erg vermoeiend is om altijd maar weer jezelf proberen te verbeteren en vaak lukt het ook niet. Maar dat komt ook omdat je zelf heel hard je best doet. Je probeert het zelf op te lossen en beter te doen. Ik kan je vertellen dat het helemaal niet nodig is om zo hard je best te doen om God te ‘pleasen’. Waarom niet? Omdat we alleen door Gods genade, die we voor niets krijgen, het beter kunnen doen.

Niet zelf, maar door de genade van God

Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God, en worden om niets gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus. Hem heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed. (…) Wij komen dus tot de slotsom dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt zonder werken van de wet.
– Romeinen 3: 23-25, 28 (HSV)

In dit stuk komt Paulus tot de conclusie dat we niet door ‘de werken van de wet’ Gods genade krijgen, maar door het geloof in God, omdat Jezus voor onze zonden is gestorven. In die tijd hadden de Joden namelijk een hele uitgebreide wet, vol regels over hoe ze zouden moeten leven. Dit ging van de manier waarop je eten moest bereiden tot de manier waarop je met anderen moest omgaan. De Joden waren dus eigenlijk continu bezig om allemaal regels te volgen en hun best te doen om te leven zoals God van hen vroeg. Maar Paulus zegt hier dat ze niet door deze ‘werken’ Gods genade krijgen, maar door geloof.

En zo is het ook voor ons. We hoeven niet keihard te werken om te leven zoals God van ons vraagt, want als we geloven, dan hebben we zijn genade die dit uitwerkt. God weet dat we niet vanuit onszelf een ‘perfect’ mens kunnen worden, dus dat verwacht Hij ook niet. Daarom geeft God uit genade zijn Heilige Geest.

Niet zelf, maar door de Heilige Geest

Maar wat nou als er wel bepaalde dingen in jouw leven zijn waarvan je weet dat die niet goed zijn en die je graag zou willen veranderen? Hoe zou je dan kunnen groeien, zonder zelf heel hard er aan te trekken? In de Bijbel staat bijvoorbeeld al een opsomming van negatieve dingen die je zou moeten ontwijken en positieve eigenschappen die er tegenover staan.

Het is bekend wat de werken van het vlees zijn, namelijk overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke; waarvan ik u voorzeg, zoals ik ook al eerder gezegd heb, dat wie zulke dingen doen, het Koninkrijk van God niet zullen beërven. De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.
– Galaten 5: 19-22 (HSV)

In dit stuk staat eigenlijk gelijk ook al het antwoord hoe je kunt groeien in deze mooie eigenschappen: door de Heilige Geest. Dus niet door zelf je deur vol te hangen met doelen of elke dag tegen jezelf te zeggen ‘vandaag ga je meer geduld hebben’ of ‘vandaag mag je niet meer roddelen over die collega’. Maar juist in de vrede dat je door Gods genade en met hulp van zijn Heilige Geest mag groeien tot de vrouw die God heeft bedoeld.

Maar ik zeg: Wandel door de Geest en u zult zeker de begeerte van het vlees niet volbrengen. Want het vlees begeert tegen de Geest in, en de Geest tegen het vlees in; en die staan tegenover elkaar, zodat u niet doet wat u zou willen.
– Galaten 5: 16-17 (HSV)

Je hoeft niet zo hard je best te doen

Het enige wat je moet doen is dus geloven en vragen om de Heilige Geest en je door Hem laten leiden. Ik merk bijvoorbeeld zelf vaak dat als ik meer tijd neem voor God, vaker bid of Bijbel lees, ik automatisch liefdevoller met anderen om ga. Dan hoef ik helemaal niet meer zo hard te proberen niet jaloers meer te zijn of me niet meer te ergeren aan die ene persoon. Dan gaat het gewoon als vanzelf – hoe ontspannen is dat!

En dat gun ik jou ook! Dat je niet meer zo hard je best hoeft te doen om God te ‘pleasen’, maar dat je mag geloven dat je Gods genade hebt gekregen. Dat je tijd met Hem mag doorbrengen en zo automatisch iets van Hem mag uitstralen. Dus geloof en wandel met de Geest! Dan ga ik even mijn zelfverbetering-doelen van mijn deur halen.

Aan de slag

  • Ben jij een God ‘pleaser’? Vraag aan God of Hij je de Heilige Geest wil geven en je wil helpen om met de Geest te wandelen, zodat je niet meer zelf zo hard je best hoeft te doen.

Vind je dit interessant? Kijk dan ook eens deze preek.

Deel deze overdenking

  1. Willemieke schreef:

    Heel herkenbaar, vooral dat ik mijzelf van alles opleg en dan als alles oké is dat ik dan pas bij God mag komen. Maar we mogen sowieso al bij God komen! Bedankt voor de reminder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap