Een portie hoop voor deze tijd

24

nov

Anne-Saar Kunz

“Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen, want Hij die de belofte heeft gedaan is trouw.” (Hebreeën 10:23) Ik vond het een parel van een bijbeltekst. Soms kan ik dat hebben bij teksten uit de Bijbel. Dat ik iets lees en denk: dat wil ik hebben, dat wil ik ten diepste voelen en laat dit mijn enige troost zijn. In las onlangs deze tekst en dacht, laat – juist in deze tijd van grote veranderingen, steeds groeiende polarisatie en maatschappelijke onrust – dit ons blijvend achtervolgen. Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen, want Hij die de belofte heeft gedaan is trouw.

Ik dacht, laten we het soms maar gewoon tegen elkaar zeggen. Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen, want Hij die de belofte heeft gedaan is trouw. Soms hebben we die aansporing nodig, soms moet het even gezegd worden. Want hoe houdt hoop in deze tijd? Juist nu wordt er veel van ons gevraagd, we zitten midden in het winterseizoen en zijn druk zijn met ons alledaagse leven. Juist dan is het goed om dit voor ogen te houden. Want juist temidden van alle druk en vragen en zorgen van deze tijden mogen we geloven én belijden dat er meer is.

Paulus, de schrijver van deze brief, spoort de gemeente van de Hebreeën aan. Eerst spoort hij hen al aan om tot God te komen met geloof (vers 22). Daarna roept hij de gemeente om op de belijdenis van de hoop vast te houden. Paulus gebruikt hier de wij-vorm. Het blijft niet individueel, het mag iets van ons allemaal zijn. De schrijver sluit zichzelf erbij in. Laten we de hoop onwankelbaar vasthouden.

Hoopvolle mensen

Ik las pas ergens: ‘Christenen zijn hoopvolle mensen.’ Ik hoop dat we als hoopvolle mensen ook echt iets uit mogen dragen. In verwachting en ontspanning. Want alles wat er gebeurt, heeft niet het laatste woord. Er is hoop. Ik bid je toe dat je temidden van alles God als enige hoop kent. In Hem is er hoop! Hij blijft vandaag en morgen dezelfde. We hoeven het niet ergens anders te zoeken, Hij was er eerst. In de trouw van God, dat is het tweede gedeelte van onze tekst, daar vindt de hoop zijn oorsprong. Door de hele Bijbel heen zien en lezen we over de trouw van God. Hij die u roept is trouw en doet zijn belofte gestand (1 Thessalonicenzen 5: 24).

Laten we dus zonder te wankelen vasthouden aan die hoop. Zonder te wankelen, het laat wat mij betreft een bepaalde stevigheid zien. Je moet het wel vasthouden, want je bent het zomaar kwijt. Hoe herkenbaar is dat niet, het leven vliegt zo aan ons voorbij en voor je het weet leef je een dag zonder de hoop.

Paulus roept ons vandaag op om die belijdenis van de hoop vast te houden. En we mogen dat doen omdat we vertrouwen op de God die trouw is. Die deze wereld in zijn hand heeft – hoe ingewikkeld ook.

Aan de slag!

We krijgen de opdracht mee om zonder wankelen vast te houden aan de hoop. Is dat altijd makkelijk? Nee. En toch, en dat is, denk ik, de ‘en-toch’ van het evangelie. Omdat we weten dat God trouw is en dat Hij zorgt hoeven we niet te wankelen.

Belijd je het mee? Soms helpt het mij om heel specifiek over de trouw van God te zingen, om zo te beseffen wie God is, wat Hij gedaan heeft en zal doen.

Uw zachte stem leidde mij door al mijn dalen.

U was dichtbij, in mijn donkerste nacht.

Heer, ik ken U als een Vader.

Ik ken U als een vriend.

Ik leef met U, in de goedheid van God.

Al heel mijn leven bent U trouw Heer.

Al heel mijn leven U goed, zo goed!

Zolang U adem aan mij geeft, Heer,

Zing ik steeds van de goedheid van God.

Deel deze overdenking

  1. Margien mulder schreef:

    Dank voor deze bemoedigende woorden. Dat hebben we in deze tijd hard nodig.

    Hier past het lied bij
    Er is een toekomst vol van Hoop!!

  2. Gepke schreef:

    Ik heb net voor het eerst een podcast van jullie geluisterd. Ik heb erg last van angst de laatste tijd. En vandaag was niet een goeie dag maar dankzei jullie podcast heb ik weer hoop. Blijf doorgaan met wat jullie doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap