Een minigids voor het leven

01

mrt

Anne-Saar Kunz

Hoe moet je leven als christen? Hoe moet je leven in deze wereld die van alle kanten aan ons trekt? Het werd aan mij gevraagd, toen ik via Instagram vroeg of er nog thema’s waren waar ik over kon schrijven voor Zij Lacht. En toen ik Spreuken 3 las, dacht ik: ‘Maar dit is een mooi antwoord op deze vraag!’ In Spreuken 3 staat namelijk zoveel moois, en het is ook zó toepasbaar op het leven van vandaag de dag. Lees je met me mee?  

Een minigids voor het leven als een christen, zo noemt Tim Keller Spreuken 3. Ik werd erdoor bemoedigd, en hopelijk jij ook. Waar je ook bent en hoe je leven er ook uitziet. Voordat we verder gaan, lees ik eerst graag met je Spreuken 3 vers 1 tot en met 10. Spreuken is samen met de Bijbelboeken Job en Prediker onderdeel van de wijsheidsliteratuur. Hoe ziet het goede leven eruit? En hoe kunnen we zo leven als christen?  

Mijn zoon, vergeet mijn lessen niet, houd in je hart mijn richtlijnen vast. Ze vermeerderen de dagen van je leven, geven je vele jaren van geluk. Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. God en de mensen zullen je genegen zijn en je zult waardering ondervinden. Vertrouw op de HEERE met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg. Wees niet eigenzinnig, maar heb ontzag voor de HEERE en ga het kwaad uit de weg. Het zal je sterken als een medicijn, het verkwikt je lichaam. Eer de HEERE met al je rijkdom, met het beste van de oogst. Graan zal je voorraadschuren vullen, je kuipen lopen over van wijn.
– Spreuken 3: 1-10 (NBV)  

Steunen op God met je hart en verstand    

In Spreuken wordt de oproep gedaan om met je hele hart op God te vertrouwen. Dat is je leven in Gods handen leggen en erop vertrouwen dat Hij voor je zorgt. In hoeverre vertrouw je God echt in je leven? Durf je je aan Hem over te geven? Waar maak jij je op dit moment zorgen over in je leven? Hoe geef je dat aan God? Kom bij Hem met al je zorgen, je verlangens en je hoop. Stort voor Hem uit je hele hart en vertrouw dat Hij aanwezig is, ook al zie je op het moment niets van Hem.  

Spreuken benoemt dat wijsheid alleen bij God te vinden is en dat alle wijsheid bij Hem vandaan komt. Dat betekent dus dat we moeten steunen op het inzicht van God, en niet op ons eigen inzicht. Waar ga jij naar toe als je vragen hebt, blijf je zelf malen of zoek je je wijsheid bij God? In zijn Woord? Steun op je eigen inzicht niet, maar zoek je wijsheid bij God. De belofte die dan waar wordt voor je, is wat in de tekst staat. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg!  

Steunen op God met je bezit  

Eer de Heere met al je rijkdom, met het beste van de oogst. Graan zal je voorraadschuren vullen, je kuipen lopen over van wijn.
In dit vers wordt gesproken over het delen van je bezittingen: geef aan God. Spreuken maakt ons ervan bewust dat wat we hebben ontvangen niet van onszelf is. Waarom werk je? Werk je voor je vakanties, voor je leuke uitjes of werk je ook om dat wat je ontvangt te delen met mensen? Wees bewust dat je met het bezit dat je hebt, God de eer moet geven. Zo kunnen we God én onze naaste dienen.  

Aan de slag!  

Hoe moet je leven als christen? Spreuken geeft een in hoofdstuk 3 een praktisch antwoord. Vergeet mijn lessen niet, houd in je hart mijn richtlijnen vast. (Spreuken 3: 1, NBV)
Hierin zit een concrete opdracht voor ons allemaal. Hoe kunnen we die lessen in ons hoofd en hart vasthouden? Door het in eerste instantie niet te vergeten. Wil je de richtlijnen van God niet vergeten? Leer de tekst van Spreuken 3 vers 6 uit je hoofd.  

Vertrouw op de HEERE met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. 
Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.

Naar: Spreukendagboek, Tim Keller

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap