Weet jij dat je een kind van God bent?

01

feb

Mandy

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Een mooie, jonge vrouw? Of zie je allerlei oneffenheden? Een kapsel dat het nét niet is? Een lichaam dat wat pondjes kwijt kan? En zie je ook iets van je identiteit? Wie je bént? Zie je een kind van God? Of zie je iemand met een schuld bij Hem?

Dat zijn een héle hoop vragen, I know. Maar wat jij ziet is allesbepalend. Wat jouw zelfbeeld is, bepaalt hoe jij je gedraagt. Of je je als één van Gods erfgenamen gedraagt, om met Romeinen 8 te spreken.

Iedereen die door Gods Geest wordt geleid, is een kind van God. Want jullie hebben geen geest gekregen die bange slaven van jullie maakt. Maar jullie hebben Gods Geest gekregen. Hij maakt jullie tot kinderen van God. Door Gods Geest noemen we Hem vol vertrouwen: “Lieve Vader!” Gods Geest die in ons is, laat onze eigen geest weten dat we kinderen van God zijn. En omdat we Gods kinderen zijn, erven we ook. We erven hetzelfde van God als Jezus Christus. Net als Jezus moeten we veel lijden. Daarom geeft God ons ook dezelfde heerlijke hemelse dingen als Hij Jezus gegeven heeft. En ik weet zeker dat de heerlijke dingen die God ons geeft, alles goedmaken wat we nu moeten lijden. (Romeinen 8:14-18, BasisBijbel)

Hoe jij God ziet, bepaalt veelal hoe je je ten opzichte van Hem en anderen gedraagt. Het maakt namelijk álle verschil of je Hem ziet als deurwaarder die je openstaande schuld incasseert of als liefdevolle vader die je heeft opgenomen in zijn gezin. Het ene creëert heel veel angst en schuldgevoelens, het andere juist liefde en waarde. En wat het creëert, straal je uit.

Door zijn Geest zijn we kind van God

Als je het gevoel hebt dat God met een deurwaarderskoffertje voor je deur staat, dan is deze tekst voor jou. Als we Gods Geest hebben, zijn we namelijk zijn kinderen, hebben we net gelezen. Die Geest zorgt ervoor dat we niet bang voor Hem zijn, maar dat we Hem aanspreken met ‘Vader’! Het zegt genoeg dat die tegenstelling in één zin staat. Voor een vader hoor je niet bang te zijn; daar hoor je je geborgen en veilig te voelen.

Misschien is dit een gevoelig punt, omdat je eigen, aardse vader zo’n voorbeeld nooit heeft gesteld of heeft kunnen stellen. Ik hoop dat je weet dat waar aardse vaders afwezig zijn, de mist in gaan of ronduit verkeerd doen, God áltijd aanwezig is en de juiste kant opgaat. Altijd de juiste beslissingen neemt. Bij Hem ben je veilig, écht.

Schuldgevoelens? Weg ermee!

Kleed jij je in schuldgevoelens ten opzichte van God, of heb je een mantel van geborgenheid om je heen? Dikke kans dat die schuldgevoelens je niet onbekend zijn. Trek die jas in gedachten uit. Weg ermee. Het hoeft niet meer, van niemand! Die leugens zijn je ingefluisterd, maar je hebt de macht om ze weg te doen. Trek vervolgens de warme, dikke, zachte, grote, lichte jas aan die de kinderen van God mogen dragen. Hoe voel je je? Warm, geborgen, veilig? Voel je dat je waardevol bent en vrij bent om te leven? Houd dat gevoel vast (en aan!). Trek die jas elke dag aan. Hij zal niet te warm zijn in de zomer en niet te koud in de winter, hij is precies goed voor elk seizoen. Elk seizoen van het jaar en elk seizoen van het leven. Als jij weet dat je een kind van God bent ga je ieder seizoen met vertrouwen tegemoet. Hij is er, wát er ook gebeurt.

Je bent vrij om kind van God te zijn!

Daardoor kijk je heel anders naar de wereld om je heen én gedraag je je daarnaar. Je bent vrij. Vrij om kind van God te zijn en hiernaar te handelen. Vrij om Hem aan te roepen met ‘lieve Vader’ en tijd met Hem door te brengen, gewoon omdat je dat fijn vindt. Vrij van alle labels die je jezelf onnodig opplakt en vrij van de labels die je bij anderen opplakt. Vrij om jouw lieve Vader met anderen te delen.

Aan de slag!

Ga voor je spiegel staan en registreer wat er in je opkomt als je naar jezelf kijkt. Zonder daarover een oordeel te hebben. Zitten er woorden tussen die niet onder de noemer ‘kind van God’ vallen? Probeer ze te vervangen door woorden die hier wél bij passen. Vervang ‘niet goed genoeg’ door ‘van waarde’ en ‘verwaarloosd’ door ‘geliefd’, enzovoort. Als het je helpt, schrijf belangrijke woorden op je spiegel zodat je ze elke dag ziet. En trust me, op den duur vormen ze een onderdeel van je identiteit – als kind van God!

Deel deze overdenking

 1. Anne schreef:

  Bedankt! Heel mooi en bemoedigend 🙂

 2. Pieta schreef:

  Dag Mandy, ik worstel met deze dingen,! Wij mensen hebben toch niets in ons wat God deed besluiten om ons te redden?! Hij zelf is liefde, en wij niet! Wij door de zondeval van Adam en Eefje totaal verdorven toch en strafwaardig?! De hel !? Hoe kom ik dan in een blijde staat!?

  • Mandy schreef:

   Hoi Pieta, dat snap ik! En je hebt helemaal gelijk: we verdienen het uit onszelf niet om gered te worden. Maar dat is ook gelijk het goede nieuws: we kunnen en hoeven het niet zelf te doen. Jezus deed het voor ons. Hij is de reden dat we in een blijde staat mogen zijn. De reden dat we terug bij God mogen komen en Zijn kinderen mogen zijn. De reden dat we de bovenstaande tekst mogen geloven. Het is helemaal door Hem en niet door ons. Dankzij Hem mogen we verder kijken dan wat jij beschrijft, naar een toekomst mét Hem. Ik hoop dat je dit helpt!

 3. Leo schreef:

  Hoi Mandy,

  Ik herken er veel van. Ik had enorm last van dwang. Iets van “pas op dat je straks wel bijbelleest en bidt want anders ben je niets waard en ongehoorzaam.” Een soort patroondenken onder dwang en dat is niet van God, want dat is dat schuldkoffertje, hoe christelijk het ook lijkt. Deze gevoelens kunnen erg overheersend zijn, terwijl je weet dat ze niet van God zijn, want dit wordt gemotiveerd door angst. Dus verwissel ik de jassen meerdere keren per dag en het werkt!

  Mvg,
  Fleur (fictief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap