Gebogen, gebroken en opgericht

31

jan

Jacomien van Urk

God is betrokken bij ons leven. Hij werkt in en door ons. Hij spreekt door zijn Woord, door relaties, door de natuur en zoveel meer. Hij liet mij iets zien door een kaars. Een kaars?! Ja, echt, een kaars. Hoe kan dat zal je denken? Ik wil dit graag met je delen. Het verhaal van een kaars die gebogen, gebroken en weer opgericht wordt. Ik heb er foto’s van gemaakt om het ook beeldend voor je te maken.

Gebogen

Het begon allemaal met de zon. De warme stralen van de zon die naar binnen schenen. Die de kamer vervulden met licht. Die de kaars verwarmden. De warmte die ervoor zorgde dat de kaars zacht werd. Vanbinnen. De zachtheid die de kaars deed buigen. Buigen voor de zon. Buigen voor het licht. Wat een lessen schuilen hierin. Jezus is de Zon van de gerechtigheid, Hij is het Licht van de wereld, Hij is de Koning. Als Hij in ons leven komt met zijn licht en leven, dan gaan we voor Hem buigen. Dan gaan we Hem eren. Dan gaat het Licht ons laten zien wie we zijn. Dan ontdekken we dat er veel donkerheid vanbinnen is. Hardheid. Eigenwijsheid. Als Jezus met zijn licht in ons hart gaat schijnen, gaat Hij het zacht maken. Laat Hij ons buigen.

Maar voor allen die eerbied voor Mij hebben, zal de zon van de gerechtigheid opgaan en daar zal genezing van uitgaan, zoals van de stralen van de zon. Dan zult u naar buiten gaan en springen van vreugde als kalveren die in de wei worden losgelaten.”
(Maleachi 4:2, HTB)

Gebroken

De kaars stond daar maar en stond daar maar, gebogen. Zonder licht te geven. Zonder te schijnen. Nutteloos. Naar beneden gericht. Hij kwam niet tot zijn doel. Daar waar hij voor gemaakt was. Namelijk om licht te verspreiden. Voordat dat weer mogelijk werd, moest hij gebroken worden. Het kromme deel moest eraf gesneden worden, zodat hij weer rechtop kon staan. Het nutteloze deel moest eraf gesneden worden. Kun je voor jezelf al een les hieruit trekken? Hoe vaak zijn er geen obstakels in ons leven waardoor we niet meer het licht verspreiden? Hoe vaak gebeurt het niet dat we niet beantwoorden aan het doel waarvoor God ons heeft geschapen? Zijn we niet nog zoveel bezig met kijken naar onszelf? Onze eigen plannen aan het smeden. En dat kunnen hele mooie plannen zijn. Zelfs plannen waarmee we God willen eren, zijn wil willen doen. Maar dan wel op onze manier. Maar ben jij bereid om je helemaal over te geven aan God? Ook als dit betekent dat je gebroken wordt? Mag God in jouw leven aan het werk? Mag Hij al het nutteloze wegsnijden? Dat doet pijn. Dat geeft gebrokenheid. Maar met een doel! Een voorbeeld ter bemoediging, uit het boek van Henk Binnendijk, Het meesterwerk van God.

Als je in Rome komt, of Florence, kun je daar prachtige beeldhouwwerken zien van Michelangelo. In een levensbeschrijving over Michelangelo las ik dat iemand eens in zijn atelier kwam en hem vroeg: “Hoe doet u dat toch? Er staat een enorm blok marmer voor u en u gaat hakken en beitelen, zagen en polijsten en na een lange tijd staat er een levensecht paard voor u. Wat is toch uw geheim?” Michelangelo legde even zijn hamer en beitel neer, keek zijn gast glimlachend aan en zei: “Dat is toch niet zo moeilijk. Dat paard zit er gewoon in. Je moet alles weghakken wat niet paard is.”

God wil alles uit jouw leven weghakken wat niet Jezus is. Als je in Hem gelooft, woont Hij in jou. Jezus in jou is de garantie dat God zijn doel in jou bereikt. Het is Gods verlangen om Jezus in jou te zien. Is dat makkelijk? Nee. Helemaal niet. Jezus moest lijden. Jezus werd gebroken. Zodat hij ons leven kan geven. Zo wil God ook in jou werken. Hij breekt ons, om ons leven te delen, om ons leven vruchtbaar te laten zijn. Om het te vermenigvuldigen. Mooi hè. Ja, en moeilijk tegelijk. Maar God is erbij. Hij richt ons op zijn tijd ook weer op. Jezus verdroeg het lijden om de vreugde die voor Hem in het vooruitzicht lag.

Opgericht

Hij richt ons weer op met als doel dat we meer en meer licht gaan verspreiden. De kaars paste na het afsnijden van het kromme, nutteloze deel weer in de standaard. Hij kon weer aangestoken worden. Hij kon weer licht dragen. Licht verspreiden. Zo zal God ons ook weer oprichten nadat hij iets heeft weggehakt, gebroken. We mogen weer naar boven gericht worden. Daar waar Jezus aan de rechterhand van de Vader zit en voor ons bidt. Ons leven gaan delen. Zodat Jezus zichtbaar wordt en zijn koninkrijk gebouwd wordt! Dagelijks leven in nabijheid van het Licht. Onder de zon van gerechtigheid. Een schuilplaats vinden onder zijn vleugels. Dan zal je naar buiten gaan en springen van vreugde. Als een kalf dat in de wei wordt losgelaten. Leven. Echt leven. Stralen. Alleen door Jezus.

De blinkende Morgenster maakt het Licht vanbinnen. Want je bent het licht van de wereld en het zout van de aarde (Mattheüs 5:13, 14)

Aan de slag!

God wil alles wat niet Jezus is in jouw leven weghakken. Ben jij hiertoe bereid? Mag God jou breken? Schrijf voor jezelf op wat dingen zijn waar je aan gehecht bent en waarvan je nu denkt dat God dit niet mag breken. Breng ze bij God. Als je merkt dat je ze weer in beslag nemen, breng ze opnieuw bij God. Blijf dit herhalen, zodat God alle ruimte in jouw leven kan innemen.

Leestip
Gebroken leven, Ann Voskamp.

Bronnen
Henk Binnendijk, Het meesterwerk van God.

 

Deel deze overdenking

 1. Netty schreef:

  Mooi onder woorden gebracht, een levenslang onderwijs.

 2. Henrike schreef:

  wauw, dankjewel. Met de plaatjes zo beeldend gemaakt. En zo werkt God met mij! Dankbaar dat God dit door jou aan mij liet zien!!

 3. Rixt schreef:

  Heel mooi!

 4. Kim schreef:

  Dankjewel voor deze prachtige overdenking, Jacomien ?? . Ik bid dat ik hier elke keer aan mag denken als ik een kaars zie :’)?️✨
  Lieve groet ♥️

 5. Anne schreef:

  Prachtig voorbeeld Jacomien : het kwam echt binnen vanochtend en deed me ook denken aan de tekst van Opwekking 411. Liefs & zegen!

 6. Ina schreef:

  Dag Jacomien,

  Bijzonder hoe je in deze blog laat zien middels foto’s en uitspraak van Michelangelo hoe God bezig is in ons leven…
  Te meer bijzonder, nu ik vanmiddag in het ND op de achterkant van de bijlage het stukje lees: Hoe kan ik tevreden zijn met mezelf, via Huis van Belle.
  Ook daar wordt nb de uitspraak van Michelangelo aangehaald. Of God bezig is! Laat de boetseerder Zijn werk maar doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap