Een God die jouw agenda transformeert

22

nov

Marie Tulin van Ekeren

Ik denk dat we allemaal wel een bepaalde planning voor ons leven in gedachten hebben. Misschien heb jij grootse dromen, en kan je niet wachten tot je die uit ziet komen. Misschien zie je reikhalzend uit naar de volgende fase in je leven, en misschien voel je je zelfs wel ongeduldig: je kan niet wachten om op bestemming te arriveren. Maar… wat als ons leven anders loopt dan gedacht en helemaal op z’n kop wordt gegooid? Wat als God jouw agenda transformeert?

We kunnen grote plannen maken voor ons leven, en ik denk dat dat op een bepaald level ook goed is. Het is mooi om na te denken waar jij jezelf in de toekomst ziet, en wat jouw dromen en doelen zijn. Elke dag is een mooie kans om in kleine stappen te werken aan de doelen die je voor ogen hebt. Zo kan ons leven vruchtbaar worden, en volgen we ons eigen unieke pad.

Maar: Hoe vast moet jouw planning staan? Volg je alleen jouw eigen agenda en raak je gefrustreerd als het leven anders loopt? Of zoek je elke dag naar Gods wil voor jouw leven en weet je dat, hoe jouw leven ook loopt, God er altijd bij is en jouw leven elke dag wil leiden. Ook door alle onmogelijkheden heen. Vertrouw je erop dat God soms zo heel anders werkt dan jij had gedacht? Laat je het Hem ook toe om zich te mengen in jouw leven en volg je Hem gewillig? Hoe je leven ook loopt?

Over een man met een eigen agenda

Er was eens een man die een strakke planning had voor zijn leven. Hij was bedreven en zette zich elke dag met een zware religieuze plicht in voor Gods Koninkrijk. Ten minste, dat dacht hij. Tot er een moment aanbrak dat God door de onmogelijkheden heenwerkte en zijn leven volledig op z’n kop zette. Saulus van Tarsen vertelt in de Bijbel meermaals eerlijk zijn levensverhaal, waaronder in Handelingen 22:

Ik ben een Joodse man, geboren te Tarsus in Cilicië, maar opgevoed in deze stad en aan de voeten van Gamaliël op de meest nauwgezette wijze onderwezen in de wet van de vaderen, een ijveraard voor God zoals u heden allemaal bent.
– Handelingen 22:3 (HSV)

Saulus legt hier uit dat Hij vroeger ontzettend gedreven was om zijn Joodse geloof heel wettisch na te leven: Hij was een voorbeeld voor velen, zo geleerd en gedreven dat hij was.

Saulus was zelfs zo gedreven, dat hij niets te maken wilde hebben met Gods ware plan: dat God Zijn Zoon zond naar de aarde. Terwijl hij dacht dat hij met al zijn eigen regels God behaagde, vervolgde hij navolgelingen van Gods eigen Zoon:

Ik heb deze Weg tot de dood toe vervolgd: Ik heb zowel mannen als vrouwen gebonden en overgeleverd in de gevangenissen.
– Handelingen 22:4 (HSV)

Over een God die transformeerde

Maar toen overkwam Saulus iets heel ingrijpend: Hij had een eigen plan en agenda, maar God gooide zijn leven om:

“Maar het overkwam mij, toen ik onderweg was en omstreeks de middag Damascus naderde, dat plotseling vanuit de hemel een fel licht mij omstraalde. En ik viel op de grond en hoorde een stem tegen mij zeggen: Saul, Saul, waarom vervolgt u Mij?” Saulus is angstig door wat hij meemaakt, bibberend vraagt hij: “Wie bent U, Heere?” En de HEERE zegt: “Ik ben Jezus de Nazarener, Die u vervolgt.”
– Handelingen 22:6–8 (HSV)

Dan vraagt Saulus, nog altijd bang, ‘’Heere, wat moet ik doen?’’ en de Heere Jezus antwoordt hem opnieuw: ‘’Sta op en ga naar Damascus, en daar zal met u gesproken worden over alles wat voor u vastgesteld is om te doen.’’ (Handelingen 22:10, HSV) 

“Wat voor je vastgesteld is om te doen.” Saulus had een eigen agenda, maar God had andere plannen voor hem. Die plannen waren zo vast en zeker dat hij wel moest volgen. Die plannen waren zo vast en zeker dat God zegt dat die plannen al vastgesteld waren voor Saulus om te doen. Als je je verdiept in het verhaal van Saulus zie je hoe God hem op een ongelofelijke wijze heeft getransformeerd: Hij was bedreven om tegen Jezus te strijden, maar werd één van de grootste evangelisten die de Naam van Jezus zelfs voor de keizer verkondigde. God veranderde zijn hart, zijn leven, zijn status en zelfs zijn naam. Saulus werd Paulus. De naam Paulus betekent klein, of bescheiden. Hij werd klein voor God, maar God gebruikte hem op grote wijze voor Zijn Koninkrijk.

Aan de slag!

Hoe is dat bij jou? Mag God in jouw leven aan het werk zijn? Bid je hem of Hij in jouw leven, tijdlijn en plannen door wil werken en of Hij je hart wil transformeren? Hij is bij je. Hij wil je leven, hoe onmogelijk jouw situatie misschien ook lijkt, gebruiken voor Zijn koninkrijk. Denk na over de volgende vragen:

  • Waar verlang jij naar? Welke dingen vullen jouw agenda?
  • Zijn er dingen in je leven die je nog niet hebt gekregen en die je erg mist? Een relatie? Een leuke baan? Gezondheid? Leg al die dingen voor God neer en bespreek het met Hem.
  • Maar God: Welke ‘maar’ kun je na jouw imperfecte omstandigheden neerzetten? Vraag God ook door jouw niet-perfecte leven heen te werken. Vraag Hem of je niet door je gemis in de wachtstand wordt gezet voor Zijn koninkrijk. Vraag Hem door jouw omstandigheden heen te werken en jouw hart te transformeren.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap