Een geluk bij een ongeluk: hoe quarantaine ons helpt echte rust te vinden

14

mei

Lianne Bakker

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, 

Ik heb ongelofelijke haast. 

– Herman van Veen  

Onze maatschappij is heel snel. Je kunt vandaag iets bestellen en het morgen in huis hebben. Je telefoon geeft non-stop meldingen van alle social media. Misschien werk je, heb je sociale verplichtingen, vrijwilligerswerk en taken in de kerk. Tot het coronavirus alles stilzet en we verplicht thuis zijn en alles tot het absolute minimum terugdraaien. Velen van ons gaan uit pure gekkigheid de klussenlijst afronden. Iets wat blijkbaar binnen een paar dagen gedaan is. Maar wat doe je als dat ook af is, hoe ben je dan nog nuttig? De hele maatschappij is gebaseerd op prestatie, terwijl de Bijbel een andere basis geeft: rust en relatie. De échte basis. Zullen we daarnaar terug gaan?  

Toen God op de zevende dag Zijn werk, dat Hij gemaakt had, voltooid had, rustte Hij op de zevende dag van al Zijn werk, dat Hij gemaakt had.
– Genesis 2:2 (HSV) 

De mens werd op de 6e dag geschapen en begon zijn carriere op aarde al redelijk snel met slapen. Toen Adam en Eva wakker werden, was de 7e dag al gestart en ging God van alles met hen doen. Een grote tour door de tuin, instructies over hoe ze voor de planten en bomen moesten zorgen en hoe ze de tuin van Eden uit konden breiden. Vervolgens een lesje over hoe de dieren werkten en waar ze op moesten letten. Of toch niet?
God rustte, de mens rustte. Als kind vond ik dit eerste heel vanzelfsprekend: God had tenslotte net een hele wereld ingericht, inclusief alle seizoenen en dingen die wij waarschijnlijk nooit zullen gaan zien. Tot ik in de Psalmen las dat God nooit slaapt of sluimert. Hij had die 7e dag helemaal niet nodig om uit te rusten. En wat mij betreft Adam en Eva ook niet, die waren tenslotte nog maar net gemaakt en hadden nog niets noemenswaardigs gedaan om moe van te zijn. 

Ritme van rust 

Maar rust is volgens God blijkbaar heel belangrijk voor ons mensen. Ritme ook, want hij maakt er meteen een vast punt van op de agenda: vanaf vandaag gaan we elke 7e dag rusten. Hij maakte een heilige, speciale dag van deze zevende dag en noemde het shabbat, wat ‘stoppen’ en ‘staken’ betekent. Elke 7e dag werd een dag van stoppen waar je mee bezig was geweest die week. Maar Adam en Eva waren nog niet echt bezig geweest, waar moesten zij dan mee stoppen? Het ging God volgens mij niet om waar ze mee moesten stoppen, maar hoe zij moesten starten. God liet Adam en Eva starten met rust, zodat ze vanuit die rust aan het werk konden. Ze werkten dus niet om te kunnen rusten, ze rustten om te kunnen werken. Niet vanuit prestatie, maar voor relatie. Om God en elkaar eerst beter te leren kennen voor ze aan de slag gingen.  

Het tegenwoordige rusten 

Hoe rust jij in het weekend? Ikzelf heb heel lang in het weekend alles gedaan waar ik doordeweeks geen tijd voor had. Nog even daar op bezoek, 2 of 3 (verjaardags)feestjes, garage uitmesten, klussen, huis schoonmaken, noem het maar op. Probleem was, dat ik op mijn werk bijna uit moest gaan rusten van mijn weekenden en ik altijd maar door bleef rennen. Bleef presteren en gaan, zonder écht tijd te nemen voor God en familie. Natuurlijk gingen we op zondag wel naar de kerk, maar daarna gingen we HOP! gauw weer door met de Grote To-Do-lijst.  

Israel veranderde alles 

Tot mijn man en ik 5 maanden in Israel woonden, waar we elke vrijdag- tot zaterdagavond gedwongen werden om niks te doen. We konden niet veel anders, want alles (letterlijk alles) was dicht en OV reed niet, dus we konden ook nergens heen. Toen ik met een bevriende rabbi praatte over shabbat en dat ik het zo lastig vond, legde hij me bovenstaand principe uit. Dit veranderde alles voor mijn man en mij. We begonnen ons over te geven aan het ritme van rust en het steeds meer in ons eigen leven te verwerken.  

Corona verandert alles 

Wat mij betreft ligt er in deze bijzondere periode een grote kans voor ons als christenen. Een kans om terug te keren naar een ritme van ‘echte’ rust vinden. Nederland is in een soort permanent ‘Israël-in-shabbat-status’ veranderd, nu door het coronavirus bijna alles platligt en stilstaat.
Wij kunnen nu opnieuw leren om vanuit rust te werken en te leven. Terug naar het uitgangspunt dat God belangrijk vond. Terug naar de basis. 

Aan de slag! 

Start vandaag alles wat je doet vanuit rust en relatie.  

– Maak als eerste vandaag een lijst met wie jij bent volgens God, zelfs al zou je vandaag niets productiefs doen.  

– Maak daarna je to-do-list van vandaag. En leg deze twee lijsten bij elkaar. 

– Elke keer dat je op de ene lijst kijkt, kijk je, voor je begint met de taak, naar de andere lijst en dank je God voor de rust van waaruit je kunt leven.  

Deel deze overdenking

  1. Laura de Graaf schreef:

    Wat een fijn en leerzaam artikel, dankjewel!

  2. Jannette schreef:

    Heel mooi!
    God keert t om: rusten om te kunnen werken i.p.v. werken om te kunnen rusten.
    Zo heeft Hij het bedoelt. Wat zijn wij dit grandioos kwijt.
    Maar wat een rust geeft dit principe!

  3. Marian schreef:

    Oh yessss, fantastisch dit! De bijbel is zó 2020 😌 dank voor je inspirerende blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap