Als je de Vader vraagt om een brood, geeft Hij je zeker nooit een steen

13

mei

Ramona Muilwijk

“En de heer prees de oneerlijke rentmeester omdat hij slim had gehandeld. De kinderen van deze wereld gaan immers slimmer met elkaar om dan de kinderen van het licht. Ook ik zeg jullie: maak vrienden met behulp van de valse mammon, opdat jullie in de eeuwige tenten worden opgenomen wanneer de mammon er niet meer is.” Lucas 16: 8-9 (NBV) 

Ken je dat, je leest een Bijbeltekst en denkt: ‘Wat wordt hier nu mee bedoeld?’ Ik heb het regelmatig, zo ook bij het lezen van bovenstaande tekst. Ik had geen flauw idee wat er met deze tekst bedoeld werd. Ietwat onbewust bad ik kort na het lezen van dit gedeelte: ‘God, wat bedoelt U met deze tekst? Ik snap er helemaal niks van.’ En toen gebeurde het, nog geen 10 minuten later.  

Als je bidt, zal Hij je geven

Het was op een donderdag, ik was aan het werk in mijn eigen winkel. Het was rond een uur of 2 in de middag en ik had nog geen klant gezien. In deze stille periode nam ik geregeld mijn Bijbel mee, zodat ik wanneer het rustig was hieruit kon lezen. Het was op een stille dag dat ik bovenstaand gedeelte las en het korte gebed uitsprak. Nog geen 10 minuten later ging de deurbel, een klant. Ik loop naar beneden en tref daar een man, vrouw en een kindje aan. In gebrekkig Nederlands vraagt de man aan mij wat het tafelzeil kost dat buiten op het rek hangt. Ik vertel hen de prijs en merk al snel aan de reactie dat ze ervan schrikken. In hun eigen taal discussiëren ze wat, maar uiteindelijk geeft de man toch aan het te willen kopen. 

God keert alles om, zelfs mijn ‘eigen ik’

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik altijd wat moeite heb met mensen die gaan afdingen. Ik kan dat niet en we zijn het hier in Nederland ook niet gewend. Dus toen ik zag dat deze mensen moeite hadden met de prijs raakte ik diep in mij lichtelijk geïrriteerd. Niet goed, maar wel zoals het ging. Ze besloten het tafelzeil toch de kopen, dus ik liep met hen naar buiten om het juiste zeil af te snijden. Zodoende komen we aan de praat en vertelt de man dat ze gevlucht zijn uit Syrië en dat hij hier nu 9 maanden woont. Zijn vrouw en zoontje zijn hier nog maar 3 maanden. Ineens merk ik in mij een verandering van stemming. Waar ik eerst lichtelijk geïrriteerd was, voel ik ineens een enorme bewogenheid. Deze mensen zijn vluchtelingen! Wat hebben ze al een hoop moeten doorstaan.  

God wil dat wij op Hem lijken, en Hij is vrijgevig

In mij komt de gedachte op: ‘Geef hen het zeil.’ Ik duw de gedachte weg, want ja, ik had nog geen klant gehad die dag en sowieso loopt de winkel ook niet zo goed dat ik dat kon missen. Elke euro was meer dan welkom. Opnieuw komt de gedachte in mij op en ik besluit eraan toe te geven. Waarom ook niet? We lopen naar binnen en daar vertel ik de man en de vrouw dat ze het zeil van mij krijgen. “Nee, nee, dat willen we niet,” antwoordt hij, maar ik ben vastbesloten. Naast mij staat een pot met vrolijk gekleurde windmolentjes en ik pak er 1 uit voor hun zoontje en geef het aan hem. Het kind straalt van oor tot oor.  

Laat je gebruiken! 

Verwonderd door deze ontmoeting lopen ze dankbaar de winkel uit. Ik houd de deur voor hen open en met dat ze weglopen, floep ik eruit: “Ik geloof in een God die zo rijk is en Hij vraagt van mij dat ik Zijn rijkdom uitdeel om anderen te zegenen.” De man antwoordt: “Ik geloof ook in God.” En dan lopen ze weg.
Ik kan wel janken! Wat gebeurde hier nu? Waar ik eerst zo geïrriteerd was omdat ze de spullen te duur vonden, geef ik later zomaar allemaal spulletjes weg, terwijl ik het geld juist zo goed kon gebruiken. En dan getuig ik ook nog eens vrijmoedig tegen twee onbekende mensen over wie God voor mij is… Ik kan er niet bij. 

Beduusd en verwonderd over wat er net is voorgevallen, loop ik weer naar boven. Daar aangekomen ga ik aan tafel zitten en wat ligt daar? Juist… mijn Bijbel. Opengeslagen op Lucas 16 waar ik eerder gestopt was met lezen. 
Tranen rollen over mijn wangen… de tekst die ik eerst niet begreep, was ineens duidelijk. God zelf had mij onderwezen, nadat ik Hem had gevraagd wat Hij bedoelde met de tekst uit Lucas 16: 8-9. 

Alles wat wij bezitten, hebben wij te leen

Alles wat op aarde is, ook al jouw en mijn bezittingen, zijn van God. God is zo rijk en Hij heeft ieder van ons aangesteld om een deel van Zijn bezittingen te beheren en daar zorg voor te dragen. God wil dat wij naar onze bezittingen kijken – hoeveel of hoe weinig we ook hebben – alsof ze van Hem zijn (wat ze ook zijn, maar zo ervaren we dat niet altijd). De rentmeester, waar eerder in het bijbelgedeelte over gesproken wordt vóór vers 8-9, maakt vrienden met behulp van het geld van zijn heer. Jezus zegt daarover dat ook wij vrienden moeten maken met behulp van zijn geld.

Als je bezittingen of geld hebt, zegen daar dan ook andere mensen mee! Houd het niet enkel voor jezelf maar deel uit van wat je te leen hebt. Wànt, staat er in vers 9, “…opdat jullie in de eeuwige tenten worden opgenomen wanneer de mammon er niet meer is.” 
Geld (of bijbels gezegd: de mammon) wordt omgeschreven als ‘vals’ (NBV) of ‘onrechtvaardig’ (HSV); wij moeten ons hart er niet op zetten. Maar met dit geld, dat uit zichzelf niet goed is, kunnen wij wèl goede dingen doén!  

Durf jij uit je comfortzone te komen? 

Soms vraagt God iets van jou en mij wat op het eerste gezicht ‘pijnlijk’ voelt, onnatuurlijk, tegen je eigen wil in. Maar ik heb inmiddels mogen ontdekken dat je juíst door deze oproepen, zoveel meer ontvangt dan dat het je eigenlijk kost. God wil ons zo graag dingen leren, maar daarvoor moeten wij wel heel vaak onze eigen verlangens ondergeschikt maken aan zijn verlangens. De mooiste lessen leren we wanneer we God gaan vertrouwen en de dingen gaan doen die Hij van ons vraagt, dwars tegen onze eigen natuur in.  

Aan de slag!  

En dan nu jij, hoe kijk jij naar al ‘jouw’ bezittingen? Of ervaar je juist ook in het geven dat alles van God is? Heb jij al eens gebeden of God een tekst wilde uitleggen wanneer jij hem niet begreep? Ik moedig je aan om dit eens te doen, Hij zál antwoorden! Langs wegen die geen mens bedenkt…

Deel deze overdenking

 1. Hannie schreef:

  Mooi! Die tekst ja… Ik begreep er ook niets van toen ik m voor t eerst las. Prachtig voorbeeld.

  Blessings, Hannie

 2. Mandy schreef:

  Wat een mooie getuigenis! Heel bijzonder, dankjewel voor het delen!

 3. L. schreef:

  Wat mooi! Bedankt!

 4. Annemiek schreef:

  Heel mooi! God is goed!

 5. Yael schreef:

  Wauw! Super mooi Romona!

 6. Marjolein schreef:

  Wauw. Wat een wonderlijke ervaring, en wat fijn dat je dit deelt. God heeft vandaag door jou stukje tekst ook tot mij gesproken. Liefde naar Hem, en naar jou voor het schrijven van deze boodschap.

 7. Belinda Bos schreef:

  Bedankt dat je zo openhartig en eerlijk je verhaal én je gevoel met ons wilt delen! Een les voor ons allemaal. Dat we onze bezittingen niet gekregen hebben van God, maar dat we ze in bruikleen hebben. Dankjewel 🙏🏼

 8. Francine schreef:

  Tof!!
  Bedankt voor het delen!

 9. Jannette schreef:

  Wat geweldig mooi! Je eerlijkheid, en wat God doet door ons heen als wij naar Hem luisteren.
  Ik werd erdoor bemoedigt. En ook aangezet tot nadenken. Hoe ga ik om met ‘mijn’ bezit?
  Dankjewel voor het delen!!

 10. Ernst Borse schreef:

  Dat soort verrassingen overkomen mij ook regelmatig en het geeft mij een gevoel van geborgenheid bij mijn Vader-Leraar-Koning-Drilsergeant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap